profeta

Nowy na Forum
na fakturze ze stellantisa masz osobno wykazane pozycje dotyczące opłaty wstępnej oraz opłaty rejestracyjnej i coś tam jeszcze 12 zł za zarządzanie opłatami, to nie jest sumowane w jedną pozycję
Czy Ty miałeś właśnie taką fakturę?
Czy składałeś wniosek z taką faktura i został zaakceptowany?

celll19

Zadomawiam się
Jeśli w ogóle jakieś ciśnienie będzie (w co osobiście wątpię), to przy 17% zarezerwowanych środków nie ma szans, aby pieniądze wyczerpały się przed końcem programu. Sianie fermentu jest zatem nieuzasadnione, bo 17% mamy po 6 miesiącach, a zostało ledwie 8. Dodatkowo należy pamiętać, że w tych kilkunastu % jest jeszcze sporo wniosków sprzed lutego 2026.

Jedynym problemem, jaki mamy, jest sposób działania NFOŚ - czyli katastrofalne działanie tej instytucji.

Wnioski można składać do końca kwietnia 2026, nie końca marca (chyba że wcześniej jakimś cudem środki się skończą).
Wnioski tak. Ale auto odebrać najpóźniej do 31.03.2026

Gingol

Fachowiec
Zgadza się, bo nawet sami wskazują w regulaminie programu okres wydatkowania środków - 31.08.2026 r. Dlatego też napisałem, że problem mamy z instytucją odpowiedzialną za program, która działa po prostu źle. Jeśli m.in. wypłacanie nadal będzie tak opieszałe, zasadnym może stać się np. nawet pismo lub inny monit do ministerstwa (albo jeszcze wyżej, bo być może jakie ministerstwo, takie jego instytucje) choćby od redakcji Elektrowozu albo i innych związanych z branżą mediów, że jeśli NFOŚ będzie nadal działać w takim tempie, to ani nie wykorzystamy środków, które mamy przeznaczone na EV, ani nawet ci którzy programem zachęceni już EV kupili mogą nic nie dostać, co oczywiście wpadnie na konto rządzących.
Jest tu jakiś prawnik? Z chęcią podpisałbym się pod czymś takim 😀. Można by to było wtedy równolegle efektem masy zgłosić na skrzynki odbiorcze do różnych mediów.

umcus

Pionier e-mobilności
Wracając do statystyk:

- przyspieszyli z akceptacją wniosków! W poprzednim okresie zatwierdzono 69 wniosków, w obecnym już 105. Znaczy się, pani Krysia przysiadła do roboty i wdać efekty. To spory wzrost...
- niestety niewystarczający, ponieważ liczba przyjętych wniosków też wzrosła, z 698 do 1799 (sic!) (*)
- przy czym liczba wypłat jest powiedzmy stabilna, poprzednio 106, w obecnym okresie 101 wniosków.

Czy zatem możemy już powiedzieć, że jesteśmy w dupie? :) Być może. Jednak nie tracę nadziei, wszak umiera ona ostatnia. Ale naprawdę jestem ciekaw, kiedy i czy w ogóle pójdzie wypłata dla wniosku nr. 9159 ;) Obstawiamy? Ja strzelam pierwszy - 27 maja 2026 ;)

(*) kto ku*wa kupuje te elektryki, ja się pytam?! Jak tak dalej pójdzie, ładowarek nam zabraknie ;)

nabrU

Moderator
(*) kto ku*wa kupuje te elektryki, ja się pytam?! Jak tak dalej pójdzie, ładowarek nam zabraknie ;)

Może Tesla zdąży uruchomić te kilka lokalizacji co to stoją pod plandekami przed końcem programu NaszEauto :p

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Ja czekam od 10 kwietnia, wniosek nie ruszony i ma numer 2669
Wydaje mi się, że ten rząd upadnie przez takie rzeczy. Na każdym kroku jest paraliż państwa. Ostatnio w rządowej propagandzie widziałem szczucie na jakiegoś pisowca, że za bardzo rozdawał kasę z UE na dotacje. I wcześniej się na to lapałem. A dziś myślę, że lepiej dać 98% uczciwym i 2% oszustom, niż nie dawać wcale (bo póki co ile % dostało kasę, jeden, dwa?).

Wszedłem w politykę, bo to program rządowy, mający być sukcesem tego rządu i UE. A może być kompromitacją.

Czytam książkę "Kaput" o upadku niemieckiej gospodarki i tam pojawia się ciekawa informacja. Że Niemcy mają sporo naukowców i patentów w przemyśle, nawet w sztucznej inteligencji. Ale jakoś nie palą ale do zakładania start upów lokalnie. Bo mechanizmy wypłaty dotacji są skomplikowane i niepewne, a w USA dostają kasę do ręki bez zbędnych formalności.

I od razu pomyślałem sobie o 500+ i Nasze Auto. Pierwsze zapewniło skok cywilizacyjny i gospodarczy kraju, drugie prawdopodobnie skompromituje rzeczy, które lubię (samochody EV i UE).

Mam nadzieję, że przyjdzie opamiętanie, ale skoro nie przyszło przed wyborami, to raczej nie jest ona duża.

Najnowsze dyskusje