nabrU

Moderator
I od razu pomyślałem sobie o 500+ i Nasze Auto. Pierwsze zapewniło skok cywilizacyjny i gospodarczy kraju, drugie prawdopodobnie skompromituje rzeczy, które lubię (samochody EV i UE).

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: 500+ i skok cywilizacyjny i gospodarczy. You made my day, jak tutaj mawiają.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Jest w PL wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia poprzedniej władzy i szkodzenie obecnemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne. Taka sytuacja zupełnie by mnie nie zdziwiła.

Myślałem, że ilość kompromitacji tego rządu każdemu otworzyła oczy, ale widzę że jeszcze został betonowy elektorat, jak w pisie.

Porównaj sobie co zrobił pis w pierwsze 2 lata swoich rządów, a co obecna koalicja. Wiem, że wiele to właśnie wina koalicji, a nie monopartii, ale działanie państwa to już wyłącznie wina rządu.

Za pisu miałem wielu znajomych antypis, którzy zaczęli pracować dla rządu, bo mieli dość korpo i było na fachowców ssanie. Za obecnego rządu mój bezpartyjny znajomy stracił pracę, a za pis przetrwał. Obraz medialny, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy.

krzyss

Pionier e-mobilności
Myślałem, że ilość kompromitacji tego rządu każdemu otworzyła oczy, ale widzę że jeszcze został betonowy elektorat, jak w pisie.

Porównaj sobie co zrobił pis w pierwsze 2 lata swoich rządów, a co obecna koalicja. Wiem, że wiele to właśnie wina koalicji, a nie monopartii, ale działanie państwa to już wyłącznie wina rządu.

Za pisu miałem wielu znajomych antypis, którzy zaczęli pracować dla rządu, bo mieli dość korpo i było na fachowców ssanie. Za obecnego rządu mój bezpartyjny znajomy stracił pracę, a za pis przetrwał. Obraz medialny, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy.
Niestety troche masz racji, juz dwa lata dziela sie stanowiskami i zasadniczo nic nie dowiezli z obiwtnic. Jedyne co mi do glowy przychodzi to brak skladki zdrowotnej od zbycia srodkow trwalych.
Ale to chyba nie watek na politykowanie.
Urzednicy nic nie robia a programy sa zbyt skomplikowane i to jest najwiekszy problem, jednak pamietac tez trzeba ze Polacy sa jednym z bardziej kombinujacych narodow, wiec i przekretow u nas by moglo byc sporo.

umcus

Pionier e-mobilności
Na każdym kroku jest paraliż państwa.
To prawda. Niestety widać to tylko na pewnych (wcale nie wysokich) stanowiskach w ministerstwach. To co dociera do tzw mediów głównego ścieku.. tfu, głównego nurtu, o zwykłe PRowe zagrywki.
Ostatnio w rządowej propagandzie widziałem szczucie na jakiegoś pisowca, że za bardzo rozdawał kasę z UE na dotacje. I wcześniej się na to lapałem. A dziś myślę, że lepiej dać 98% uczciwym i 2% oszustom, niż nie dawać wcale (bo póki co ile % dostało kasę, jeden, dwa?).
(y)
Ale jakoś nie palą ale do zakładania start upów lokalnie. Bo mechanizmy wypłaty dotacji są skomplikowane i niepewne, a w USA dostają kasę do ręki bez zbędnych formalności.
Tak. W swojej działce widzę, ile firm z polskim kapitałem powstaje w US (a przecież ja widzę tylko mikroskopijny wycinek), a potem dopiero otwiera spółki w Polsce. Inaczej nie mieliby szans na powstanie/przetrwanie/rozwój.
Urzednicy nic nie robia a programy sa zbyt skomplikowane i to jest najwiekszy problem, jednak pamietac tez trzeba ze Polacy sa jednym z bardziej kombinujacych narodow, wiec i przekretow u nas by moglo byc sporo.
Problem w tym, że potem masz sytuację, że na 9k wniosów, po 6 m-cach działania masz 4,5% rozpatrzonych wniosków (0,4k), a wypłaconych połowę z tego. A z tygodnia na tydzień, nowych wniosków więcej przybywa, a urząd jest w stanie przerobić niecałe 6% tych, których przybyło. Wyraźnie widać, że coś tu nie gra - wniosek z tego, że zasady skomplikowano na tyle, że sami urzędnicy w tym toną i się gubią, a co dopiero mówić o OOW. Jakieś chore wymysły typu podpisana (WTF? w dzisiejszych czasach?) polisa. Jakimże półgłówkiem trzeba być, żeby coś takiego wymyśleć? Acha, to pytanie retoryczne. Ja niestety wiem z doświadczenia, jakiego pokroju to są ludzie.

Więc w imię walki z tymi kombinacjami, zrobiliśmy system, który pod swoim ciężarem się wali. Gdzie sens, gdzie logika? HGW.

Tak jak pisałem wielokrotnie wcześniej - wbrew temu, co niektórzy sądzą, wypłata to jest najmniejszy pikuś. Prawdziwym problemem jest brak pomysłu na skuteczną i szybką weryfikację pozyskanych dokumentów. I to widać, słychać i czuć ;)

BartekEM

Zadomawiam się
Począwszy od maja bieżącego roku opublikowano dotychczas 6 plików ze statystykami programu.
Tempo w dużym zaokrągleniu do góry to 400 wniosków rozpatrywanych na miesiąc. Mój wniosek w okolicach 6800 zostanie zgodnie z tym trendem rozpatrzony w lipcu 2026 a gdzie reszta ?
Wydajność należy potroić natychmiast by zaczęło to działać jak należy.

Terminy są tylko na papierze i fundusz nie ponosi za nie żadnej odpowiedzialności natomiast pojawiają się przypadki osób, które przegapiły e-mail z uzupełnieniami lub wysłały o kilka dni za późno i mają w tej chwili odrzucone wnioski i są zmuszone wnioskować od nowa czyli de facto spadają na koniec kolejki.

Jak się komuś zdarzy taka wpadka już po zamknięciu naboru to dotacji nie dostanie.

Ponadto na tle EU to jesteśmy jak ubogi krewny i to pomimo dotacji, które u nich już nie istnieją.

Attachments

• FB_IMG_1753816666075.jpg
    FB_IMG_1753816666075.jpg
    63,1 KB · Liczba wyświetleń: 16

Kona EV

Fachowiec
Ej a o tym wiecie ? :) na FB ktos dodał. Na stronie internetowej musicie dac informacje :) i na FB firmowym tez ;)

View attachment 30466
Kompletnie o tym zapomniałem - muszę się temu przyjrzeć.
Nie rozmydlając tematu dyskusją "kto to sprawdzi" - czy ktoś ma przykłady lub wiedzę jak to powinno być prezentowane?
Zamówiłem naklejki w różnych formatach i zrobiłem przymiarki jak to wygląda na samochodzie z ciemnym lakierem. Na foto chwilę przyjdzie poczekać - jak zamieszczę na stronie to wrócę z linkiem.

Henryk1957

Zadomawiam się
Niestety troche masz racji, juz dwa lata dziela sie stanowiskami i zasadniczo nic nie dowiezli z obiwtnic. Jedyne co mi do glowy przychodzi to brak skladki zdrowotnej od zbycia srodkow trwalych.
PISowcy tak zamotali się z tą pseudo reformą podatkową przez brak kompetencji i nie słuchanie ludzi nawet sobie przyjaznych, ze przeciętny Polak juz nic z tego nie rozumie i potem sa takie kwiatki. Podatki powinny być równe dla wszystkich bo tylko wowczas sa sprawiedliwe - jezeli na etacie placa 9% składki zdrowotnej od dochodu to i w JDG powinni placic te same 9% od dochodu. Jeżeli w JDG mozna ten dochodu obniżyć zwiększając koszty, nabywając srodki trwale, to automatycznie powstaje sytuacja w ktorej nie zapłacimy od tej obnixonej kwoty 9% skladki zdrowotnej. Już tutaj powstaje pewna nierówność bo leczenie robotnika ktory oddaje co miesiac 9% i kogos jeżdżącego Bentleyem (kto dla zoobrazowania sytuacji powiedzmy ze oddaje wowczas 0% wykazujac zerowy dochod) kosztuje przeciez tyle samo. Gdybyśmy mieli płatna służbę zdrowia oparta o ubezpieczenia to jeden jak i drugi musiałby placic co miesiąc taka sama kwotę, dostając ten sam poziom usług. No ale zaluzmy ze nie dało sie tego inaczej u nas napisać (co nie jest prawda), to oczywistym jest ze w momencie gdy ktoś sprzedaje srodek trwały, przez co zwiększają sie mu przychody, a tym samym dochod, to powinien od tego zaplacic składkę zdrowotna. On nie płaci skladki zdrowotnej od Bentleya tylko od kasy z ktorej wczesniej go sfinansował pomniejszonej o utratę wartosci. Co do NFIS... gdyby obecna ekipa chciała to szybko wypłacać to by to szybko wypłacała i nie ma co wymyślać teorii spiskowych o jakis urzędnikach z poprzedniej ekipy. W stolicy rządzą od dekad i jest ich kilkadziesiąt tysięcy, można by ich poprzesuwać, powyplacac nadgodziny i po problemie. Ale to nie o to chodzi, tak samo jak nie o stopień skomplikowania tych formularzy. Dajcie 10 tys. takich wnioskow do sprawnej firmie, o korporacji nie wspominając, to wam to w kilka tygodni wszystko obrobią. Co do pisania skarg-zaden prawnik nie jest do tego potrzebny. Wystarczy samemu usiąść i napisać maile do rzecznika finansowego, praw obywatelskich, portali typu subiektywnie o finansach, na skrzynki mediów itd. Trzeba tylko chcieć, zamiast oczekiwać ze ktos inny za nas to zrobi, a ja sie przyłącze.

Najnowsze dyskusje