Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

JareG

Pionier e-mobilności
Energa za zwiększenie z 12,5kW na 20kW wzięła ~450 zł. Ale musiałem jeszcze zapłacić za pieczątkę fachowca na jakimś papierze, i potem 400 zł za wizytę fachowca, który mi wymienił bezpiecznik w skrzynce przy drodze, i drugi w skrzynce w garażu (na wszelki wypadek, bezpieczniki nie są drogie). A, i za 2 bezpieczniki 139 zł.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
@gim-kg zwiekszyłem, bo może kiedyś będą jak i już były auta z 22kW lub coś wyskoczy z dużym poborem. Na fazie może spotkać się kilka prądożernych urządzeń
U mnie Tesla z ok 3,6 + Leag 7kW i jakaś pralk, suszarka jakuzzy ? Itp to już ok 40A
Lepiej mieć zapas za te ok 1x 50zł za 1kW

gim-kg

Pionier e-mobilności
@Bronek jak będę miał auto z 22 kW to zwiększę. Zawsze mówię że TIRem można też jeździć na zakupy do marketu tylko po co TIRem. W twoim przypadku rozumiem, dwa auta elektryczne jeżeli będą się ładować w tym samym czasie, jakuzy itd, wtedy te większe przyłącze potrzebne. Każdy powinien to dostosować do własnych potrzeb.
Chodziło mi głównie o to, że kupno samochodu elektrycznego nie wymusza od razu zwiększenia przyłącza. Ja mam 13 kW i nie mam z tym problemu. Samochód jest głównie ładowany w nocy kiedy nie pracują prądożerne urządzenia.

solik

Pionier e-mobilności
Raczej zwiekszenie dobrze zrobic poki za duzo osob nie ma potrzeby, potem zaczna limitowac jak juz nasze niezmodernizowane instalacje beda sie rozlatywac totalnie :)

Michal

Moderator
Jak wszyscy będą tak zwiększać sobie teraz na przyszłość, to ta przyszłość nadejdzie szybciej, niż później, bo zakład energetyczny musi to zabezpieczyć na trafo.

Last edited:

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja bym może nawet i zwiększył "na zaś", ale po prostu nie zamierzam tym oszustom (i/lub złodziejom) płacić jeśli nie muszę.
Ktoś zapyta: "Hola, hola, ale czemu zaraz oszustom?"
A bo zachłanne gnojki skłamały nt. bilansowania międzyfazowego:
nie mamy technicznej możliwości aby przychylić się do Pana prośby o zmianę naliczania z sumowania algebraicznego na wektorowe. Montowane przez nas liczniki posiadają sumowanie algebraiczne i nie można tego zmienić. Nie stosujemy liczników z sumowaniem wektorowym.
"Hola, hola, ale czemu złodzieje?"
No... jeśli mam z kimś umowę, że on mi daje coś, a ja mu za to płacę, a on mi kłamie w sprawie sposobów mierzenia tego ile on mi dał, co wpływa na to ile ja płacę za jednostkę tego co mi faktycznie daje...
A, no mógłbym jeszcze zmierzyć za pomocą złącza optycznego. Ale zgadnijcie co. Jest zablokowane.

Także może sobie zwiększę jak będę potrzebował, wtedy też będę musiał zapłacić, może więcej, może mniej, ale przynajmniej jest szansa, że obecni, odpowiedzialni za te ściemy oraz wały na iZerze będą w miejscach bez dostępu do Internetu.

Bronek

Pionier e-mobilności
U każdego inaczej z tym jest jak i że wszystkim Niemniej z ja dmucham na zimne.
Płaci sie raz. I jak pisalem 40 - 45 A zabezpieczenia przedliczniukowego to nie jest wiele jak u mnie . A bez podniesienia mocy po stronie dystrybutora w skrzynce bezpiecznika nie wymienią na wiekszy
Po drugie, trafo ma swoje prawa i gdy przybedzie elektryków to moze trzeba bedzie czekać na jego wymianę. To była tez rada innych ludzi z innego Forum, a pani z Dysdtrybucji radziła by brać najniższą wartość od której dają pożądane przez nas zabezpieczenie.
ENERGA to 21kW > 40 A bezpiecznik
Po trzecie z tym podniesieniem aktualnie to TANIOCHA. jak sie złodzieje kapną, że ludzie zaczynają to robic bo przybywa elektrykow, to na bank dodadzą opłaty.
Ok500 zł dla ENERGA { za + 10 kw podniesienia}, do tego132zł za bezpiecznik auto i flaszka dla znajomego elektryka i ok 40 zł za zerwanie legalne plomby.

Last edited:

Bossky

Nowy na Forum
To kup zencara 11kW na silę, mam takiego i jest bardzo ok.
Ładujesz TM3? Ja też mam zencara 11kW i ładuję i3S, ale jak podjechałem i podłączyłem TM3 kolegi to rozłączała się po kilku sekundach, czekam na swoją TM3 ale mam obawy czy nie będzie tak samo.

newbe

Posiadacz elektryka
Tak realnie to przyłącze 25 kW zupełnie wystarcza, koszt to w zależności od dostawcy energii, jak miałeś np 13 kW to wnioskujesz o dodatkowe 12, a to koszt jednorazowy jakieś 700-800 zł.
Jeszcze dochodzi robocizna i materiały za wyniesienie licznika na dwór. Mi policzyli 2000 PLN żeby bezpieczniki dać 40 A.

JareG

Pionier e-mobilności
Jeszcze dochodzi robocizna i materiały za wyniesienie licznika na dwór. Mi policzyli 2000 PLN żeby bezpieczniki dać 40 A.
Jeśli chodzi o domy, to od lat liczniki są na zewnątrz. Chyba, że jakiś stary budynek..

Pozdrawiam