Smart Storage for Tesla - Sentry Mode w chmurze

Ja trochę nie rozumiem dla kogo jest ten projekt. Jak samochód ukradną, a sync się robi tylko po wi-fi, to już się nic nie zsynchronizuje i zapisy nadal zostaną tylko lokalnie. A jak nie ukradną, to po co kopia w chmurze?

Bronek

Pionier e-mobilności
Wg mnie, to dla mania. Prawie nigdy nie ogladam zapisu jak nie widze uszkodzeń Ale czasem jak mi sie to zdarzy bywają śmieszne scenki. Nie mam ochoty siedziec w aucie, to moze przed TV, laptopem itp?? Co prawda jak trzeba było Pena wyjmowaćtez tego nie robiłem. Taaa "dla mania" jak nic.
Jedynie hot spot mobilny w np telefonie w kieszeni zabranym do tesli może cos pomóc w tym co piszesz. Ale wtedy po kiego mi Premium łaczność?

solik

Pionier e-mobilności
Widzialbym tutaj oprocz Google Drive jeszcze S3 zwlaszcza przy tanszych alternatywach jak Wasabi S3 zamiast AWS

slaveq

Pionier e-mobilności
Jako komercyjny projekt to tego nie widzę ale powodzenia życzę autorowi. Żeby nie skoczył jak strona z wadami Tesli która pół roku temu miała powstać ;). Jak Bronek napisał może się zaraz pojawić opcja synchronizacji w samej Tesli a opcja przez samo wifi to raczej jako ciekawostka.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Mi się wydaje, że jeśli używa się hardware Open Source (malinka) i softu Open Source do stworzenia jakiegoś rozwiązania + nie odkrywa się koła na nowo to kasowanie za coś takiego trochę się mija z celem. To przecież nic innego niż lekkie distro linuxa z USB OTG i biblioteką do synchronizacji z Google Drive :)

Fakt faktem, co co koledzy z US puścili na Githuba(tesla usb czy jak to tam się zwało) nie jest najlepsze, ale zawsze można wesprzeć społeczność i poprawić jakiś błąd jeśli ma się dany hardware a nie mówić, że Open Source jest złe bo ktoś specjalnie nie wypożyczył sobie jakiegoś auta żeby przetestował czemu coś mu nie działa.

Zbudujesz ze 100 takich urządzeń, sprzedasz z jakimś tam zyskiem, jak opłacisz podatki to wyjdzie Ci, że ledwo zwróci Ci to twój czas, który poświęciłeś na stworzenie tego(1MD dobrego programisty to przecież więcej niż 1000pln net+vat). A potem całość trzeba wspierać, utrzymywać, naprawiać - gra trochę nie warta świeczki.

PS: No hard feelings, każdy ma prawo sprzedawania takich rzeczy, dzielę się tylko swoim doświadczeniem. W takich projektach bez problemu wystarczyłoby Ci promowanie dotacji przez paypala lub odblokowanie przez dotację jakiś funkcji, które generują dla Ciebie stałe koszty. Ja od jakiegoś czasu ze sporym sukcesem pracuję nad portem Android Automotive z CarPlay(customowy aosp wypychający obraz 1080p 30fps przez WebSocket i dźwięk przez bt) do naszych trójek i docelowo chyba jednak puszczę wszystko jako otwarte + dotacje. Nowy Wał miał w tym swoją rolę, ale wydaje mi się, że tak będzie lepiej + chcę zbudować jakąś społeczność, która będzie to ze mną utrzymywała, bo wyszedł z tego bardzo duży temat

PS2: Pamiętaj o publikacji źródeł kernela jeśli z jakiegoś powodu go przebudowujesz, swój moduł wyciągasz wtedy na bok i załączasz jako preokompilowany

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja od jakiegoś czasu ze sporym sukcesem pracuję nad portem Android Automotive z CarPlay(customowy aosp wypychający obraz 1080p 30fps przez WebSocket i dźwięk przez bt) do naszych trójek i docelowo chyba jednak puszczę wszystko jako otwarte + dotacje. Nowy Wał miał w tym swoją rolę, ale wydaje mi się, że tak będzie lepiej + chcę zbudować jakąś społeczność, która będzie to ze mną utrzymywała, bo wyszedł z tego bardzo duży temat
Mógłbyś rozwinąć temat. Bo to się wydaje coś naprawdę fajnego i ciekawego. Kiedy planujesz publikację i jaki hardware jest do tego wymagany?

mgapinski

Posiadacz elektryka
Mógłbyś rozwinąć temat. Bo to się wydaje coś naprawdę fajnego i ciekawego. Kiedy planujesz publikację i jaki hardware jest do tego wymagany?
Raspberry Pi 4 z 8gb ramu I modem lte. Jeszcze dokładnie nie wiem kiedy, pewnie z kwartał mi zejdzie. Został mi sterownik do dotyku. Aktualizacje/postępy na Twitterze @mikegapinski pod #teslaCarPlay

Edit: dodam tam też obsługę dashcam z dostępem do nagrań przez www, dlatego wypowiadałem się w temacie rozwiązania kolegi - musiałem rozpykać temat jak to sprawnie ogarnąć

slaveq

Pionier e-mobilności
Raspberry Pi 4 z 8gb ramu I modem lte. Jeszcze dokładnie nie wiem kiedy, pewnie z kwartał mi zejdzie. Został mi sterownik do dotyku. Aktualizacje/postępy na Twitterze @mikegapinski pod #teslaCarPlay

Edit: dodam tam też obsługę dashcam z dostępem do nagrań przez www, dlatego wypowiadałem się w temacie rozwiązania kolegi - musiałem rozpykać temat jak to sprawnie ogarnąć
Tak na szybko, nie znając szczegółów technicznych jeśli rpi jest w stanie działać jako pamięć masowa i zapisywać wideo w katalogu to można ten katalog synchronizować z jakimś nextcloudem lokalnym. Rpi 4 wydaje się przesadą na zwykły sync video (do twoich zastosowań jak najbardziej) ale już pi zero w jak najbardziej ok.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Dzieje się :) W trakcie jazdy jest obraz + dźwięk ze sterowaniem z kierownicy

Attachments

• Screenshot 2022-01-12 at 19.54.38.png
    Screenshot 2022-01-12 at 19.54.38.png
    3,8 MB · Liczba wyświetleń: 160