Kolejny smaczek dla posiadaczy dwóch taryf.

JareG

Pionier e-mobilności
To po co masz weekendową? Czy masz też w dzień tanie godziny?. Torun to Enea?
Mam taką, bo kiedyś taką sobie kiedyś wybrałem.. plan był żeby korzystać z urządzeń w tanich godzinach (13-15, 22-6). Ale upilnować tego się nie dało.. :D
Toruń to Energa, tak jak u Ciebie.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko tu masz o 8
Ile dobrze pamietam drozej i szczyt i po za szczytem, niż w normalnej G12
Więc jeśli nic ekstra nie zużywasz w weekendy przez całe te doby, to raczej nietrafiony wybór w stosunku do zwykłej G12 bo ta jest chyba tańsza w obu strefach
Mamy też G13r ale tu trzeba uważać bo to najdroższy szczyt ale dodatkowe godziny w dzień i rano i najtańsze po za szczytem.
To już musisz sam rozważyć

JareG

Pionier e-mobilności
Więc jeśli nic ekstra nie zużywasz w weekendy przez całe te doby, to raczej nietrafiony wybór w stosunku do zwykłej G12 bo ta jest chyba tańsza w obu strefach
OK, czyli warto pochylić się nad problemem :)

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Ja niestety zrobiłem ten błąd, że po wprowadzeniu się do domu wziąłem G12W i teraz muszę czekać rok na zmianę, a ewidentnie G12 byłaby lepsza, bo tak jak u Was raczej mam zużycie weekendowe takie same co w tygodniu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Elektrykami ciagniemy prąd jak tirowka w deszcz, więc warto dla samego auta mieć dwie taryfy. Tylko w domach są jeszcze pralki lodowki itd i one też biorą a jesli robia to w tej drozszej strefie to czasem nawet G11 przy elektryku nie jest taka droga o ile ktos malo laduje w domu

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Dla nas weekend jest nie różniący się niczym od dni powszednich. Mam tylko dylemat G12 czy G12r
W G12r masz dodatkowe dwie godzinki, ja akurat grzeje pompą ciepła to mi się to przydaje.

JareG

Pionier e-mobilności
W G12r masz dodatkowe dwie godzinki, ja akurat grzeje pompą ciepła to mi się to przydaje.
O! Też mam pompę - czyli warto iść w G12r..?

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam taką i mnie cieszy np poranna kawka z ekspresu a i zmywarka czy pralka lub suszarka obskoczy w 3 godzinki za dnia w tanim.
Nawet żona jako ranny ptaszek ( wstajemy jako wolni ludzie okolo 5-6 rano) prasowanko obskoczy przed pracą :)

W Energi taryfe zmieniłem w Eboku > Nowa weszla w ciagu kilku dni
Ch6ba tu? https://www.energa.pl/dom/formularze-taryfowe/formularze-osd.html

Last edited:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
O! Też mam pompę - czyli warto iść w G12r..?

Pozdrawiam
ja oczywiście ustawiłem pompę tak by grzała 22-7 i 13-16, więc jedzie tylko w taniej no i w r masz 12h taniej taryfy.

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam G12W i zuzycie 30/70 dzien/noc.
Instalacje mam za mala na to zuzycie. Dodatkowo u mnie w nocy 0,53 a w dzien 0,79gr za 1kW wiec zasadniczo chyba mi to wiele nie zrobi.
Ja potrzebuje G12W bo w weekend czesto wracam wieczorem i potrzebuje sie szybko naladowac.
Mysle ze jak w mazdych wyliczeniach, lepiej miec swoje ;)