Kolejny smaczek dla posiadaczy dwóch taryf.

JareG

Pionier e-mobilności
ja oczywiście ustawiłem pompę tak by grzała 22-7 i 13-16, więc jedzie tylko w taniej no i w r masz 12h taniej taryfy.
W samej pompie masz taką możliwość, czy coś zewnętrznego wykombinowałeś?
BTW: U mnie to chyba by nie przeszło, bo dużo się wietrzy (futrzaki na okrągło włażą/wyłażą, lepsza połowa jak nie może zasnąć to se otwiera okno, etc.) i pompa chyba nie dałaby rady nagrzać.. pompa powietrze-powietrze żeby wsio było jasne.

Pozdrawiam

consigliero

Pionier e-mobilności
We wrześniu podpisaliśmy aneks na G12 i do dnia dzisiejszego jeszcze tego nie zrealizowano. Teraz po otrzymaniu rachunku za ostatnie półrocze, gdzie po zwiększeniu instalacji fotowoltaicznej do prawie 10 kW wyszło mi do zapłaty 560 PLN. Poprzednio były dwa rachunki na 4000 i 3000 PLN. Podejrzewam że po tym półroczu będę miał nadwyżkę w magazynie którą będę mógł rozliczyć na przyszłą zimę. Biorąc ten fakt pod uwagę zastanawiam się czy nie podjechać do PGE i się nie wycofać z tej taryfy G12. Tak naprawdę to najwięcej zużywa samochód później dom na grzanie siebie oraz wody. W miesiącach ciepłych pozostaje tylko woda i ewentualnie klimatyzacja która działa jak świeci słońce. Nie mam żadnej informacji kiedy panowie z PGE mogą się pojawić aby tą taryfę zmienić.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
W samej pompie masz taką możliwość, czy coś zewnętrznego wykombinowałeś?
BTW: U mnie to chyba by nie przeszło, bo dużo się wietrzy (futrzaki na okrągło włażą/wyłażą, lepsza połowa jak nie może zasnąć to se otwiera okno, etc.) i pompa chyba nie dałaby rady nagrzać.. pompa powietrze-powietrze żeby wsio było jasne.

Pozdrawiam
To zalezy od pompy, ja akurat sobie to steruje sam, ale rodzice, którzy też mają PC ustawiaja to na samym sterowniku pompy. Ja mam powietrze-woda, podłogówkę i sterowanie pogodowe co z założenia ma dużą inercję

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja niestety zrobiłem ten błąd, że po wprowadzeniu się do domu wziąłem G12W i teraz muszę czekać rok na zmianę, a ewidentnie G12 byłaby lepsza, bo tak jak u Was raczej mam zużycie weekendowe takie same co w tygodniu.
Sprawdź sobie, bo możliwe, że to pół roku (coś mi tak świta).

Michal

Moderator
Sprawdź sobie, bo możliwe, że to pół roku (coś mi tak świta).
Sprawdzałem odpisali, że po roku i nawet pisałem reklamację na tę ich decyzję, bo nie uważam, że nowy klient, który nigdy nie mieszkał w domu ma wiedzieć jaką taryfę wybrać na rok... Dopiero po kilku miesiącach wiedziałem jakie mam mniej więcej zużycie i co byłoby dla mnie lepsze...
Ale nie narzekam już, bo i tak dobrze, że wziąłem to G12W - mam ~52gr/kWh, a przy G11 miałbym ~65gr/kWh (25% drożej) (podaję całkowite koszty z FV PGE podzielone na zużycie).

Gandalf

Pionier e-mobilności
Mi się G12W sprawdza wyśmienicie, bo profil zużycia miałem "kompatybilny" nawet bez samochodu, ale mogłem się o tym dowiedzieć dzięki OneMeter wpinanemu w port optyczny licznika. Niestety Tauron (nie mylić z taksówkarzem Ronem) na nowym liczniku zablokował taki dostęp, a w odpowiedzi na reklamację twierdzi kłamie, że rozliczanie arytmetyczne (zamiast wektorowego) jest spoko, żaden stosowany przez nich licznik tak nie umie, oraz nie ma technicznej możliwości by było inaczej. Chciałem ciągnąć temat dalej, bo kłamanie w odpowiedzi reklamacyjnej nie jest OK, ale nie mam w tej chwili odpowiednich zasobów czasu, a na dodatek URE (nieoficjalnie póki co i poza protokołem) broni oligopolu bo miał trudne dzieciństwo, a fotowoltaika go zaskoczyła znienacka i ciężko być uczciwym gdy się finansuje głupie pomysły takie jak nierentowne kopalnie itp. W sumie musiał bym się zorientować co dokładnie w tej kwestii zmieniło się wraz z nowelizacją.

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa ma e licznik i tu sobie mozna symulować różne taryfy do rzeczywistego sposobu korzystania.
Po prostu wpisuje sie w okienka cenę nocną i dzienną i wychodzi ile w każdej opcji zapłacimy za to co faktycznie licznik np dwukierunkowy pokazuje
Pizwala to wybrać taryfę optymalną.

Odejmując od tego co wyprodukował falownik to co wprowadzamy do sieci, otrzymujemy tzw autokonsumpcję, czyli to co zużyliśmy na bieżąco z produkcji

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Energa ma e licznik i tu sobie mozna symulować różne taryfy do rzeczywistego sposobu korzystania.
Po prostu wpisuje sie w okienka cenę nocną i dzienną i wychodzi ile w każdej opcji zapłacimy za to co faktycznie licznik np dwukierunkowy pokazuje
Pizwala to wybrać taryfę optymalną.

Odejmując od tego co wyprodukował falownik to co wprowadzamy do sieci, otrzymujemy tzw autokonsumpcję, czyli to co zużyliśmy na bieżąco z produkcji
Nie wiem czy ten symulator ma super sens. Jak masz G11 i EV to ładujesz kiedy popadnie i gila Ciebie jak to by było w G12. A symulator wtedy pokaże, że masz dużo zużycia w drogiej taryfie.
Najlepiej wziąć zużycie całkowite, zobaczyć ile zużywasz na EV ile ew. na pompę i rozłożyć to na tanią i drogą strefę.
U mnie w styczniu to wyglądało tak 1500kW zużycia auta 550kW, pompa 700kW. Dwa ostatnie mogę w taniej taryfie więc nie ma opcji by się nie opłacało vs G11 :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Ma sens bo to nie symulator a jak gdyby przelicznik rzeczywisty twojego zuzycia w innych taryfach. I to w okresach np dlugich jak rok
Ile poszło energi licznik bierze z danych a DO TEGO!!! w jakich to poszło godzinach!!! To jest istotne przy kalkulacji!!!

Tu kwestia ile i w jakich godzinach a nie tylko ile co bierze. jesli kotos "jedzie" po calosci czyli ładuje i uzywa czy to pompy czy prali jak popadnie to zmiuana taryfy jest bez sensu. Wszystko zalezy kto co preferuje. 100 % warto dwustrefowa majac EV
Ale czy weekendowa, czy G12 zwykła czy G12R??? Tu sa niuanse

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ma sens bo to nie symulator a jak gdyby przelicznik rzeczywisty twojego zuzycia w innych taryfach. I to w okresach np dlugich jak rok
Ile poszło energi licznik bierze z danych a DO TEGO!!! w jakich to poszło godzinach!!! To jest istotne przy kalkulacji!!!

Tu kwestia ile i w jakich godzinach a nie tylko ile co bierze. jesli kotos "jedzie" po calosci czyli ładuje i uzywa czy to pompy czy prali jak popadnie to zmiuana taryfy jest bez sensu. Wszystko zalezy kto co preferuje. 100 % warto dwustrefowa majac EV
Ale czy weekendowa, czy G12 zwykła czy G12R??? Tu sa niuanse
Ok, ale jak mam G11 to wracam z roboty o 18 wbijam ładowanie auta 11kW i ono się załaduje dajmy na to do 22. W pozostałych godzinach zużywam średnio 0.5kW na godzinę. Czyli wychodzi na to że na 24h zużywam 56kW. Jak to rozbije na strefy G12 to mam 5kW w taniej strefie i aż 51kW (w tym 44kW z ładowania) w drogiej. Tyle że jak mam obecnie G11 to nie muszę patrzeć by ładować od 22.
Dopiero jak zmienisz nawyki i włączysz auto o 22 to masz 49kW w tanie strefie i 7kW w drogiej. Przelicznik nie zaproponuje, zmień sposób ładowania.