Kolejny smaczek dla posiadaczy dwóch taryf.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
I jak czytam o zużyciu typu 700kW na miesiąc a mając np. w grudniu 2700kW, a w styczniu 2100kW.. to szybko szukam info ile dziś kosztuje ekogroszek, i od razu
Żeby było precyzyjnie pompa ma 10lat i nie jest to żadne EVI, więc mam system biwalentny i do prądu dochodzi jeszcze gaz.
Natomiast cała chata jest w podłogówce. Która ma 2-3h bezwładności cieplnej dlatego jak ją nagrzeje w taniej taryfie to poźniej trzyma ciepło i oddaje je dłużej powietrzu.

consigliero

Pionier e-mobilności
Problem z pompą w moim przypadku jest taki że sterownik wymaga aktualizacji i te harmonogramy na dzień dzisiejszy nie działają. To nasz drugi sezon z pompą i dalej się uczymy i w tym sezonie chciałem się bawić harmonogramami. Jak się zorientowałem że to nie działa jak powinno to monitowałem producenta sterownika on mnie wysłał do producenta pompy ten stwierdził że mógłbym sobie nawet sam zrobić aktualizację ale może się sterownik uwalić a oni ze względu na problem z czipami nie mają zamiennika i proponują przesunąć to na wiosnę. Obecnie steruje temperaturą na panelu i poustawiałem przepływy na poszczególnych pętlach, mam nadzieję że zrobiłem to dobrze. Jest ogólnie w sypialni jeden stopień mniej niż w salonie z kuchnią. Problem jest też taki że w pozostałych pomieszczeniach może dojść do większego wyziębienia bo sterując z panelu w salonie gdzie toczy się życie temperatura na panelu potrafi wzrosnąć a jak zaświeci słońce to nawet o dwa trzy stopnie ponad założoną temperaturę. Inteligentny dom w moim wypadku to możliwość zasterowania pompą na odległość, otworzenia rolet jak wiem że swieci słońce. W obu przypadkach gdy nikogo nie mama domu to temperaturę obniżam do 20 stopni a CWU do 30, gdy się wybieramy na wieś to podnoszę do 22 a CWU mogę nawet dopiero po przyjeździe. Nie mogę natomiast nagrzać za bardzo ponad 22 stopnie aby podłoga oddawała bo ciężko chyba byłoby wytrzymać, ale mogę przeprowadzić taki eksperyment na przykład podnieść do 24 co realnie da pewnie stopień mniej. Takimi termometrami kontroluję to co ustawiłem na rotatorach, nie mam w układzie głowic bo to prosty dom jest. Właśnie podniosłem na 24 i zobaczymy ile czasu będzie potrzebował aby dojść. Może byłaby szansa na nieprzegrzanie w sypialniach, mogę przepływ zmniejszyć a w salonie powiększyć .

Attachments

• 4AFA984E-F1AB-4FEF-B68F-187BC580AD35.jpeg
    4AFA984E-F1AB-4FEF-B68F-187BC580AD35.jpeg
    260,3 KB · Liczba wyświetleń: 13
  • B176AC36-821D-46D0-BF78-F5DE55F380C6.jpeg
    B176AC36-821D-46D0-BF78-F5DE55F380C6.jpeg
    414,2 KB · Liczba wyświetleń: 15
  • 03D39039-B5EC-4073-A1B8-A57ED9CD2B19.jpeg
    03D39039-B5EC-4073-A1B8-A57ED9CD2B19.jpeg
    387,8 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • 80B792FF-ECF1-482A-B3B3-A2B640253A9B.jpeg
    80B792FF-ECF1-482A-B3B3-A2B640253A9B.jpeg
    305,2 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • AE662ECD-F172-4CE1-AEEB-58A322BC9B3F.jpeg
    AE662ECD-F172-4CE1-AEEB-58A322BC9B3F.jpeg
    325,8 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • E4E78D07-79D4-4538-A4B5-836881C66C21.jpeg
    E4E78D07-79D4-4538-A4B5-836881C66C21.jpeg
    252 KB · Liczba wyświetleń: 13
Last edited:

Michal

Moderator
Żeby była jasność - tak tylko podpowiadam co można zrobić, żeby jednak trochę zaoszczędzić i przy okazji zmniejszyć obciążenie sieci ;)
Sam też mam w tej chwili jeden sterownik w salonie, więc znam ten ból, przy czym ja się nie przejmuję jak pomieszczenia się trochę wychłodzą, bo można wtedy siedzieć właśnie w salonie :D
W planach mam głowice sterowalne na kaloryferach (o których pisał @vwir) ale teraz jest jak jest i chyba dopiero na przyszły sezon grzewczy będzie zgodnie z planem.

consigliero

Pionier e-mobilności
W marcu zmieniono mi w końcu taryfę na G12, czekaliśmy tylko pół roku. Jakie było moje zdziwienie gdy kilka dni temu ponownie dostałem fakturę z PGE. Poprzednie rozliczenie za pół roku to 590 PLN a teraz za niecałe 3 miesiące 728 PLN. Rozumiem że rozliczenie teraz jest dla nich korzystne ale osobiście wolałbym aby nastąpiło normalnie po 6 miesiącach, wtedy najprawdopodobniej do zapłacenia byłyby tylko koszty stałe. Czy jest szansa na zmuszenie PGE to rozliczenia zgodnie z warunkami umowy?

Cav

Pionier e-mobilności
To rozliczenie było z powodu zmiany taryfy i obejmuje czas do zmiany?
To czego się spodziewasz?

Tak czy tak, korzystniej chyba wybrać rozliczenie raz na rok.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wszędzie się da zmienić okres rozliczenia .
Ja mam wrażenie, że te instytucje to swoistu rodzaj legalnej mafii. Nic to nie wiadomo do końca, nic nie jest jasne, kto co gdzie i za ile kupuje...
Na każdym etapie, od zakupu surowców, przeróbce, hurtowniach, dystrybucji i sprzedaży oraz rozliczeń. Wszystko nieprecyzyjne muliste.

JareG

Pionier e-mobilności
Ja mam wrażenie, że te instytucje to swoistu rodzaj legalnej mafii. Nic to nie wiadomo do końca, nic nie jest jasne, kto co gdzie i za ile kupuje...
Na każdym etapie, od zakupu surowców, przeróbce, hurtowniach, dystrybucji i sprzedaży oraz rozliczeń. Wszystko nieprecyzyjne muliste.
Ja cały czas mam wrażenie, że Energa wali mnie w dudę :( Teraz dostałem fakturę za 2 miesiące (nawet nie za 2, bo se skrócili - zawsze było od 12 do 12 mniej więcej, a teraz od 12.02 do 31.03), i 1200 zeta do zapłaty. Nie wyznaję się w tych cholernych stadach cyferek, które na tej fakturze są..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Nie wszędzie się da zmienić okres rozliczenia .
Przy prosumencie definiuje to prawo, więc można zażądać.

BTW: Akurat Energę to muszę pochwalić - licznik na działce letniskowej założyli mi w ciągu 1 dnia od podpisania umowy, a taryfę po Waszych poradach, zmienili mi na G12r w ciągu kilku dni, bez skomplikowanych druków, wystarczył jeden formularz z kilkoma polami ze strony.
Dodzwonić się można w ciągu minuty i uzyskać wszelkie potrzebne informacje.

Dla kontrastu Enea - dodzwonienie to jakieś 40 minut, o ile w ogóle ktoś odbierze, do BOK zapisać się można na za dwa tygodnie, ale tylko na rano, a na infolinii nic nie wiedzą i udzielają błędnych informacji.
Na papiery złożone elektronicznie nikt nie reaguje, jak podawali czasem 260V, to dalej tak podają.

Bronek

Pionier e-mobilności
Faktycznie sprawy techniczno papierowe u mnie też szły szybko. Ale zlikwidowano G12 AS i nie da rady zmienić rozliczeń. Nawet gdybym w Sądzie wygrał to wtedy mamy nową umowę na nowych zasadach. A do tego Sądy...