Dzisiejsza produkcja PV była super!

Michal

Moderator
Włącza się i wyłącza gdy napięcie spadnie okresowo do 250. Jeśli cały czas jest powyżej 253 to wchodzi w standby i następnie wywala błąd zbyt wysokiego napięcia. Wtedy nawet nie widać tego na wykresie.Ale wystarczy że przejdą chmury i od razu robią się piki na wykresach.
No tak ale mi chodzi o to, że gdyby sąsiedzi mieli ustawione tak jak Ty to okresowo Twój też by się wbijał w dziurę i puszczał trochę mocy, a wygląda na to, że jakiś dekiel w okolicy produkuje cały czas, bo ma ustawioną inną normę niż obowiązująca w PL (ponad 253 V).

nnnnn

Pionier e-mobilności
No tak ale mi chodzi o to, że gdyby sąsiedzi mieli ustawione tak jak Ty to okresowo Twój też by się wbijał w dziurę i puszczał trochę mocy, a wygląda na to, że jakiś dekiel w okolicy produkuje cały czas, bo ma ustawioną inną normę niż obowiązująca w PL (ponad 253 V).
Zapewne tak, będę próbował coś dalej z tym robić.

consigliero

Pionier e-mobilności
Trzeba przyznać że masz wysokie parametry. U nas jest 9,79 ale podchodzi od kilku dni najwyżej pomiędzy 7,6 do 7,9 i produkcja w zasadzie codziennie wynosi ciut powyżej 52 kWh. Wyszedłem popatrzyć na swoje panele i zastanawiam się czy fakt że są zapylone, mieszkamy na wsi, może mieć jakieś znaczenie. Deszcze nie padały od conajmniej miesiąca

marmlo

Zadomawiam się
Trzeba przyznać że masz wysokie parametry. U nas jest 9,79 ale podchodzi od kilku dni najwyżej pomiędzy 7,6 do 7,9 i produkcja w zasadzie codziennie wynosi ciut powyżej 52 kWh. Wyszedłem popatrzyć na swoje panele i zastanawiam się czy fakt że są zapylone, mieszkamy na wsi, może mieć jakieś znaczenie. Deszcze nie padały od conajmniej miesiąca
Te mam zamontowane od grudnia zeszłego roku i raczej z tego co widzę brudne jakoś bardzo nie są, jednak inna instalacja offgrid co mam na dachu już kilka lat wygląda podobnie co do czystości. Ładnie się wyczyściły jak śnieg z nich zjechał kilka razy. Nie mam porównania jak brud na panelach wpływa na produkcje. Na YT jest trochę o tym.

consigliero

Pionier e-mobilności
No dobra, wychodzi na to że nawet jak producent nie zaleca to warto je umyć, raz dwa razy w roku.

Attachments

• BF640AE8-8923-4354-8BEB-C9CB90CD2EC8.jpeg
    BF640AE8-8923-4354-8BEB-C9CB90CD2EC8.jpeg
    226,3 KB · Liczba wyświetleń: 15

consigliero

Pionier e-mobilności
Może nie jestem perfekcjonistą ale też mam z tym problem. Mam mieć dołożone 2 sztuki tylko czekam aż przyjadą z PGE aby zmienić taryfę, może w tym roku się doczekam

Attachments

• 5130A8ED-9F02-45B7-B2F7-9F5DF99CB94B.jpeg
    5130A8ED-9F02-45B7-B2F7-9F5DF99CB94B.jpeg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 12