consigliero
Posiadacz elektryka
PGE pozwala to sprawdzać, pod warunkiem że się przespacerujemy do licznika i odczytamy interesujące nas wartości.
Bardzo fajnie ale już kiedyś pisaliśmy o tym. Apator Onus 3 port optyczny zablokowany przez operatora. Z tego powodu mam zamontowany smartmeterEwentualnie jeśli nasz licznik ma otwarty port optyczny to wtedy możemy używać onemeter. Mam, działa.
View attachment 9897
Powiedz który odczyt jest tym właściwym. Mam użycie i produkcję ale różnica to nie jest ilość w buforze.PGE pozwala to sprawdzać, pod warunkiem że się przespacerujemy do licznika i odczytamy interesujące nas wartości.
Jest to prawda zakładając, że od początku miałem licznik na 0 i pusty bufor i każde zużycie szło z bufora co w zasadzie się wykluczaW liczniku jest produkcja i zużycie. W magazynie masz 80% tego co produkcja.
Wymienili mi licznik niedawno. Pozatym w momencie przyłączenia PV moje zużycie jest 100% płatne bo nie mam nic w buforze. Po jakimś czasie ta ilość (np pobrana zimą gdzie produkcja jest śladowa) mocno zaburza obliczenia.Przy przyłączeniu PV wymieniali CI licznik na nowy, więc powinno być na 0