Dzisiejsza produkcja PV była super!

consigliero

Posiadacz elektryka
PGE pozwala to sprawdzać, pod warunkiem że się przespacerujemy do licznika i odczytamy interesujące nas wartości.

vwir

Pionier e-mobilności
Ewentualnie jeśli nasz licznik ma otwarty port optyczny to wtedy możemy używać onemeter. Mam, działa.
1680586095605.png

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa ma program Apk i stronę Mój Licznik i jest to w miarę ok .
Można nawet dokonywać porownań do poprzednich okresow , dni , miesiecy czy lat .

Podaje pobór i oddanie i z tego wyliczymy znając produkcje autokonsumpcję

Estymować swoje zużycie do różnych rodzajów taryf , tak by przy swojej strukturze oddawania i pobierania wybrać optymalnie

consigliero

Posiadacz elektryka
Ewentualnie jeśli nasz licznik ma otwarty port optyczny to wtedy możemy używać onemeter. Mam, działa.
View attachment 9897
Bardzo fajnie ale już kiedyś pisaliśmy o tym. Apator Onus 3 port optyczny zablokowany przez operatora. Z tego powodu mam zamontowany smartmeter

PePeL

Zadomawiam się
PGE pozwala to sprawdzać, pod warunkiem że się przespacerujemy do licznika i odczytamy interesujące nas wartości.
Powiedz który odczyt jest tym właściwym. Mam użycie i produkcję ale różnica to nie jest ilość w buforze.

Michal

Pionier e-mobilności
W liczniku jest produkcja i zużycie. W magazynie masz 80% tego co produkcja.

PePeL

Zadomawiam się
W liczniku jest produkcja i zużycie. W magazynie masz 80% tego co produkcja.
Jest to prawda zakładając, że od początku miałem licznik na 0 i pusty bufor i każde zużycie szło z bufora co w zasadzie się wyklucza

nnnnn

Pionier e-mobilności
Przy przyłączeniu PV wymieniali CI licznik na nowy, więc powinno być na 0

PePeL

Zadomawiam się
Przy przyłączeniu PV wymieniali CI licznik na nowy, więc powinno być na 0
Wymienili mi licznik niedawno. Pozatym w momencie przyłączenia PV moje zużycie jest 100% płatne bo nie mam nic w buforze. Po jakimś czasie ta ilość (np pobrana zimą gdzie produkcja jest śladowa) mocno zaburza obliczenia.

vwir

Pionier e-mobilności
Jesteś na starych zasadach? To przecież ultra proste liczenie. 1 stycznia spisujesz 1.8.0 i 2.8.0 (ewentualnie jeśli masz dwie taryfy to 1.8.1, 1.8.2, 2.8.1, 2.8.2). No i później w dowolnym momencie sprawdzasz różnicę pomiędzy aktualnym wskazaniem 1.8.0 a tym z 1 stycznia - to jest zużycie. Natomiast różnicę pomiędzy aktualnym stanem 2.8.0 a tym co było 1 stycznia w 2.8.0 mnożysz przez 0,8 - to jest produkcja. W każdej chwili gdy odejmiesz produkcję od zużycia to masz stan bufora.

To wszystko przy założeniu, że masz włączone bilansowanie międzyfazowe w liczniku (w rejestrze C.80.0 jest wpisane ferraris).

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Nic nie poradzisz, tylko pan i władca PGE ma dostęp do takich danych, a Tobie nie dadzą, bo jesteś marnym pyłem. Komuna niestety, bo tak jak pisali wyżej liczniki nawet poblokowali, żeby nie dało się ściągać tych danych...
Ja zamontowałem sobie w domu Shelly 3EM i mam teraz swoje dane.

PePeL

Zadomawiam się
Właśnie ja też mam swoje dane problem w tym, że przysłali wyliczenie za poprzedni okres i mi wyszło ok 1800 w buforze a im 1600. A ja nie uwzględniam bilansowania międzyfazowego więc u mnie powinno być mniej. Chciałbym sobie porównać na jakimś okresie jak to się zmienia i poprawić mój algorytm.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak w PGE ale w tauronie możesz zamówić dane historyczne żeby porównać. Ja tak zrobiłem bo robiłem symulacje netmetering vs netbilling RCEm vs netbilling dynamiczne godzinowe. Na podstawie 2022 netmetering i stałe ceny dla gospodarstw domowych było o 40% tańsze niż netbilling. Generalnie pomiędzy RCEm a rozliczeniem godzinowym było mniej niż 1% różnicy w kosztach w taryfie G11. Za 2022 PV obniżyło mi rachunek o 4013,10 (spadek kosztów o 73%). Myślę że niezły wynik.