Dzisiejsza produkcja PV była super!

JareG

Pionier e-mobilności
Może nie jestem perfekcjonistą ale też mam z tym problem.
Hmm.. ja tu widzę inny problem (dla perfekcjonisty/estety): dolny rząd paneli ma przesunięcie w poziomie względem dwóch górnych.. chyba, że fota oszukuje..?

Pozdrawiam

Szatan

Posiadacz elektryka
Ilosc paneli to nie wszystko, układ dachu i katy nachylenia, o tej porze roku korzystniej by panele były bardziej pionowo bo słońce niżej za to w lato lepiej jak bardziej płasko, ja mam idealny dach bo brakuje tylko 10-20 stopni i byłby idealnie na południu i mam w ostatnie dni 30-32kWh dziennie z 5.43kWp wiec 60kWh z instalacji 2x większej jak najbardziej normalne.

Co ciekawe u mnie w lato najlepsza produkcja to 40kWh a teraz już jestem w stanie wykręcić 32kWh a wszystko przez temperaturę.

U mnie brakuje dachu na więcej paneli, mam płaski garaż powierzchni 28m2 i zastanawiam się nad dodaniem brakujących paneli do pełnego 9,9 ale to spory koszt bo falownik trzeba wymienić.

consigliero

Posiadacz elektryka
Nic z tym nie zrobimy bo górne dwa rzędy są ciut węższe moc 310 a dolne były dołożone i mają chyba 330 i są ciut szersze, przesunięcie musi się pojawić

JareG

Pionier e-mobilności
(...)
U mnie brakuje dachu na więcej paneli, mam płaski garaż powierzchni 28m2 i zastanawiam się nad dodaniem brakujących paneli do pełnego 9,9 ale to spory koszt bo falownik trzeba wymienić.
Niekoniecznie. Spora część falowników obsługuje większą moc niż ta z tabliczki :)
Nic z tym nie zrobimy bo górne dwa rzędy są ciut węższe moc 310 a dolne były dołożone i mają chyba 330 i są ciut szersze, przesunięcie musi się pojawić
Aaa.. no to fakt, nie powalczysz.

Pozdrawiam

marmlo

Zadomawiam się
Pooglądałem trochę o produkcji z zabrudzonych paneli i wychodzi ze jakieś 3% mniej jest jak są trochę przykurzone. Więc to niewielka strata. Wychodzi na to że brud powoduje mniejsze rozgrzewanie paneli co jest pozytywne dla wydajności.

Szatan

Posiadacz elektryka
Niekoniecznie. Spora część falowników obsługuje większą moc niż ta z tabliczki :)
U mnie falownik 5kW odcina moc powyżej 5,5kW więc patrząc na wykresy kolegi co ma 9,9kWp sporo bym stracił ale z drugiej strony rzadko mi się zdarza, że przy 5,43kWp panele mi produkują więcej niż 5,5kW

PePeL

Zadomawiam się
Mnie ciekawi jedno, czy moc chwilowa z paneli dochodzi wam do MAX? 10-tego mialem tak ze moc doszła do 6kW i miałem płaski wykres przez ileś czasu.
1648029520769.png

Teraz mimo wielu już słonecznych dni mam odwróconą parabolę, która dochodzi do powiedzmy 5500W:
1648029398796.png
Tak jakby warunki przez cały dzień nie pozwalały na maksymalną produkcję.

Bronek

Pionier e-mobilności
Podawanie mocy bez podania z czego, gdzie nie ma sensu.

Nie śledzimy chyba tak siebie aby wszyscy wiedzieli, że Bronek ma 9,8 KWP rozbite na dwie sekcje wsch/ pół, z optymizerami i mieszka w Kołobrzegu...
U mnie (Kołobrzeg) dzisiaj : 9,8 KWP o godz 11,51 - 6,10 kW

Ad pytanie , czy dochodzi do max? Owszem kilkakrotnie pomimo jw rozbicia na 2 sekcje widziałem prawie max to był czerwiec chyba

Last edited:

PePeL

Zadomawiam się
Ad pytanie , czy dochodzi do max? Owszem kilkakrotnie pomimo jw rozbicia na 2 sekcje widziałem prawie max to był czerwiec chyba
Chodzi mi o produkcję w tym roku. Bo skoro już miałem to spodziewałbym się zobaczyć ją jeszcze raz.

JareG

Pionier e-mobilności
U mnie (Kołobrzeg) dzisiaj : 9,8 KWP o godz 11,51 - 6,10 kW
U mnie 9,5kWp (zwykła instalacja, bez optymalizatorów etc.) o godz. 12:30 6,9kW
Ja też najlepszy miałem czerwiec AD2021

Pozdrawiam

Michal

Pionier e-mobilności
Mnie ciekawi jedno, czy moc chwilowa z paneli dochodzi wam do MAX? 10-tego mialem tak ze moc doszła do 6kW i miałem płaski wykres przez ileś czasu.
View attachment 4646

Teraz mimo wielu już słonecznych dni mam odwróconą parabolę, która dochodzi do powiedzmy 5500W:

Tak jakby warunki przez cały dzień nie pozwalały na maksymalną produkcję.

Wygląda jak byś miał falownik na max 6kW.

eldawido

Zadomawiam się
Ten płaski wykres to albo max falownika (ew. ustawione jest ograniczenie mocy w falowniku).
Przy niższych temperaturach panele lepiej działają.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie produkcja była słaba, bo fotowoltaika już się wyłączała (przekroczone napięcia). Trochę mnie to poirytowało i wczoraj zgłosiłem przez internet do PGE, że mam taki problem. Zadziwiłem się, bo dzisiaj o 11 przyjechali technicy z PGE i właśnie obniżyli napięcie na transformatorze o 10V. Mniej niż 24h od zgłoszenia. Jestem bardzo zaskoczony (oczywiście pozytywnie). Teraz już nic się nie wyłącza i produkuje bardzo ładnie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie produkcja była słaba, bo fotowoltaika już się wyłączała (przekroczone napięcia). Trochę mnie to poirytowało i wczoraj zgłosiłem przez internet do PGE, że mam taki problem. Zadziwiłem się, bo dzisiaj o 11 przyjechali technicy z PGE i właśnie obniżyli napięcie na transformatorze o 10V. Mniej niż 24h od zgłoszenia. Jestem bardzo zaskoczony (oczywiście pozytywnie). Teraz już nic się nie wyłącza i produkuje bardzo ładnie.
Niemożliwe że w to tak działa Tauron już 2 lata u mnie buduję transformator:D

marmlo

Zadomawiam się
Dziś miałem coś nowego podczas ładowania. Jako że nigdzie mi się nie spieszyło ustawiłem minimalne 5A co daje jakieś 3.5kw. Pogoda nagle się popsuła co spowodowało zmniejszenie mocy z paneli i spadek napięcia do około 230V więc norma. Auto to wykryło i zmniejszyło moc do 2.5kw. Zwiększenie produkcji z paneli zwiększyło moc ładowania. Dwa razy tak mi auto zrobiło tego dnia potem już wyłączyłem. Fajnie to na wykresie widać.

Attachments

• 20220326_125750.jpg
    20220326_125750.jpg
    696,1 KB · Liczba wyświetleń: 15
  • Screenshot_20220326-182640_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20220326-182640_SOLARMAN Smart.jpg
    56,2 KB · Liczba wyświetleń: 14

Michal

Pionier e-mobilności
W takiej sytuacji auto powinno pobierać brakującą moc z sieci. Takie zachowanie sugeruje, że masz coś nie tak z instalacją i doświadczasz znaczącego spadku napięcia - różnica odkłada się w ścianie albo na połączeniach...
Na Twoim miejscu wezwalbym elektryka.

marmlo

Zadomawiam się
Instalacja jest ok. Kable 10mm2 do garażu a do wallboksa 6mm2. Wiszę daleko od transformatora i mam spore wachania napiecia.

Michal

Pionier e-mobilności
Tesla obniża moc ładowania chyba przy 210V, a to już naprawdę nisko... Przy 5A to 100W mocy, które gdzieś ginie...

Last edited:

marmlo

Zadomawiam się
Być może i było te 210V jak naszła chmura, gdy zerknąłem to zobaczyłem okolice 230 i wszystko w normie się wydawało a auto po chwili samo zwiększyło moc.

Miesiąc marzec się skończył na super wyniku.
Kwiecień już wygląda nieco gorzej.
Nowy rekord dziennej produkcji.

Attachments

• 03_2022.jpg
    03_2022.jpg
    64,3 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • 04_2022.jpg
    04_2022.jpg
    68,6 KB · Liczba wyświetleń: 6
  • 71.jpg
    71.jpg
    44 KB · Liczba wyświetleń: 5