Dzisiejsza produkcja PV była super!

Szatan

Posiadacz elektryka
Dobra to rozpinamy rozporki i patrzymy kto ma więcej 😂
Ja traktuje produkcje PV jako inwestycje 30tys które daje mi roczną stopę zwrotu 15-20%, ciężko mi dokładnie już nadążyć z tymi wszystkimi podwyżkami ale na pewno lepsze to niż trzymanie pieniędzy na koncie.

consigliero

Pionier e-mobilności
Nasza instalacja też do tanich nie należała, ale całość była planowana w momencie budowy. Może mogłem pójść bardziej po bandzie i ustawić dom idealnie na południe, ale przeważyła chęć dłuższego spoglądania w kierunku zachodzącego słońca. Dodatkowo w planie zagospodarowania dom wyglądałby nietypowo w stosunku do układu dróg. ważne że porównując z rekordzistą tendencja jest prawie identyczna, tylko wartości mniejsze. Ciekawe byłoby porównanie w każdym miesiącu aby się zorientować czy przekłada się to na każdy miesiąc w roku.

Attachments

• F6AECFE9-D4C2-4D80-89D7-3297ABF26176.png
    F6AECFE9-D4C2-4D80-89D7-3297ABF26176.png
    588,6 KB · Liczba wyświetleń: 8

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja to traktuję jako fanaberię, taka akcja o krok dalej niż "na orlenie tylko siku".
Człowiek żyjący w Polsce, szczególnie gdy za sterami mamy takich ... jakich mamy, nie powinien mówić o inwestycji w kontekście podejmowanych działań.

- Kochanie, gdzie idziesz?
- Zainwestować w pokera i ruletkę.

Michal

Moderator
Normalnie jak widzę te Wasze produkcje to dostaję depresji 😟. U mnie od początku miesiąca 333 kWh z 9,99 kWp.
Chyba przestanę zaglądać do tego wątku..,
A czy Ty przypadkiem nie piszesz o wartościach z licznika energii? Bo większość chyba o wskazaniach falownika...
Ja mam do tej pory w tym miesiącu 550 kWh z instalacji 9,74 kWp na falownikach ale na liczniku widzę zwykle około 65% tej produkcji.

Szatan

Posiadacz elektryka
Ja to traktuję jako fanaberię, taka akcja o krok dalej niż "na orlenie tylko siku".
Człowiek żyjący w Polsce, szczególnie gdy za sterami mamy takich ... jakich mamy, nie powinien mówić o inwestycji w kontekście podejmowanych działań.

- Kochanie, gdzie idziesz?
- Zainwestować w pokera i ruletkę.
Uważasz, że nasz rząd może zmienić zasady i zabrać obecne kończące się dobrze warunki rozliczenia na mniej korzystne?
Obiecali to na 15 lat, większość dobrze dobranych instalacji powinno się zwrócić po 5-7 latach

Gandalf

Pionier e-mobilności
A czy Ty przypadkiem nie piszesz o wartościach z licznika energii? Bo większość chyba o wskazaniach falownika...
Ja mam do tej pory w tym miesiącu 550 kWh z instalacji 9,74 kWp na falownikach ale na liczniku widzę zwykle około 65% tej produkcji.
Niekoniecznie, ja np. bez optymalizatorów, szacuję, że miał bym jakieś 250-275kWh w tym miesiącu (a mam 556kWh).

Michal

Moderator
Niekoniecznie, ja np. bez optymalizatorów, szacuję, że miał bym jakieś 250-275kWh w tym miesiącu (a mam 556kWh).
No to musisz mieć chyba jakieś mega zacienienie - chyba w lesie ;) Normalne panele teraz to są half-cut (panel podzielony na dwie sekcje + mają diody bypass, które nawet przy zacienieniu połówki panela, wyłączają tylko ten fragment z produkcji. Te optymalizatory, to w większości przypadków tylko naciąganie na kasę... Nawet mi chcieli montować, choć praktycznie nie mam zacienienia nawet zimą, a latem już zupełni nic...

Michal

Moderator
Uważasz, że nasz rząd może zmienić zasady i zabrać obecne kończące się dobrze warunki rozliczenia na mniej korzystne?
Obiecali to na 15 lat, większość dobrze dobranych instalacji powinno się zwrócić po 5-7 latach

Zasady są zmienione nawet jak rząd nic nie zrobi, a nawet tym bardziej, przez to, że nic nie robi - patrz na:
U mnie niestety lipa, zainstalowane 5.25 od początku roku 551.5. Wojna falowników wycina mi codziennie 4 godziny od 9.30 do14.00 z produkcji:( Maksymalna produkcja sprzed czasów gdy wszyscy mieli to 42.3kWh co zaskakujące w maju 2021.
Jak pojawia się więcej instalacji, to produkcja idzie w dupę, bo sieci energetyczne (konkretnie transformatory - te końcowe 15/04 kV) są kompletnie nie przystosowane do obsługi produkcji po stronie klienta. Finał jest taki, że nawet jak obok osiedla @nnnnn jest duży zakład produkcyjny pożerający olbrzymie ilości energii, to ta energia nie popłynie z za płotu od prosumentów, tylko przez kilkadziesiąt km z elektrowni węglowej.

Do tego za chwilę, jak im się coś źle porachuje z wunglem i uprawnieniami CO2 (bo przecież nic z tym nie robią od lat), to gdzie będą szukać pieniędzy? No właśnie u tych co ich mają za dużo najwyraźniej i sobie prunt ze słuńca robią, jak w gniazdku jest pikny z wungla. To nie może być tak, że prunt ze słuńca... Albo wungiel albo ewentualnie atom.

@nnnnn, może magazyn energii w takim razie? Myślałeś o tym? Bo przy takich wielkich stratach, może ci się opłacić i dość szybko zwrócić. @solik, podsyłał ostatnio info [tutaj], że GreenCell ma coś w ofercie - patrzyłem i wygląda naprawdę ciekawie, tylko mnie nie ciśnie więc poczekam sobie na Tesla Powerwall, ale na Twoim miejscu odpaliłbym excela i się zastanowił.

Szatan

Posiadacz elektryka
o tym jeszcze nie słyszałem, że nie można oddawać energii do sieci bo falowniki ze sobą walczą. To chyba efekt wyższego napięcia sieci niż napięcie pochodzące z naszego falownika? Może to wina falownika?

Ja bym wtedy ładował elektryka jak bym miał taką możliwość ale w sumie można byłoby nie zdążyć wyjeździć kWh z auta jak ma to miejsce codziennie przez kilka godzin. Jeśli taki problem istnieje dla wielu prosumentow to instalacja wschód-zachód zamiast samego południa dla paneli na pewno poprawiła sytuacje ale mało kto ma możliwość wyboru położenia paneli a instaluje tam gdzie ma miejsce.

krzyss

Pionier e-mobilności
Normalnie jak widzę te Wasze produkcje to dostaję depresji 😟. U mnie od początku miesiąca 333 kWh z 9,99 kWp.
Chyba przestanę zaglądać do tego wątku..,
Ja tez mam malo od poczatku roku :( 286kWh z instalacji 6,7kWp ale mam sporo zacienienia i kąt około 18-20stopni. Licze że nadrobie latem :D
No i teraz wiem jak mi sie słońce na dachu układa i planuje dołożenie jeszcze trzech paneli, albo przynajmniej przeniesienie tych najmniej wydajnych w inne miejsce.

Attachments

• IMG_4366.PNG
    IMG_4366.PNG
    598,5 KB · Liczba wyświetleń: 12
Last edited: