Dzisiejsza produkcja PV była super!

Michal

Pionier e-mobilności
[Tutaj] i [tutaj] trafiłem na fajny opis tego problemu.
Falownik wyłącza się powyżej 253V. Dlatego występujące u Ciebie napięcia rzędu 270V są kompletnie niedopuszczalne i muszą chyba wynikać ze złego ustawienia falownika któregoś z sąsiadów. Ponadto Twój falownik powinien się włączać i wyłączać okresowo, a nie po prostu być cały czas wyłączony, bo to też wskazuje na jakiś błąd w sieci.

vwir

Pionier e-mobilności
Ponadto Twój falownik powinien się włączać i wyłączać okresowo, a nie po prostu być cały czas wyłączony, bo to też wskazuje na jakiś błąd w sieci.
A to akurat niekoniecznie. W sensie przed włączeniem falownik sprawdzi napięcie i dopóki nie spadnie poniżej 253V to nie będzie się próbował włączyć. A wystarczy, że któryś z sąsiadów ustawił sobie kraj na falowniku na taki, który ma inne dopuszczalne maksymalne napięcie i już pcha w sieć powyżej 253V.
W takiej sytuacji trzeba męczyć zakład energetyczny, żeby obniżyli napięcie na transformatorze. Z tego co się orientuję to lepiej nie iść do nich z "bo mi się falownik wyłącza", bo nie zrobią nic. Lepiej wyskoczyć z "panie, żarówki mi się przepalają, sprawdziłem napięcie i jest powyżej 253V".

consigliero

Posiadacz elektryka
u nas chyba nigdy nie było więcej niż 250 V zawsze poniżej. Może znaczenie ma fakt że to wioska a my jesteśmy na końcu nitki zasilającej.

Attachments

• E0125552-0428-4680-8C4C-C6F9C9B52A09.png
    E0125552-0428-4680-8C4C-C6F9C9B52A09.png
    815,1 KB · Liczba wyświetleń: 5

JareG

Pionier e-mobilności
u nas chyba nigdy nie było więcej niż 250 V zawsze poniżej. Może znaczenie ma fakt że to wioska a my jesteśmy na końcu nitki zasilającej.
U mnie jest tak samo, tylko moja i sąsiada kawałek dalej instalacja na tym samym, chyba 50-letnim, transformatorze.. a miałem 280V. Wioska w lesie.

Pozdrawiam

ELuk

Pionier e-mobilności
Generalnie znaczenie ma napięcie na transformatorze, ilość odbiorców i ilość producentów.
Jak transformator stary to podnieśli na nim napięcie żeby ustabilizować linię zasilającą odbiorców.
Jak jest więcej producentów niż odbiorców w okolicy, będzie walka falowników o wepchnięcie pradu do sieci i w efekcie napięcie będzie rosło, w niekorzystnej sytuacji do odcięcia.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak włączył byś jakiś duży odbiornik jak grzałkę do wody to wtedy napięcie spada i falownik sobie może działać?
Tak wtedy spada do 240 i działa, ale 150 litrów dogrzewa mi 2-2.5godziny

JareG

Pionier e-mobilności
Jak transformator stary to podnieśli na nim napięcie żeby ustabilizować linię zasilającą odbiorców.
Nigdzie tego nie zgłaszałem, bo nie zdążyłem :)
Jak jest więcej producentów niż odbiorców w okolicy, będzie walka falowników o wepchnięcie pradu do sieci i w efekcie napięcie będzie rosło, w niekorzystnej sytuacji do odcięcia.
No i mam nadzieję, że u mnie większego wzrostu nie będzie. Nie ma asfaltu (czyli stonka z miasta się nie pojawi.. pojedyńcze egzemplarze co najwyżej), a próby jego podciągnięcia jak na razie spaliły na panewce.. i oby tak dalej 🤣 Jak widać są plusy mieszkania na zadupiu :D

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Tak wtedy spada do 240 i działa, ale 150 litrów dogrzewa mi 2-2.5godziny
A może zacznij kopać kryptowaluty..? Gdzieś widziałem film, gdzie taka koparka jest używana do podgrzewania wody, a może i ogrzewania chaty..

Pozdrawiam

nnnnn

Pionier e-mobilności
[Tutaj] i [tutaj] trafiłem na fajny opis tego problemu.
Falownik wyłącza się powyżej 253V. Dlatego występujące u Ciebie napięcia rzędu 270V są kompletnie niedopuszczalne i muszą chyba wynikać ze złego ustawienia falownika któregoś z sąsiadów. Ponadto Twój falownik powinien się włączać i wyłączać okresowo, a nie po prostu być cały czas wyłączony, bo to też wskazuje na jakiś błąd w sieci.
Włącza się i wyłącza gdy napięcie spadnie okresowo do 250. Jeśli cały czas jest powyżej 253 to wchodzi w standby i następnie wywala błąd zbyt wysokiego napięcia. Wtedy nawet nie widać tego na wykresie.Ale wystarczy że przejdą chmury i od razu robią się piki na wykresach.

marmlo

Zadomawiam się
U mnie Enea obniżyła bez problemów. Sąsiad zgłosił i trzy razy przyjechali pomierzyć napięcie. Trochę się zdziwiłem jak po nocy ktoś mi w szafce koło domu grzebie. Dwa pomiary u niego zrobili w dzień a w nocny w mojej szafce przy płocie.

Michal

Pionier e-mobilności
Włącza się i wyłącza gdy napięcie spadnie okresowo do 250. Jeśli cały czas jest powyżej 253 to wchodzi w standby i następnie wywala błąd zbyt wysokiego napięcia. Wtedy nawet nie widać tego na wykresie.Ale wystarczy że przejdą chmury i od razu robią się piki na wykresach.
No tak ale mi chodzi o to, że gdyby sąsiedzi mieli ustawione tak jak Ty to okresowo Twój też by się wbijał w dziurę i puszczał trochę mocy, a wygląda na to, że jakiś dekiel w okolicy produkuje cały czas, bo ma ustawioną inną normę niż obowiązująca w PL (ponad 253 V).

nnnnn

Pionier e-mobilności
No tak ale mi chodzi o to, że gdyby sąsiedzi mieli ustawione tak jak Ty to okresowo Twój też by się wbijał w dziurę i puszczał trochę mocy, a wygląda na to, że jakiś dekiel w okolicy produkuje cały czas, bo ma ustawioną inną normę niż obowiązująca w PL (ponad 253 V).
Zapewne tak, będę próbował coś dalej z tym robić.

marmlo

Zadomawiam się
Dziś mam rekord 64.4kWh.

Attachments

• Screenshot_20220321-184711_Brave.jpg
    Screenshot_20220321-184711_Brave.jpg
    56,5 KB · Liczba wyświetleń: 20

consigliero

Posiadacz elektryka
Trzeba przyznać że masz wysokie parametry. U nas jest 9,79 ale podchodzi od kilku dni najwyżej pomiędzy 7,6 do 7,9 i produkcja w zasadzie codziennie wynosi ciut powyżej 52 kWh. Wyszedłem popatrzyć na swoje panele i zastanawiam się czy fakt że są zapylone, mieszkamy na wsi, może mieć jakieś znaczenie. Deszcze nie padały od conajmniej miesiąca

marmlo

Zadomawiam się
Trzeba przyznać że masz wysokie parametry. U nas jest 9,79 ale podchodzi od kilku dni najwyżej pomiędzy 7,6 do 7,9 i produkcja w zasadzie codziennie wynosi ciut powyżej 52 kWh. Wyszedłem popatrzyć na swoje panele i zastanawiam się czy fakt że są zapylone, mieszkamy na wsi, może mieć jakieś znaczenie. Deszcze nie padały od conajmniej miesiąca
Te mam zamontowane od grudnia zeszłego roku i raczej z tego co widzę brudne jakoś bardzo nie są, jednak inna instalacja offgrid co mam na dachu już kilka lat wygląda podobnie co do czystości. Ładnie się wyczyściły jak śnieg z nich zjechał kilka razy. Nie mam porównania jak brud na panelach wpływa na produkcje. Na YT jest trochę o tym.

consigliero

Posiadacz elektryka
No dobra, wychodzi na to że nawet jak producent nie zaleca to warto je umyć, raz dwa razy w roku.

Attachments

• BF640AE8-8923-4354-8BEB-C9CB90CD2EC8.jpeg
    BF640AE8-8923-4354-8BEB-C9CB90CD2EC8.jpeg
    226,3 KB · Liczba wyświetleń: 15

consigliero

Posiadacz elektryka
Może nie jestem perfekcjonistą ale też mam z tym problem. Mam mieć dołożone 2 sztuki tylko czekam aż przyjadą z PGE aby zmienić taryfę, może w tym roku się doczekam

Attachments

• 5130A8ED-9F02-45B7-B2F7-9F5DF99CB94B.jpeg
    5130A8ED-9F02-45B7-B2F7-9F5DF99CB94B.jpeg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 11