Strasznie wysokie napięcie masz, ja mam instalacje 5,43kWp wszystko skierowane na południe i największe napięcie jakie widzę u siebie to 240V.Tak to wygląda u mnie w każdy słoneczny dzień. Ja akurat mam optymalne ułożenie dachu, południe-południowy zachód. POmimo takich częstych wyłączeń 2021 dał 4.46 MWh, z instalacji 5.25kWh.
p.s. Napięcie w domu to 260-265V, walczę z tauronem o założenie miernika.
O masakra, rzeczywiście...Tak to wygląda u mnie w każdy słoneczny dzień. Ja akurat mam optymalne ułożenie dachu, południe-południowy zachód. POmimo takich częstych wyłączeń 2021 dał 4.46 MWh, z instalacji 5.25kWh.
View attachment 4579
p.s. Napięcie w domu to 260-265V, walczę z tauronem o założenie miernika.
Napięcia na poszczególnych fazach od 248-254-252 dane z falownikaO masakra, rzeczywiście...
Nie masz na falowniku danych o napięciu AC? Większość chyba takie dane pokazuje, gdzieś w kazamatach wykresów
Taki pomysł - może masz słabe połączenie z siecią i to ono jest winne podbijaniu napięcia i wyłączaniu produkcji. Żeby to sprawdzić możesz pomierzyć sobie napięcia w domu, a później zrobić to samo w skrzynce elektrycznej z licznikiem. Jeśli różnice są duże, to możesz potrzebować wymiany kabli przyłączeniowych albo chociaż poprawy ich styku. To może być takie tanie rozwiązanie Twojego problemu. Aha i jeszcze, skoro macie aż tak wysokie napięcie sieci, a Twój inwerter się wyłącza i nie próbuje włączyć ponownie, to moim zdaniem znaczy, że jakiś cwaniak na osiedlu ma źle ustawiony inwerter na zbyt duże napięcie odcięcia, żeby jemu nie odcinało - proponuję zgłosić do zakładu energetycznego, bo chyba jest to niebezpieczne...
U mnie też zaczyna się robić nieciekawie, bo dobija do 250V:
View attachment 4583
Możesz zrobić wykres napięcia przed i po odcięciu falownika? Ja na falowniku Huawei mogę takie wykresy robić.Zgłaszam co chwilę teraz każde wahnięcie napięcia bo już raz zapłaciłem 160 PLN za założenie miernika, pech chciał że trafili na dwa tygodnie deszczu i napięcia nie przekraczały 240V.
Co do połączenia z siecią jest raczej poprawnie wykonane, nowy dom (3 lata) instalacja też nowa. Ale dla pewności poszukam kogoś kto mi to pomierzy.