Dzisiejsza produkcja PV była super!

Szatan

Posiadacz elektryka
Tak to wygląda u mnie w każdy słoneczny dzień. Ja akurat mam optymalne ułożenie dachu, południe-południowy zachód. POmimo takich częstych wyłączeń 2021 dał 4.46 MWh, z instalacji 5.25kWh.

p.s. Napięcie w domu to 260-265V, walczę z tauronem o założenie miernika.
Strasznie wysokie napięcie masz, ja mam instalacje 5,43kWp wszystko skierowane na południe i największe napięcie jakie widzę u siebie to 240V.
Masz instalacje 3-fazową rozumiem?

Ja z instalacji 5,43kWp miałem w 2021 według pomiaru przez falownik 5,56MWh więc prawie tyle co było założone.

Michal

Moderator
Tak to wygląda u mnie w każdy słoneczny dzień. Ja akurat mam optymalne ułożenie dachu, południe-południowy zachód. POmimo takich częstych wyłączeń 2021 dał 4.46 MWh, z instalacji 5.25kWh.

View attachment 4579

p.s. Napięcie w domu to 260-265V, walczę z tauronem o założenie miernika.
O masakra, rzeczywiście...
Nie masz na falowniku danych o napięciu AC? Większość chyba takie dane pokazuje, gdzieś w kazamatach wykresów ;)

Taki pomysł - może masz słabe połączenie z siecią i to ono jest winne podbijaniu napięcia i wyłączaniu produkcji. Żeby to sprawdzić możesz pomierzyć sobie napięcia w domu, a później zrobić to samo w skrzynce elektrycznej z licznikiem. Jeśli różnice są duże, to możesz potrzebować wymiany kabli przyłączeniowych albo chociaż poprawy ich styku. To może być takie tanie rozwiązanie Twojego problemu. Aha i jeszcze, skoro macie aż tak wysokie napięcie sieci, a Twój inwerter się wyłącza i nie próbuje włączyć ponownie, to moim zdaniem znaczy, że jakiś cwaniak na osiedlu ma źle ustawiony inwerter na zbyt duże napięcie odcięcia, żeby jemu nie odcinało - proponuję zgłosić do zakładu energetycznego, bo chyba jest to niebezpieczne...

U mnie też zaczyna się robić nieciekawie, bo dobija do 250V:
output_dom.jpg

nnnnn

Pionier e-mobilności
Zgłaszam co chwilę teraz każde wahnięcie napięcia bo już raz zapłaciłem 160 PLN za założenie miernika, pech chciał że trafili na dwa tygodnie deszczu i napięcia nie przekraczały 240V.
Co do połączenia z siecią jest raczej poprawnie wykonane, nowy dom (3 lata) instalacja też nowa. Ale dla pewności poszukam kogoś kto mi to pomierzy.

JareG

Pionier e-mobilności
U mnie była chwila, gdzie napięcie w sieci miałem 280V i falownik się wyłączał, próbował włączyć i znów wyłączał.. i tak w kółko - ale serwisant wgrał nowy soft i od roku spokój.
Produkcja wg falownika od początku roku ~1124kWh z instalacji 9,5kWp na panelach (bo falownik mam 8 z kawałkiem, ale podobnież potrafi obsłużyć znacznie więcej)
Fronius-dane1.JPG

Pozdrawiam

Attachments

• Fronius-dane3.JPG
    Fronius-dane3.JPG
    231,6 KB · Liczba wyświetleń: 0

nnnnn

Pionier e-mobilności
O masakra, rzeczywiście...
Nie masz na falowniku danych o napięciu AC? Większość chyba takie dane pokazuje, gdzieś w kazamatach wykresów ;)

Taki pomysł - może masz słabe połączenie z siecią i to ono jest winne podbijaniu napięcia i wyłączaniu produkcji. Żeby to sprawdzić możesz pomierzyć sobie napięcia w domu, a później zrobić to samo w skrzynce elektrycznej z licznikiem. Jeśli różnice są duże, to możesz potrzebować wymiany kabli przyłączeniowych albo chociaż poprawy ich styku. To może być takie tanie rozwiązanie Twojego problemu. Aha i jeszcze, skoro macie aż tak wysokie napięcie sieci, a Twój inwerter się wyłącza i nie próbuje włączyć ponownie, to moim zdaniem znaczy, że jakiś cwaniak na osiedlu ma źle ustawiony inwerter na zbyt duże napięcie odcięcia, żeby jemu nie odcinało - proponuję zgłosić do zakładu energetycznego, bo chyba jest to niebezpieczne...

U mnie też zaczyna się robić nieciekawie, bo dobija do 250V:
View attachment 4583
Napięcia na poszczególnych fazach od 248-254-252 dane z falownika

Szatan

Posiadacz elektryka
Zgłaszam co chwilę teraz każde wahnięcie napięcia bo już raz zapłaciłem 160 PLN za założenie miernika, pech chciał że trafili na dwa tygodnie deszczu i napięcia nie przekraczały 240V.
Co do połączenia z siecią jest raczej poprawnie wykonane, nowy dom (3 lata) instalacja też nowa. Ale dla pewności poszukam kogoś kto mi to pomierzy.
Możesz zrobić wykres napięcia przed i po odcięciu falownika? Ja na falowniku Huawei mogę takie wykresy robić.

Może jest jakiś próg dla twojego falownika powyżej sam się wyłącza i potrzebny jakiś update.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak falownik się załączy to chwilowe napięcie skacze na 260 i się wyłącza. Przy wyłączonym napięcia takie jak podałem powyżej z wykresów wynika że nawet to 256 dochodzą przy moim falowniku wyłączonym. Inteligentne gniazdka raportują napięcie nawet 259-260V.

Mam growatt, nie da się zrobić wykresu z napięć. Mogę jedynie ręcznie odczytywać .

Bronek

Pionier e-mobilności
Musimy to jakoś poukładać itd czyli kto gdzie mieszka, Kąty, położenie, optymizery, drzewa itditd.
Ale patrząc prawie od 3 lat na swoje Kolobrzeskie uzyski itd niewiele odstaję i plus czy minus od podobnych instalacji.
Tak więc, podobnie jak przy ładowaniu EV i eksploatacji tych samochodów już tego dokładnie nie liczę i przestalem się tym przejmować, bo działa...

Info 9, 8 KWP : 28 paneli 350W z optymizerami 1/3 wschód :2/3 południe, kąt ok 30 st.falownik Solar EDGE, bywają cienie gdy słońce nisko.
Dzisiaj ładne słoneczko to max 6,8 kW prawie było ok 12.00 (z9,8)
Wczoraj było cienko - chmury itd Także raczej liczy się całokształt i ten ma znaczenie porównawcze ale też jest na oko.
W 3 lata istnienia tej instalacji wyprodukuje ona ok 22-23 Mwh energii z tych 9,8 KWP, co w moim układzie i lokalizacji nie jest źle