Go East by EV - czy to dobry pomysł?

consigliero

Pionier e-mobilności
Raz w miesiącu

krzyss

Pionier e-mobilności
Przygotowań do wyjazdu do PL ciąg dalszy.
Pobrałem apkę Greenway'a i zarejestrowałem się wybierając pakiet Energia Standard.

Mam jednak następujące pytania:
- Nie widziałem nigdzie opcji zamawiania karty RFID czy ona więc domyślnie przychodzi na adres podany w rejestracji (nic o tym chyba nie pisze w Regulaminie)?
- Czy opłata w planie, który wybrałem (Energia Standard) jest pobierana raz w miesiącu czy po każdym ładowaniu?
- Czy podana przeze mnie wirtualna karta Visa Revolut będzie działać jako środek płatności (została pozytywnie zweryfikowana kwotą 1zł)?
W energii standard nie ma abonamentu :)
Ale jesli planujesz naladowac na GW wiecej niz 65kW w jednym mieaiacu to oplaca sie kupic na miesiac abonament za 29zl

vwir

Pionier e-mobilności
Pytanie było zdaje się o greenway.

Odnośnie orlena - w nowej wersji orlenowskiej apki używam już innej karty, więc nie wiem.

nabrU

Moderator
Jest opcja, przy kierowcy chyba do zamowienia karty. Też nie mogłem znaleźć.
Mnie na karcie RFID nie zależy, po prostu pytam aby nie być zaskoczony że coś przyszło od Greenwaya na adres w PL

Raz w miesiącu

Dzięki Marku
W energii standard nie ma abonamentu :)
Ale jesli planujesz naladowac na GW wiecej niz 65kW w jednym mieaiacu to oplaca sie kupic na miesiac abonament za 29zl

Nie wiem ile tak na prawdę zużyję na jeden wyjazd do PL na niecałe 2 tygodnie. Być może ładowanie w domu i zasięg ID.3 wystarczy aby poodwiedzać rodzinę i kolegów, a Greenway będzie tylko po to aby dotrzeć z granicy do punktu docelowego w PL i spowrotem dojechać do granicy wracając do UK.
Revolut działa jak najbardziej. Mam, korzystam.

Dzięki

Widzę, że w razie "W" muszę też zainstalować apkę Orlenu.
U nas era przymusowych apek do ładowania EV już się prawie skończyła i prawie wszystkie ładowarki w UK mają obsługę kartą bankową / Apple Pay / Google Pay.

consigliero

Pionier e-mobilności
W Orlenie załapałem się na płatność Apple Pay, to było dla mnie idealne rozwiązanie. Teraz mając kartę Greenway wolę tam ładować niż wstukiwać kartę do aplikacji orlenowskiej. Ciekawe dlaczego im przeszkadzało to Apple Pay

vwir

Pionier e-mobilności
W Orlenie załapałem się na płatność Apple Pay, to było dla mnie idealne rozwiązanie. Teraz mając kartę Greenway wolę tam ładować niż wstukiwać kartę do aplikacji orlenowskiej. Ciekawe dlaczego im przeszkadzało to Apple Pay
Teraz apka pamięta kartę. Wpisujesz to raz i tyle.

nabrU

Moderator
No dobra, jest jakiś zarys trasy z ABRP (deczko zmian w porównaniu z pierwotną wersją) i tak to się ładowarkowo-kosztowo przedstawia:

1648920742808.png

Ładowarka
Koszt
kWh
Czas
Ionity Maidstone
£8.19​
18.2​
15​
Allego Middelkerke
£0.00​
27.1​
21​
Fastned Everberg Zuid
£0.00​
27.2​
21​
Fastned Maasmechelen
£0.00​
24​
22​
Ionity Bad Honef
£6.21​
13.8​
9​
Fastned Limburg Sud
£0.00​
28.1​
22​
Ionity Kirchheim Tal
£9.86​
21.9​
16​
Ionity Schwabhausen
£8.64​
19.2​
13​
Fastned Hermstdorf Ost
£0.00​
29.5​
23​
Ionity Dresdner Tor Sud
£9.68​
21.5​
15​
Aral Pulse Kodersdorf
£19.34​
29.3​
23​
Greenway Kąty Wrosławskie
£12.22​
29.8​
24​
Greenway Strzelce Opolskie
£13.57​
33.1​
36​
Greenway KFC Góra Libertowska
£7.56​
22.9​
42​
Ładowania RAZEM
£95.25​

Darmowe ładowania to dlatego, że mam na Fastnedzie i Allego (i kilku innych stacjach ładowania) darmowe "refille" z apki Bonnet za referencje.
Ionity też tańsze poprzez kartę RFID Volkswagena. 550zł za przejechanie 2000km to chyba OK koszt ;)

Tyle, że Wy tam zimę w PL macie, a u mnie zimówek niet... :oops: No nic, miejmy nadzieje, że śniegu podczas wyjazdu nie będzie.