Czytam wątek i dość zaskakująco brzmią niektóre wpisy.
Można prosić źródło tej informacji?
Ponownie, jakie jest źródło tej informacji? Mi nic takiego nie mówił przedstawiciel dealera. Sam musiałem się zastanowić czy chcę, nie zajęło mi to długo i przepisałem rezerwację na nowy model.
Kolejna sprawa - jakim sposobem macie już co niektórzy daty dostawy? Wg. moich informacji Kia nie podaje sztywnych dat, tylko czas w dniach od złożenia zamówienia. I jest to czas maksymalny, nawet jeśli jest duża szansa że auto mogłoby być szybciej, to i tak piszą "do 300 dni" do umowy. Ani na moim starym zamówieniu, ani na nowym nie było daty. I nawet te 300 to mi mówiono, że to "plus-minus".
No i znowu - skoro da się wziąć auto "z planowanej produkcji" i dostać je zaraz po wakacjach, to jak to się ma do powtarzanej tutaj tezy (i przeze mnie osobiście usłyszanej w salonie), że fabryka pierwszeństwo tym, którzy mieli rezerwację na starą eNiro? Wychodzi na to, że pewna grupa osób, która wzięła auto "z kolejki produkcyjnej" dostanie je tak naprawdę jako pierwsi, z kolei ja i inni posiadacze anulowanych i przepisanych zamówień będą sobie czekać... A to już co najmniej frustrujące. Oczywiście nie winię tutaj użytkowników aut ani czytelników forum, to już polityka firmy. Ale powiem wprost - uważam, że nam należy się szybciej.
Moja sytuacja jest taka, że 22 kwietnia przepisałem zamówienie na nowy model (XL + HP). Dostałem umowę na 300 dni (w teorii to luty 23) i czekam. Żadnych update'ów na razie mi dealer nie przekazał, a kilka telefonów już wykonałem. Podał jako ciekawostkę, że samochód innego klienta w sytuacji jak moja, ale w wersji L, ma już VIN. I tekst o niby-pierwszeństwie, który na razie nie znalazł żadnego potwierdzenia.