Cav

Pionier e-mobilności
Po ostatnich 12 latach z lakierem w kolorze czarna perła będę polemizował.
Nie bardzo masz z czym, bo ja nic o niby zaletach czarnego nie pisałem.
Czarny i granatowy dyskwalifikuję z założenia, bo to nawet latem dobrze wygląda tylko w salonie, przecierane co godzinę.
Na jasnych kolorach dużo mniej widać zabrudzenia, nawet błoto (no, może z wyjątkiem robaków po trasie).
Jako posiadacz trzeciego z kolei jasnego auta, nie potwierdzam, a wręcz zaprzeczam.
Największa tragedia jest wiosną gdzie można zobaczyć na czarnym pyłki roślin,

Tyle że ja pisałem o błocie i zimie/jesieni.
Czyli sytuacji w którym białe auto momentalnie zmienia się w burobrązowe.
A grafitowe tylko trochę mniej się świeci, można tak całą zimę przejeździć bez mycia....

Jobski

Fachowiec
W końcu jakiś test wersji produkcyjnej.
Mata dobrze się słucha choć wali czasami babole i nie robi super szczegółowych testów.

dsc

Zadomawiam się
Czytam wątek i dość zaskakująco brzmią niektóre wpisy.

Podobno od 05.05.22 jest oficjalne stanowisko kia że dostarczą nową wersję w cenie starej zawartej w umowie

Można prosić źródło tej informacji?

Osoby którym anulowano zamówienia z automatu miały zamówione nowe niro przed udostępnieniem możliwości zamówień w salonach.

Ponownie, jakie jest źródło tej informacji? Mi nic takiego nie mówił przedstawiciel dealera. Sam musiałem się zastanowić czy chcę, nie zajęło mi to długo i przepisałem rezerwację na nowy model.

Ja złożyłem zamówienie w ostatni czwartek i termin odbioru w umowie mam do 30-11-2022

Kolejna sprawa - jakim sposobem macie już co niektórzy daty dostawy? Wg. moich informacji Kia nie podaje sztywnych dat, tylko czas w dniach od złożenia zamówienia. I jest to czas maksymalny, nawet jeśli jest duża szansa że auto mogłoby być szybciej, to i tak piszą "do 300 dni" do umowy. Ani na moim starym zamówieniu, ani na nowym nie było daty. I nawet te 300 to mi mówiono, że to "plus-minus".

Ja sie tez pochwale - zamowiłem nowe NIRO L + HP ma byc szybko ponoć do 2 - 3 miesiecy ( sierpien wrzesien) Wziałem auto z planowanej produkcji a nie konfiguracji. Sa auta w trakcieprodukcji z dostepnościa na sierpien ale M + SMT lub L w ostatnich kolorach /szary /niebieski.

No i znowu - skoro da się wziąć auto "z planowanej produkcji" i dostać je zaraz po wakacjach, to jak to się ma do powtarzanej tutaj tezy (i przeze mnie osobiście usłyszanej w salonie), że fabryka pierwszeństwo tym, którzy mieli rezerwację na starą eNiro? Wychodzi na to, że pewna grupa osób, która wzięła auto "z kolejki produkcyjnej" dostanie je tak naprawdę jako pierwsi, z kolei ja i inni posiadacze anulowanych i przepisanych zamówień będą sobie czekać... A to już co najmniej frustrujące. Oczywiście nie winię tutaj użytkowników aut ani czytelników forum, to już polityka firmy. Ale powiem wprost - uważam, że nam należy się szybciej.

Moja sytuacja jest taka, że 22 kwietnia przepisałem zamówienie na nowy model (XL + HP). Dostałem umowę na 300 dni (w teorii to luty 23) i czekam. Żadnych update'ów na razie mi dealer nie przekazał, a kilka telefonów już wykonałem. Podał jako ciekawostkę, że samochód innego klienta w sytuacji jak moja, ale w wersji L, ma już VIN. I tekst o niby-pierwszeństwie, który na razie nie znalazł żadnego potwierdzenia.

Jobski

Fachowiec
Kolejna sprawa - jakim sposobem macie już co niektórzy daty dostawy?
Mnie nie pytaj skąd mój diler bierze tą datę ale mam ją wpisaną na zamówieniui twierdził, iż auto i tak powinno być wczesniej. Również mi mówił, że może zalogować się do systemu i zobaczyć co się produkuje i jest wolne do zamówienia w szybszym terminie.

nabrU

Moderator
W końcu jakiś test wersji produkcyjnej.
Mata dobrze się słucha choć wali czasami babole i nie robi super szczegółowych testów.
Musisz wziąć tez pod uwagę, że samochody na rynek UK mają w większości całkowicie inne wersje wyposażenia od tych kontynentalnych i oczywiście nie chodzi tu o kierownicę po innej stronie ;)