Płyn chłodniczy do elektryków

Cav

Pionier e-mobilności
Jeśli ten 3 przegląd ma miejsce po 3 latach to maja rację. Jeśli chcą wymieniać np. po 2 latach/45 kkm to się mylą. Tak naprawdę najważniejsze jest to co masz wydrukowane w książce serwisowej, jak tam masz podane 60 kkm / 3 lata to spokojnie możesz odmówić wcześniejszej wymiany chyba że udowodnią Ci dlaczego potrzeba wymienić wcześniej.
Masz rację.
Źle mnie poinformowali w ASO, że już przy 45 kkm będzie wymiana.

No to wtopiłem z zakupem, bo wymiana będzie konieczna za 1,5-2,5 roku, a termin ważności płynu który kupiłem to jeszcze tylko rok.

I teraz mam dylemat, czy go nie spróbować oddać.
Może ktoś jest chętny na odkup?
Ale raczej bez wysyłki, odbiór z Poznania.

JareG

Pionier e-mobilności
No i po kolejnym przeglądzie, tylko niecałe 700 zł :D
Pytałem się o wymianę płynu, a dokładniej o cenę: podali mi cenę 666 zł za cały przegląd z moim płynem. Jako osobna usługa chyba ta wymiana nie istnieje w cenniku :D
Można przytargać płyn od Hyundai'a a właściwie jaki ktoś sobie zażyczy - oni robią adnotację, że klient dostarczył swoje części niezależnie od tego, że są to np. części od KIA, nowe. Albo zamawiasz u nich, albo masz taki wpis. Pytanie, co będzie jak się coś z baterią spierdzieli.. np. podczas wymiany nie dokręcą czegoś, płyn wyleci, a potem będzie szukanie winnych.. tzn. nie będzie szukania, bo winny ma stosowną adnotację 🤣
2L płynu w serwisie Hyundai'a to 145zł z rabatem 5% dla człowieka z ulicy, czas realizacji 2-3 dni. 5L nie mają :D

Wymiana co 3 lata, albo 60kkm. Ale skoro nie potrafił mi człowiek podać ceny za samą wymianę, to chyba nie przewidują takiego czegoś poza klasycznym przeglądem. Czyli na 4 przeglądzie chcesz czy nie wymieniasz.

Pozdrawiam

KKL

Posiadacz elektryka
A czy podali ci cenę przeglądu z ich płynem? Bo dalej mnie zastanawia cena pakietu serwisowego 4k vs kwoty które wcześniej tu padały..

Swoją drogą, 700zl za przegląd elektryka to niezłe zdzierstwo. Zaczynam powoli zastanawiac się czy dobrze zrobiłem kupując Soula.. bo koszty eksploatacji jakieś kosmiczne. Z wymianą płynu co 3 lata będzie droższy niż przeciętny ICE

JareG

Pionier e-mobilności
A czy podali ci cenę przeglądu z ich płynem? Bo dalej mnie zastanawia cena pakietu serwisowego 4k vs kwoty które wcześniej tu padały..
Dziś była to kwota ~4380 zł, z ich materiałem. Po odjęciu płynu zostało 666 zł, w tym jest wymiana płynu hamulcowego i filtra kabinowego, i nie wiem co tam jeszcze (trzaby rzucić okiem na ten protokół co go dostałem). A, i umyli mi oczojeba, wyszło im całkiem dobrze a mieli co robić 🤣
Swoją drogą, 700zl za przegląd elektryka to niezłe zdzierstwo. Zaczynam powoli zastanawiac się czy dobrze zrobiłem kupując Soula.. bo koszty eksploatacji jakieś kosmiczne. Z wymianą płynu co 3 lata będzie droższy niż przeciętny ICE
Nie marudź :D Jakbys miał BMW albo MB, tobyś za przeciętny serwis beknął i 10x tyle.
A Soul'a możesz opylić - dziś z ciekawości się pytałem, ile jest dostępnych w PL, i podał mi człek liczbę 0. Za te marne 150k zł dziś nie kupisz lepszego auta.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
To wtedy trzeba temać ogarniać, bo większość z nas będzie miała później.
A przy tak krótkiej przydatności na zapas nie kupisz....

tokwi

Pionier e-mobilności
Co prawda to KIA zdominowała wątek, ale może ktoś z kolegów sprawdzał ceny płynu chłodniczego do Tesli.

Wg. instrukcji w TM3 jest płyn Tesla G-48.

"Układ chłodzenia zawiera płyn chłodzący na bazie glikolu etylenowego (bez fosforanów i azotanów).
  • 1029320-00-A, PŁYN CHŁODZĄCY Z GLIKOLEM ETYLENOWYM — MIESZANKA 50/50 — 1 galon
  • 1061466-00-A, CHŁODZIWO Z GLIKOLEM ETYLENOWYM — MIESZANKA 50/50 — Bęben 55 galonów
Ogólne stężenie chłodziwa nie powinno spaść poniżej 50% objętości, aby zapewnić zachowanie właściwości antykorozyjnych chłodziwa.
Stężenia chłodziwa większe niż 60% nie są zalecane, ponieważ wydajność chłodzenia ulegnie pogorszeniu.
Płyn chłodzący Tesla G-48 to wstępnie zmieszany roztwór płynu chłodzącego i wody w proporcji 50/50. Płyn chłodzący jest gotowy do użycia. Nie dodawaj wody.
Nie uzupełniaj ani nie napełniaj układu chłodzenia żadnym innym rodzajem płynu chłodzącego."

Nie zamierzam wymieniać/uzupełniać sam, ale zlecić coś takiego w przyszłości serwisowi.
Zna ktoś może jednak jego cenę?