Płyn chłodniczy do elektryków

KKL

Posiadacz elektryka
Nastukałem połowę tego przebiegu w 9 miesięcy, obstawiam że w rok się zmieszczę z podwojeniem.
No to ja do tego czasu będę miał pewnie ze 25 tys.. trochę jeszcze do 60tys będzie mi brakować (bo wymiana jest po 3 latach lub 60tys km, tak?) Będę śledził jak wam poszło ze swoim płynem w ASO i czy ktoś się czepił.

KKL

Posiadacz elektryka
Dlaczego więc na stronie Kia w cenniku jest informacja odnośnie pakietów serwisowych, która mówi: "Przeglądy co 15 000 km / 12 miesięcy, dodatkowe wymiana płynu chłodniczego baterii po 60 000 km lub 36 m-cy" w cenie 3 978 zł. Z tego wynika, że wymiana podczas trzeciego przeglądu, chyba że wcześniej się zrobi 60k km. Coś tu niespójne jest...

Cav

Pionier e-mobilności
Dlaczego więc na stronie Kia w cenniku jest informacja odnośnie pakietów serwisowych, która mówi: "Przeglądy co 15 000 km / 12 miesięcy, dodatkowe wymiana płynu chłodniczego baterii po 60 000 km lub 36 m-cy"
To mnie zaintrygowałeś.
Może wymiana płynu wcale nie wchodzi w zakres zwykłego przeglądu, tylko jest OSOBNO wykonywana po 3 latach?
I dlatego się ludziom w ASO merda z 3 zwykłym przeglądem?

Olecki

Pionier e-mobilności
To mnie zaintrygowałeś.
Może wymiana płynu wcale nie wchodzi w zakres zwykłego przeglądu, tylko jest OSOBNO wykonywana po 3 latach?
I dlatego się ludziom w ASO merda z 3 zwykłym przeglądem?

Przecież jedno z drugim się nie wyklucza. Jak dużo jeździsz i zrobisz np. 60kkm w dwa lata to wymieniasz płyn po interwale przebiegu, jeśli jeździsz mniej i miną 3 lata to po interwale czasowym.

Poniżej zdjęcie starszej wersji opakowania tego płynu, interwały są wyraźnie zaznaczone.

blue coolant.jpg

KKL

Posiadacz elektryka
I ja to dokładnie tak rozumiem. Czyli wymiana dla dużo jeżdżących będzie prawdopodobnie wcześniej niż po 3 latach, a dla jeżdżących mniej niż 20kkm rocznie podczas przeglądu po trzecim roku. @Cav dobijesz do 60k w przeciągu najbliższego roku?

Olecki

Pionier e-mobilności
W tym niemieckim sklepie, który ktoś tu w wątku wklejał. Jak dodasz 2x5l plus wybierzesz dostawę do Polski to z naszym vatem masz cenę 147.5 euro. Przy płatności przelewem. Kartą doliczają bodajże 6%, więc bardziej się opłaca zapłacić swiftem. Z tym że płyn pod marką Hyundaia, to samo zapewne ale pytanie czy jakiś debil w ASO się nie przyczepi. Można z tego co widzę dostać normalna fakturę, więc jak na firmę ktoś bierze to VAT odliczy i wrzuci w koszty.
Pewnym problemem jest to że w tym sklepie oznaczony jest jako niedostępny, mimo że możesz dodać go do koszyka. Nie widomo czy będą w stanie zrealizować zamówienie i to w tej samej cenie. Szczególnie że cena raczej przypomina zielony płyn używany w starszych egzemplarzach. Ale jeśli komuś się uda i dostarczą to pogratulować.

Cav

Pionier e-mobilności
Przecież jedno z drugim się nie wyklucza. Jak dużo jeździsz i zrobisz np. 60kkm w dwa lata to wymieniasz płyn po interwale przebiegu
Dokładnie o to pytam.
, jeśli jeździsz mniej i miną 3 lata to po interwale czasowym.
Tyle że ASO twierdzi co innego, że na 3 przeglądzie, czyli po 45 kkm wymiana.
I teraz pytanie - czy oni się mylą, czy jednak wcześniejsze zaliczenie 3 przeglądu skraca interwał dla płynu.

Olecki

Pionier e-mobilności
Dokładnie o to pytam.

Tyle że ASO twierdzi co innego, że na 3 przeglądzie, czyli po 45 kkm wymiana.
I teraz pytanie - czy oni się mylą, czy jednak wcześniejsze zaliczenie 3 przeglądu skraca interwał dla płynu.
Jeśli ten 3 przegląd ma miejsce po 3 latach to maja rację. Jeśli chcą wymieniać np. po 2 latach/45 kkm to się mylą. Tak naprawdę najważniejsze jest to co masz wydrukowane w książce serwisowej, jak tam masz podane 60 kkm / 3 lata to spokojnie możesz odmówić wcześniejszej wymiany chyba że udowodnią Ci dlaczego potrzeba wymienić wcześniej.

Najnowsze dyskusje