Płyn chłodniczy do elektryków

Olecki

Pionier e-mobilności
Proszę bardzo, kolejny 'dowód' że 5L istnieją 🤣

A takie dziwne numery towaru ma też KIA, jeśli chodzi o ten płyn..
Nie napisałem że nie istnieją bo teoretycznie u dystrybutora są. Dziwne jest tylko że praktycznie nikt ich nie sprzedaje, jedyne oferty jakie się pokazują to takie z drugiej ręki, tak jakby ktoś kupił na wyprzedaży i odsprzedawał z zyskiem na portalu aukcyjnym. Nie zanosi się też aby dostępność znacznie poprawiła się w przyszłości, zdaje się że koncern Hyundai odchodzi od tego rozwiązania w nowszych modelach. Niro EV ma recenzjach różowy płyn (pewnie ich standardowy), zobaczymy co będzie w nowej Konie oraz e-Soulu po liftingu.

Widział, jeden stoi w garażu i czeka na przyszły rok.
Szukam następnych 8 l.....
A tak z ciekawości - jaką ma datę przydatności ? Powinna być wydrukowana na dolnej części 'tyłu' butelki.

KKL

Posiadacz elektryka
@Cav , @JareG kiedy macie swoje przeglądy z wymianą płynu? Faktycznie w Niemczech można kupić 10L płynu Hyundaia z dostawą do Polski, faktura i vatem 23% w cenie około 700zl. Usługa wymiany nie powinna być droższa niż 100-150zl, nie wiem ile teraz godzina serwisu, ale wg niemieckiego serwisu to jest traktowane jako 0.5 roboczogodziny. Kupiłbym na zapas, aczkolwiek ktoś pisał, że to ma ograniczony okres trwałości, a mi przegląd z wymianą wypadnie pewnie za jakieś 2.5 roku.

JareG

Pionier e-mobilności
@Cav , @JareG kiedy macie swoje przeglądy z wymianą płynu? Kupiłbym na zapas, aczkolwiek ktoś pisał, że to ma ograniczony okres trwałości, a mi przegląd z wymianą wypadnie pewnie za jakieś 2.5 roku.
Hehe.. w ciągu 3,5 miesiąca nastukałem 15kkm.. sam nie wiem jak 🤣 Wydaje mi się, że przez wakacje, może włącznie z październikiem nastukam kolejne 15kkm.. a na pewno do następnej wiosny, i będzie konieczna wymiana płynu.
Faktycznie w Niemczech można kupić 10L płynu Hyundaia z dostawą do Polski, faktura i vatem 23% w cenie około 700zl. Usługa wymiany nie powinna być droższa niż 100-150zl, nie wiem ile teraz godzina serwisu, ale wg niemieckiego serwisu to jest traktowane jako 0.5 roboczogodziny.
A gdzie to można kupić? Bo nabyłbym 5L.. a co do ceny za wymianę to jest mi nieznana, za to cena roboczgodziny wzrosła do 420 zł (z 350) tu u mnie w Toruniu.

Pozdrawiam

KKL

Posiadacz elektryka
W tym niemieckim sklepie, który ktoś tu w wątku wklejał. Jak dodasz 2x5l plus wybierzesz dostawę do Polski to z naszym vatem masz cenę 147.5 euro. Przy płatności przelewem. Kartą doliczają bodajże 6%, więc bardziej się opłaca zapłacić swiftem. Z tym że płyn pod marką Hyundaia, to samo zapewne ale pytanie czy jakiś debil w ASO się nie przyczepi. Można z tego co widzę dostać normalna fakturę, więc jak na firmę ktoś bierze to VAT odliczy i wrzuci w koszty.

Cav

Pionier e-mobilności
Można z tego co widzę dostać normalna fakturę, więc jak na firmę ktoś bierze to VAT odliczy i wrzuci w koszty.
Do tego musisz mieć europejski NIP.
Dla jednej transakcji nawet nie mam ochoty zaczynać procedury starania się o niego.

KKL

Posiadacz elektryka
Europejski NIP to z tego co się orientuję, uzyskuje się super prosto siedząc na kanapie.. przynajmniej tak żona do swojej działalności to ogarnęła. Ale nikt nie zmusza do brania faktury na firmę, można wziąć na osobę fizyczną :)

vwir

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak - mam NIP UE i to super-prosta sprawa. A już się przydał przy okazji zakupów na amazon. Ba - dzięki NIP UE można na amazon założyć konto business.

Najnowsze dyskusje