Płyn chłodniczy do elektryków

Olecki

Pionier e-mobilności
Szczerze mówiąc to się boję - że potem w ASO mi powiedzą, że ruszane czyli niepewne.. 🤣

Czyli chyba zero mieszania niestety.. ale Hyudai przynajmniej sprzedaje to w butlach 5L w cenie 57EUR (taką ofertę namierzyłem w necie), ciekawe czy ASO KIA uzna, że to ten sam płyn.. bo cena tego od KIA to zdzierstwo w takim przypadku. Zrobię chyba zwiad w H, czy mają to cudo i w jakiej cenie :D

Ten jest niebieski, i w KIA, i w Hyundai'u

Pozdrawiam
Trzeba uważać bo Hyundai sprzedaje dwa różne płyny - i niebieski i zielony. Na niektórych stronach w necie mieszają te oferty. W butlach 5l /4l / 1 galon widziałem zielony, niebieski w 2l. Nie są one mieszalne. Dodatkowo zielony rozcieńcza się woda 50:50, niebieski nie.

Poniżej informacja dotycząca jednej z akcji serwisowych Kony:

0232-19010Vehicle built before 5/7/19.Green Coolant (standard coolant)1 qty. x 4L bottleMix 50/50 with water.
00232-19091Vehicle built 5/7/19 or later.Blue Coolant (low conductivity type) 3 qty. x 2L BottleDo not mix with water.

JareG

Pionier e-mobilności
Trzeba uważać bo Hyundai sprzedaje dwa różne płyny - i niebieski i zielony. Na niektórych stronach w necie mieszają te oferty. W butlach 5l /4l / 1 galon widziałem zielony, niebieski w 2l. Nie są one mieszalne. Dodatkowo zielony rozcieńcza się woda 50:50, niebieski nie.
Niebieski jest też w 5L butlach :)
Poniżej informacja dotycząca jednej z akcji serwisowych Kony:

0232-19010Vehicle built before 5/7/19.Green Coolant (standard coolant)1 qty. x 4L bottleMix 50/50 with water.
00232-19091Vehicle built 5/7/19 or later.Blue Coolant (low conductivity type) 3 qty. x 2L BottleDo not mix with water.
Czyli na pewno się nie miesza tego niebieskiego.. szkoda :D
Teraz pozostaje sprawdzić, czy ASO KIA przyjmie płyn od Hyundai'a 🤣

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Fajnie by było, gdyby był dostępny w Polsce w odpowiednich ilościach.
Jak znam życie, to przesyłka z Niemiec będzie niewiele tańsza niż sam płyn.

JareG

Pionier e-mobilności
Jak znam życie, to przesyłka z Niemiec będzie niewiele tańsza niż sam płyn.
21EUR w jednym ogłoszeniu chcieli..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Tyle że oni mają praktycznie te same ceny, plus koszt przesyłki w Niemczech.
Nie rozwiązuje to tematu.

JareG

Pionier e-mobilności
Tyle że oni mają praktycznie te same ceny, plus koszt przesyłki w Niemczech.
Nie rozwiązuje to tematu.
Nie przejmowałbym się aż tak bardzo wysyłką.. IMO znajdzie się jakaś dobra dusza np. z forum, która mieszka w Reichu i pomoże.. :)
Ew. mają tam paczkomaty - można wysłać sobie paczkę do takiego pasującego, i odebrać po drodze.. to byłoby warte zorganizowania wycieczki 🤣

Pozdrawiam

KKL

Posiadacz elektryka
Do przesyłki z Niemiec polecam https://bodycar1.com/ . Korzystałem z ich usług. Wszystko super sprawnie, rozmiar C w paczkomacie jest za 40zl. Wysłali mi przesyłkę paczkomatem w tym samym dniu co do nich dotarła. U mnie była 2 dni później.

Olecki

Pionier e-mobilności
Niebieski jest też w 5L butlach :)

Czyli na pewno się nie miesza tego niebieskiego.. szkoda :D
Teraz pozostaje sprawdzić, czy ASO KIA przyjmie płyn od Hyundai'a 🤣

Pozdrawiam
Ok, dziś trochę zagłębiłem się w ten temat przeczesując czeluści internetu.
1. Płyn Hyundaia i Kia to jest to samo, różni się tylko naklejką. Jeśli serwisu nie będą ich zamiennie uznawać to tylko ich zła wola.
2. Jest produkowany w Korei przez jeden z koncernów petrochemicznych, który na ich rynku wypuścił go 'w zamienniku' ale o dystrybucji w Polsce raczej nie ma co marzyć.
3. Ponieważ nikt nie podaje dokładnych składów płynów chłodzących o niskiej przewodności raczej nie ma co na chwilę obecną zakładać że płyny innych producentów mogą być używane zamienne. Baza jest ta sama ale rozchodzi się o dodatki - niby 1-2% objętości ale może to robić różnicę. Na gwarancji nie ma co ryzykować dopóki nie będzie oficjalnych informacji.
4. Z tymi 5l opakowaniami to trochę jak z yeti - niby są ale nikt ich nie widział. W USA/Kanadzie nawet nie wiedzą że są jakieś większe niż 2l. Pokazałeś 2 ogłoszenia ale nigdzie nie udało mi się znaleźć PN dla opakowania 5l KIA. Dla Hyundaia niby jest podane LP040APE05EVH0 ale nie wygląda ono na zgodne z systemem numerów obowiązującym dla Hyundai więc coś mi nie pasuje. Na stronie dystrybutora części i akcesoriów Hyundai/KIA jest informacja że występuje w opakowaniach 2, 5 i 60 litrów ale to tyle, ani cen ani PN. Może trzeba być autoryzowanym sprzedawcą żeby mieć do tego dostęp.
5. Na koniec ważna uwaga - płyn się starzeje nawet nie używany, lepiej więc nie przeciągać okresów pomiędzy wymianami. Na opakowaniu widać tzw. shelf life (okres w jakim można go użyć) - 2 lata od daty produkcji. Doliczając interwał 3 lata wychodzi na to że po 5 latach od produkcji traci już swoje właściwości na tyle że producent nie zaleca jego użycia. Znalazłem na jednym z forów wpis gdzie gość zmierzył przewodność nowego płynu i po 60kkm (tylko w międzyczasie była dolewka świeżego w czasie wymiany baterii więc wynik jest zaniżony). Mierzona jest ilość jonów, nowy płyn miał 26 ppm, używany 42 ppm, dla porównania zielony płyn Hyundaia 600 ppm a kranówka około 450ppm. Niestety nie znalazłem normy dopuszczanej przez producenta, może jest gdzieś w jakimś biuletynie serwisowym.

I na koniec jeszcze informacja iż Hyundai przecenił jakiś czas temu płyn o ponad 50% dlatego jest obecnie tańszy, możliwe więc że cena KIA też się zmieniła ale serwisy u nas mają jeszcze ze starych dostaw i dlatego krzyczą po 600PLN...

JareG

Pionier e-mobilności
4. Z tymi 5l opakowaniami to trochę jak z yeti - niby są ale nikt ich nie widział. W USA/Kanadzie nawet nie wiedzą że są jakieś większe niż 2l. Pokazałeś 2 ogłoszenia ale nigdzie nie udało mi się znaleźć PN dla opakowania 5l KIA. Dla Hyundaia niby jest podane LP040APE05EVH0 ale nie wygląda ono na zgodne z systemem numerów obowiązującym dla Hyundai więc coś mi nie pasuje.
Proszę bardzo, kolejny 'dowód' że 5L istnieją 🤣

A takie dziwne numery towaru ma też KIA, jeśli chodzi o ten płyn..

Attachments

• Hyundai-plyn5L-1.jpg
    Hyundai-plyn5L-1.jpg
    309,2 KB · Liczba wyświetleń: 74
  • Hyundai-plyn5L-2.jpg
    Hyundai-plyn5L-2.jpg
    256,6 KB · Liczba wyświetleń: 85