Niebieski jest też w 5L butlach
Czyli na pewno się nie miesza tego niebieskiego.. szkoda

Teraz pozostaje sprawdzić, czy ASO KIA przyjmie płyn od Hyundai'a 🤣
Pozdrawiam
Ok, dziś trochę zagłębiłem się w ten temat przeczesując czeluści internetu.
1. Płyn Hyundaia i Kia to jest to samo, różni się tylko naklejką. Jeśli serwisu nie będą ich zamiennie uznawać to tylko ich zła wola.
2. Jest produkowany w Korei przez jeden z koncernów petrochemicznych, który na ich rynku wypuścił go 'w zamienniku' ale o dystrybucji w Polsce raczej nie ma co marzyć.
3. Ponieważ nikt nie podaje dokładnych składów płynów chłodzących o niskiej przewodności raczej nie ma co na chwilę obecną zakładać że płyny innych producentów mogą być używane zamienne. Baza jest ta sama ale rozchodzi się o dodatki - niby 1-2% objętości ale może to robić różnicę. Na gwarancji nie ma co ryzykować dopóki nie będzie oficjalnych informacji.
4. Z tymi 5l opakowaniami to trochę jak z yeti - niby są ale nikt ich nie widział. W USA/Kanadzie nawet nie wiedzą że są jakieś większe niż 2l. Pokazałeś 2 ogłoszenia ale nigdzie nie udało mi się znaleźć PN dla opakowania 5l KIA. Dla Hyundaia niby jest podane LP040APE05EVH0 ale nie wygląda ono na zgodne z systemem numerów obowiązującym dla Hyundai więc coś mi nie pasuje. Na stronie dystrybutora części i akcesoriów Hyundai/KIA jest informacja że występuje w opakowaniach 2, 5 i 60 litrów ale to tyle, ani cen ani PN. Może trzeba być autoryzowanym sprzedawcą żeby mieć do tego dostęp.
5. Na koniec ważna uwaga - płyn się starzeje nawet nie używany, lepiej więc nie przeciągać okresów pomiędzy wymianami. Na opakowaniu widać tzw. shelf life (okres w jakim można go użyć) - 2 lata od daty produkcji. Doliczając interwał 3 lata wychodzi na to że po 5 latach od produkcji traci już swoje właściwości na tyle że producent nie zaleca jego użycia. Znalazłem na jednym z forów wpis gdzie gość zmierzył przewodność nowego płynu i po 60kkm (tylko w międzyczasie była dolewka świeżego w czasie wymiany baterii więc wynik jest zaniżony). Mierzona jest ilość jonów, nowy płyn miał 26 ppm, używany 42 ppm, dla porównania zielony płyn Hyundaia 600 ppm a kranówka około 450ppm. Niestety nie znalazłem normy dopuszczanej przez producenta, może jest gdzieś w jakimś biuletynie serwisowym.
I na koniec jeszcze informacja iż Hyundai przecenił jakiś czas temu płyn o ponad 50% dlatego jest obecnie tańszy, możliwe więc że cena KIA też się zmieniła ale serwisy u nas mają jeszcze ze starych dostaw i dlatego krzyczą po 600PLN...