Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

solik

Pionier e-mobilności
Te od tesli maja guziczek ktory otwiera klapke - przez chwile uzywalem zencara ktory nie ma tej funkcji i do nerwicy mnie doprowadzalo ze nie ma tego guziczka (bo to nie tylko otwieranie klapki ale tez zatrzymanie ladowania i odblokowanie gniazda) i ponownie laduje teslowa :D

PiotrS

Posiadacz elektryka
Te od tesli maja guziczek ktory otwiera klapke - przez chwile uzywalem zencara ktory nie ma tej funkcji i do nerwicy mnie doprowadzalo ze nie ma tego guziczka (bo to nie tylko otwieranie klapki ale tez zatrzymanie ladowania i odblokowanie gniazda) i ponownie laduje teslowa :D
Przybliżysz temat?
Bo ja mam wallboxa Webasto i niebawem będę miła Tesle M3.
Już gdzieś czytałem, że do Tesli wygodniej ładowarkę teslowską.
Na czym dokładnie polega trudność?
Po otworzeniu drzwi Tesla nie pozwala wyjąć wtyczki?

Michal

Moderator
Przybliżysz temat?
Chodzi o to, że jak chcesz podłączyć kabel, to gniazdo jest pod klapką i żeby ją podnieść musisz kliknąć a aplikacji albo na ekranie auta.
To samo dotyczy odłączania kabla - żeby go odpiąć musisz kliknąć a aplikacji albo na ekranie.

EVSE i Wall chargery Tesli mają przycisk na wtyczce, który (jeśli telefon jest w pobliżu) wystarczy nacisnąć, żeby klapka się otworzyła, albo kabel odblokował.

slaveq

Pionier e-mobilności
Przybliżysz temat?
Największą trudność jest w momencie kiedy rano wychodzisz do auta i jest zablokowane. Bez guziczka musisz albo otworzyć drzwi albo w apce odblokować gniazdo. Z guziczkiem podchodzisz naciskasz guzik i wyjmujesz wtyczkę. Co do otwierania klapki to jest to drugorzędną sprawa ale też jej nie otworzysz jeśli auto jest zamknięte.

Miałem evse nrgkick wpięte na stałe i mnie to do szału doprowadzało również. Dlatego kupiłem walk connectora.

Są zestawy do dodania guziczka do wtyczki ale tracisz gwarancję na evse. Szukałem po prostu pilota żeby go przykleić gdzieś na ścianie ale nic nie znalazłem.

Widziałem gdzieś też projekt chyba na Arduino symulujący guziczek.

PiotrS

Posiadacz elektryka
A ten guziczek na jakiej zasadzie łączy się z telefonem? BT? W betonowym garażu zadziała?
I co najważniejsze, czy wallbox Tesli ma jakąś autoryzację, czy każdy w garażu będzie się mógł podpiąć ;)?

Michal

Moderator
Guzik działa po jakimś radiu małej mocy, przy aucie zadziała zawsze jeśli jest odblokowane.

Wall charger:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam dom wykluczony z blokowania.Guziczek łaczy się z autem i otwiera jak auto jest odblokowane w inny sposob.
Przypominam o NFC tez dziala z slupkiem Tesli

Michal

Moderator
Jeśli telefon jest w zasięgu, to guzik otworzy też przy zablokowanym aucie.
Bo auto jest już wtedy odblokowane, tylko jeszcze się nie otworzyło ;)