zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

vwir

Pionier e-mobilności
Wystarczyło inwestować w fotowoltaikę i popatrzeć na sprawę długofalowo. Jeśli ktoś patrzy tylko tu i teraz to zawsze koniec końców będzie niezadowolony.

consigliero

Pionier e-mobilności
Nie wiem skąd te ceny bierzesz. Może to kwestia złego zaplanowania decyzji o zakupie bev. U mnie plan zakładał, dom na prąd, bo to jedyne media na działce, stąd panele które miały w przyszłości wystarczyć na ładowanie. Przyszłość nadeszła wcześnie i po roku wyszło że brakuje 3 kW aby zbilansować auto dlatego decyzja o rozbudowie. Gdybym nie miał paneli to byłbym bardziej niepokojony, ale w moim wypadku, gdybyśmy żyli w bańce, mogłoby mnie to walić. Największym plusem dla mnie jest fakt że nie mam potrzeby jazdy na stację paliwową. Co do kosztów, to ponad 70000 km, jedna wycieraczka, filtr powietrza i komplet opon plus komercyjnych opłat może półtora tysiąca polskich złotych. Brak tekstów mechaników w serwisie, panie ten typ tak ma, bezcenny. Taki był plan i został wykonany dobrze, oczywiście cały czas zakładam aby nie marnotrawić energii, jak będzie szansa na jej optymalizację to będę pierwszy w kolejce.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Spowoduje.
Ale dalej 7l*5 zł/l lpg to dopiero 35 zł, a nawet 7*6=42 zł
A nie 100 zł jak w przypadku bev.
LPG po 5-6 PLN/L to to gdzie znajdzie się wtedy Diesel? Czy PB? powyżej 10PLN/l i wtedy jazda BEV już nie będzie taka straszna. Na takim wyścigu wygrają CI co będą mieć swoje PV i brak wyłączeń.

eldawido

Zadomawiam się
(...)
Z drugiej strony pozostaną darmowe lidle , Kauflandy
Niestety ładowarki nie pozostaną darmowe. W Niemczech już od 12.09

BEV się broni jako małe auto na miasto i okolice ładowane w domu z paneli PV. Zwłaszcza Ci, którzy rozliczają się wg. starych zasad mogą optymistycznie patrzeć w przyszłość. Wiem, że chwilowo nowy prosument ma też korzystnie, ale to tylko chwilowo.

eldawido

Zadomawiam się
Cena paliw na stacjach nie są bezpośrednio związane z ceną elektryczności. Jeśli nawet prąd podrożeje o 5 razy to benzyna wcale nie musi podrożeć.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie jest ale może być, jeśli gaz będzie ekstremalnie drogi będzie opłacało się uruchomić stare elektrownie diesla, w PL takich chyba nie ma ale w USA jest sporo.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Niestety ładowarki nie pozostaną darmowe. W Niemczech już od 12.09

BEV się broni jako małe auto na miasto i okolice ładowane w domu z paneli PV. Zwłaszcza Ci, którzy rozliczają się wg. starych zasad mogą optymistycznie patrzeć w przyszłość. Wiem, że chwilowo nowy prosument ma też korzystnie, ale to tylko chwilowo.
Nowi prosumenci wygrywają dopóki ceny są bardzo wysokie i mamy średnie rozliczenie miesięczne. W przypadku rozliczeń np godzinowych już nie będzie tak dobrze.

vwir

Pionier e-mobilności
Cena paliw na stacjach nie są bezpośrednio związane z ceną elektryczności. Jeśli nawet prąd podrożeje o 5 razy to benzyna wcale nie musi podrożeć.
Są. Do wyprodukowania każdego litra paliwa potrzebujesz minimum 1kWh (niektóre szacunki mówią o 2kWh) energii elektrycznej.

consigliero

Pionier e-mobilności
Jakoś mi się w to nie chce wierzyć, energia jest energią i w przypadku prądu korzystaliśmy z cen regulowanych dla gospodarstw domowych które miały się nijak do cen płaconych przez firmy. Te medialne 2000 kWh jest próbą zmiany tej tendencji ale fakt pozostaje faktem, cena prądu jest ceną dla ludu i pod lud krojona.