Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Cav

Pionier e-mobilności
@Cav chyba nie oczekujesz że będę za Ciebie robił przegląd wykonawców i ich ofert,
No to napisz, że nie wiesz, a nie wciskasz nawijki o tajemnicach.
Ewentualnie podziel się wiedzą jak i gdzie takich wykonawców szukać.

P.S.
To że KIEDYŚ coś było za 5,5 tys, nie oznacza że TERAZ jest tak samo.

viallos

Pionier e-mobilności
P.S.
To że KIEDYŚ coś było za 5,5 tys, nie oznacza że TERAZ jest tak samo
Jak podrożał Fronius to i inne chińczyki... to wszystko jest powiązane.
Piszesz o jakichś oczywistych rzeczach.

Ja tylko pokazałem że wcale nie musi być droższy aniżeli coś innego. A jak widzę jakieś wpisy że 2 albo 3x drożej to nie wiem do czego porównujecie...
Ja nie lubię przepłacać i szanuje każdą ciężko zarobioną złotówkę. Ale nie lubię też kupować byle czego.
Taką inwestycje trzeba też rozpatrywać całościowo.. tzn nie tylko falownika ale wszystko razem .. panele i robocizna. Jak ponegocjujesz to firma z chęcią zrobi na Froniusie i zejdzie z marży na zakup bo wie że długofalowo może się to jej opłacać, a niżeli jeździć potem co chwilę na gwarancję i poprawiać chińszczyznę. Te firmy które po kosztach leciały z byle czym .. już ich nie ma albo zaraz nie będzie.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale co, proponujesz tą która będzie kilka razy droższa, czy szklaną kulę, która podpowie jaka firma jest solidna, zrobi dobrze i nie padnie niedługo?

Cav

Pionier e-mobilności
Ja tylko pokazałem że wcale nie musi być droższy aniżeli coś innego.
Nie bardzo właśnie.
Bez konkretnych cen konkretnych modeli, na dzień dzisiejszy, to są bardziej okrągłe gadki, w stylu "jedna baba drugiej babie".

viallos

Pionier e-mobilności
Ja preferuje firmy lokalne i do tego przedstawicieli danego producenta. Zaczynam zawsze od szukania na stronie producenta polecanych instalatorów itp. Możesz się zdziwić cenowo, gdyż oni mają często bezpośrednio dojście do produktów i nie ma marż jakichś pośrednich hurtowni w których zaopatruje się Pan Wiesio. A przede wszystkim zazwyczaj mają towar w pierwszej kolejności zanim gdzie indziej trafi. Poza tym jak już ktoś poświęcił trochę czasu i pojechał na jakieś szkolenia do producenta to ma już u mnie plusa. Przynajmniej wiem że chciał się czegoś nauczyć i jakoś sformalizować ta wiedzę ... a nie że widział na YT jak się robi albo podejżał jak kolega robił i tyle jego doświadczenia.

viallos

Pionier e-mobilności
Nie bardzo właśnie.
Bez konkretnych cen konkretnych modeli, na dzień dzisiejszy, to są bardziej okrągłe gadki, w stylu "jedna baba drugiej babie".
Podałem ceny na dzień mojego reaserchu, przy PV był to październik zeszłego roku. Pompy ciepła jakiś miesiąc temu.

Cav

Pionier e-mobilności
Podałem ceny na dzień mojego reaserchu, przy PV był to październik zeszłego roku.
No właśnie.
Drastycznie inne warunki.

Ale może faktycznie spróbuję ze stronami producentów.
Co sensownego oprócz Froniusa może być (w sensie taniego do porównania cen)?

Mindive

Posiadacz elektryka
Moje pierwsze 10 kWp kosztowało około 65k zł w ówczesnym Foton Technik (teraz E.ON). Nie znam przypadku, by ktoś miał drożej. Dla mnie priorytetem była jakość, nie cena. Byłem wówczas zielony jak szczaw na łące i dość przestraszony, że ktoś mi sprzeda coś taniego i słabego i w razie awarii zostanę zupełnie sam ze wszystkim. Za te pieniądze miałem dostęp do kredytu 0% na 3 lata, zakup prowadzony za rączkę, dostawa sprzętu po zaliczce 10%, płatność po instalacji, fajna zaangażowana ekipa, montaż instalacji w 2 dni. Aktualnie za serwis i gwarancję odpowiada firma, która raczej nie zniknie w ciągu trwania gwarancji na falownik Froniusa i paneli. W sumie byłem z nich na tyle zadowolony, że domówiłem kolejne 13 kWp po roku za 75k zł.

Im bardziej ktoś jest zorientowany w tym co chce, jakie są komponenty dostępne i co z czym łączyc tym taniej może instalację sobie ogarnąć. Generalnie zasada jest taka: można tanio, ale jest ryzyko, że instalator nie przyjedzie do nas za dwa lata, bo pewnie będzie już sprzedawał pompy ciepła. Swoją drogą w tym dzikim kraju niczego nie może być człowiek pewien.

Aktualnie widzę na allegro ceny 15k za falownik fronius symo 10, 4600 za Wattpilot 11J, 1500 za licznik smartmeter 63A - wszystkie przedmioty z dostawą na pojutrze. Drogo. Ale to zawsze tak jest - jak ktoś się zna i ma czas, to nie takie cuda w garażu jest w stanie postawić. Ja niestety nie mam ani czasu, ani wiedzy. I nie planuję jej mieć w takim stopniu, by coś takiego zrobić taniej/lepiej.

viallos

Pionier e-mobilności
Właśnie zamówiłem ten licznik za 1050 i będą go instalować jako podlicznik pompy ciepła. O cenie wattpilota już pisałem. Falownik też parę procent taniej można kupić. Te ceny na alledrogo są wysokie. Generalnie takich zakupów nie warto robić na portalach w internecie. Idźcie do lokalnego wykonawcy i ponegocjujcie najlepiej z montażem i będzie taniej.

Cav

Pionier e-mobilności
Idźcie do lokalnego wykonawcy i ponegocjujcie najlepiej z montażem i będzie taniej.
Fronius w WLPK nie ma lokalnych wykonawców, ci którzy wg ich strony byli najbliżej, stwierdzili brak dostępności tego sprzętu.
Zaproponowali montaż czego innego, co w razie problemów będzie serwisowane.