vwir
Pionier e-mobilności
A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?Nio choćby Ariya przekracza te wskaźniki zwalniania z ładowaniem przy 60-70%.
Ciągnie cały czas (równo) 90 kW nawet do ponad 80%.
A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?Nio choćby Ariya przekracza te wskaźniki zwalniania z ładowaniem przy 60-70%.
Ciągnie cały czas (równo) 90 kW nawet do ponad 80%.
Ale napisałeś "Powyżej 60-70% każde znane mi auto elektryczne zwalnia z ładowaniem", co nie jest prawdą przy takiej np. Ariyi.A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?
Czyli zwalnia znacznie wcześniej… Czyli powyżej 60-70% też nie ma tyle, ile na początku. Ponowię pytanie: czy 90kW to mniej niż 116kW?Krzywa ładowania wygląda mniej więcej tak, że początkowo masz do nawet 116 kW, a potem przez 60-70% czasu ładowania masz 100/90 kW
Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy; przez długi czas ciągnie równo 90-100 kW, gdzie większość BEV już spowalnia wcześniej i to skokowo w dół (istotnie, zauważalnie). Ariya raczej bardzo, bardzo powoli to robi, dopiero po 82% jest istotny spadek, taki zdecydowanie zauważalny.Czyli zwalnia znacznie wcześniej… Czyli powyżej 60-70% też nie ma tyle, ile na początku. Ponowię pytanie: czy 90kW to mniej niż 116kW?
Bevy z tej generacji działają jeszcze lepiej (ev6 ioniq5 np).Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy; przez długi czas ciągnie równo 90-100 kW, gdzie większość BEV już spowalnia wcześniej
Oczywiście że ma sens.Porównujmy gruszki z gruszkami; porównanie do ioniq5/ev6 nie ma sensu,
Najpierw piszesz że "nie wszyscy coś tam", a potem że jednak "wszyscy coś tam".Nie wszyscy są przedstawicielami handlowymi lub prawnikami jeżdżącymi po rozprawach po całym kraju.
Sądzę, że 90% kierowców BEV wystarcza zasięg do 300 km na jednym ładowaniu.
Potem to już wożenie ciężkiej baterii zupełnie niepotrzebnie.
Liczba stacji przyrasta a średnia ładowania 10-80% na poziomie 100-110 kW (Ariya), to nie jest przespany wynik.
Zwłaszcza, że auto ma opóźnienia (podobno nie z winy producenta, a pandemii, wojny, czy łańcucha dostaw).
Jak odpowiesz na kwestie ładowania w nowym Niro EV?