vwir
Pionier e-mobilności
A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?Nio choćby Ariya przekracza te wskaźniki zwalniania z ładowaniem przy 60-70%.
Ciągnie cały czas (równo) 90 kW nawet do ponad 80%.
A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?Nio choćby Ariya przekracza te wskaźniki zwalniania z ładowaniem przy 60-70%.
Ciągnie cały czas (równo) 90 kW nawet do ponad 80%.
Ale napisałeś "Powyżej 60-70% każde znane mi auto elektryczne zwalnia z ładowaniem", co nie jest prawdą przy takiej np. Ariyi.A przy niskim SOC ciągnie 130kW. Czy 130 jest większe od 90?
Czyli zwalnia znacznie wcześniej… Czyli powyżej 60-70% też nie ma tyle, ile na początku. Ponowię pytanie: czy 90kW to mniej niż 116kW?Krzywa ładowania wygląda mniej więcej tak, że początkowo masz do nawet 116 kW, a potem przez 60-70% czasu ładowania masz 100/90 kW
Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy; przez długi czas ciągnie równo 90-100 kW, gdzie większość BEV już spowalnia wcześniej i to skokowo w dół (istotnie, zauważalnie). Ariya raczej bardzo, bardzo powoli to robi, dopiero po 82% jest istotny spadek, taki zdecydowanie zauważalny.Czyli zwalnia znacznie wcześniej… Czyli powyżej 60-70% też nie ma tyle, ile na początku. Ponowię pytanie: czy 90kW to mniej niż 116kW?
Bevy z tej generacji działają jeszcze lepiej (ev6 ioniq5 np).Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy; przez długi czas ciągnie równo 90-100 kW, gdzie większość BEV już spowalnia wcześniej
Oczywiście że ma sens.Porównujmy gruszki z gruszkami; porównanie do ioniq5/ev6 nie ma sensu,
Najpierw piszesz że "nie wszyscy coś tam", a potem że jednak "wszyscy coś tam".Nie wszyscy są przedstawicielami handlowymi lub prawnikami jeżdżącymi po rozprawach po całym kraju.
Sądzę, że 90% kierowców BEV wystarcza zasięg do 300 km na jednym ładowaniu.
Potem to już wożenie ciężkiej baterii zupełnie niepotrzebnie.
Liczba stacji przyrasta a średnia ładowania 10-80% na poziomie 100-110 kW (Ariya), to nie jest przespany wynik.
Zwłaszcza, że auto ma opóźnienia (podobno nie z winy producenta, a pandemii, wojny, czy łańcucha dostaw).
Jak odpowiesz na kwestie ładowania w nowym Niro EV?
Sam to zrobiłeś, najpierw chwaląc jakiś wybrany parametr, a gdy okazał się że nijak nie jest niczym specjalnym, kończąc dyskusję stwierdzeniem, że "nie każdy jest przedstawicielem handlowym", więc w sumie ten parametr jest nieistotny.No i widzisz, sprowadzasz rozmowę w opary absurdu.
Zupełnie to nie.Nie czytasz co pisze rozmówca i próbujesz ośmieszyć, dyskredytując przekaz.
"Zdecyduj się, bo wygląda to jak próba znalezienie na siłę jakiegoś pozytywu." - Czyli wg Ciebie auto jest zupełnie do niczego, tak?
Niewątpliwie.Nie ulega wątpliwości, że w konkurencji do EV6 (pod kątem szybkości ładowania) to mało które auto wygra. Ale liczą się też inne rzeczy dla ludzi niż tylko wariactwo na DC Ionity![]()
Wcale, albo z raz w miesiącu.Nie wiem czy to tak trudno zrozumieć?
Jaki masz zawód i ile razy dziennie przejeżdżasz po 400 km?
To nie tak działa.Ok, to podaj
Patrząc na cenę (która była publikowana, bo już nie jest), to Ariya jednak test konkurentem Niro EV. Tylko dużo lepszym.HINT: Ariya to konkurent dla Ev6, a nie dla Niro czy Soula - one są odpowiednikiem Leafa bardziej.
Cena nie decyduje o podziale na klasy.Patrząc na cenę
No to skoro mało interesujące, to znaczy, że na jakiejś podstawie dokonujesz tej oceny. Co o niej decyduje?To nie tak działa.
To Ty chcesz na siłę wyszukać zalety Ariya, wiec wysil się trochę i je sam znajdź.
Mnie to zwisa i powiewa, jak dla mnie auto mało interesujące.
To prawda.Cena nie decyduje o podziale na klasy.
No widzisz, a ja nie zawsze.To prawda.
Ale jak mam w tej samej cenie lepsze auto z wyższej klasy, to je biorę zamiast tego z niższej.
W wyborze może tak, w porównaniach to bez sensu.W tym sensie, te auta ze sobą konkurują.
Na podstawie tego, że nie usłyszałem, ani nie przeczytałem o niej nic, co by stawiało ją obecnie wyżej od konkurencji.No to skoro mało interesujące, to znaczy, że na jakiejś podstawie dokonujesz tej oceny.
Tak zrobiłem. Zamówiłem gdy jeszcze były publikowane ceny.Zresztą - czy jesteś pewien że możesz iść do Nissana i zamówić Ariyę w cenie z tego cennika, w której wychodzi taniej niż Niro EV?