Czy kupilibyście ponownie Leafa 2 - pytanie do posiadaczy?

Cav

Pionier e-mobilności
Tak zrobiłem. Zamówiłem gdy jeszcze były publikowane ceny.
Czyli wtedy gdy Niro EV zamawiało się za kilkadziesiąt tys taniej? ;-)

Bo pytanie było o stan obecny.

Last edited:

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Czyli wtedy gdy Niero EV zamawiało się za kilkadziesiąt tys taniej? ;-)

Bo pytanie było o stan obecny.
Ale z takim samym wyposażeniem i właściwościami? Bo ja wiem, że wersja M Niro EV jest tania, ale tej wersji bym nawet na carsharing nie polecał nikomu.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale z takim samym wyposażeniem i właściwościami?
Tak.
Chodziło o kilkadziesiąt tysięcy taniej niż obecna cena Niro EV.
Wyposażenie specjalnie się nie zmieniło.

Dzisiejszej ceny Niro nie da się porównywać z ceną Ariya, która to cena obecnie nie istnieje, bo wychodzą właśnie takie absurdy.

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Tak.
Chodziło o kilkadziesiąt tysięcy taniej niż obecna cena Niro EV.
Wyposażenie specjalnie się nie zmieniło.

Dzisiejszej ceny Niro nie da się porównywać z ceną Ariya, która to cena obecnie nie istnieje, bo wychodzą właśnie takie absurdy.
Podpowiesz, która to wersja Niro EV?
L? XL?
I z którą Ariyą (cenowo i wyposażeniem) porównywałeś, bo tych aut w pewnym kwestiach nie da się (wyposażeniem) porównać 1:1.

Cav

Pionier e-mobilności
Przecież wyjaśniłem o czym pisałem już dwa posty wyżej.
Tak trudno przeczytać na co się odpowiada?

HINT: na końcu tego zdania NIE MA dopisku "niż Ariya" co sobie założyłeś i gadasz sam ze sobą.
Dopisz sobie tam "niż DZIŚ" - może wtedy zrozumiesz.

Last edited:

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Dzięki, toczyliśmy wątek porównań do Ariyi i nagle zmiana, stąd może inaczej to zdanie zinterpretowałem, że chodzi Ci ogólnie o to, że taniej sama NIRO EV.
OK.

Cav

Pionier e-mobilności
Nie. W tym czasie Niro kosztowało tyle co obecnie.
To kiedy to było i kiedy Nissan skończył z tą ceną?
Trafiłeś widać w dobry moment.
Ci co zamówili Niro EV w ciemno, w pierwszej cenie, również są mocno do przodu obecnie.

PiotrS

Posiadacz elektryka
To kiedy to było i kiedy Nissan skończył z tą ceną?
Trafiłeś widać w dobry moment.
Ci co zamówili Niro EV w ciemno, w pierwszej cenie, również są mocno do przodu obecnie.
Ci co zamówili w ciemno zrobili to kilka miesięcy temu. Ja zamawiałem nieco ponad miesiąc temu.

Dla ułatwienia uznajmy, że masz rację ;)

Olecki

Pionier e-mobilności
Ci co zamówili w ciemno zrobili to kilka miesięcy temu. Ja zamawiałem nieco ponad miesiąc temu.
Ja tu widzę jeden zasadniczy problem w Twoim toku rozumowania. Nie masz gwarancji ceny więc nie wiesz nawet w przybliżeniu ile samochód będzie kosztował, czas dostawy 12 miesięcy to minimum 2 korekty cennika (czytaj: podwyżki). Nie wiem więc na jakiej podstawie twierdzisz że cena będzie konkurencyjna wobec Niro EV.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Ja tu widzę jeden zasadniczy problem w Twoim toku rozumowania. Nie masz gwarancji ceny więc nie wiesz nawet w przybliżeniu ile samochód będzie kosztował, czas dostawy 12 miesięcy to minimum 2 korekty cennika (czytaj: podwyżki). Nie wiem więc na jakiej podstawie twierdzisz że cena będzie konkurencyjna wobec Niro EV.
Na Niro EV, masz gwarancję ceny, prawda ;)?

PiotrS

Posiadacz elektryka
Z tego co pamiętam, grupa do której należy Kia (Kia zresztą też) potrafiła anulować zamówienia na EV i gwarancja ceny poszła się ...........
Mniejsza z tym, bo dość daleko odchodzimy od tematu tego wątku. Oba auta o których rozmawiamy to nie Leaf.

Olecki

Pionier e-mobilności
Niro w wersji topowej kosztuje ile? A Ariya ile?
Cennikowo najbogatsze wersje z wszystkimi dostępnymi pakietami ale bez akcesoriów:
Niro EV: 243,2k
Ariya: 288,2k (ostatnia znana cena, już nieaktualna bo zapowiedziana jest podwyżka)
Nissan Leaf: 211,5k

Wychodzi na to że Niro EV mimo sporych podwyżek cenowo jest bliżej Leafa niż Ariya :)
Z tego co pamiętam, grupa do której należy Kia (Kia zresztą też) potrafiła anulować zamówienia na EV i gwarancja ceny poszła się ...........
Mniejsza z tym, bo dość daleko odchodzimy od tematu tego wątku. Oba auta o których rozmawiamy to nie Leaf.
Ale akurat polityka importera ma dość istotny wpływ na opłacalność zakupu więc warto porównywać różne opcje.
Owszem, Hyundai/KIA miało ostatnio kilka przypadków anulowania zamówień na modele i konfiguracje których fabryka nie zdążyła wyprodukować a weszły zmiany modelowe/konstrukcyjne. Akurat w przypadku e-Niro zachowali się dość w porządku ponieważ zaoferowali zmianę zamówienia na nowe Niro EV z zachowaniem ceny z poprzedniego zamówienia wraz z rabatami, które na nowy model nie były już dostępne. Trochę gorzej potraktowali kierowców ICE którym po prostu skasowali zamówienia na samochody z jedną z wersji automatycznej skrzyni biegów, której możliwości produkcji zostały bardzo ograniczone z powodu wojny za naszą wschodnią granicą.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Cennikowo najbogatsze wersje z wszystkimi dostępnymi pakietami ale bez akcesoriów:
Niro EV: 243,2k
Ariya: 288,2k (ostatnia znana cena, już nieaktualna bo zapowiedziana jest podwyżka)
Nissan Leaf: 211,5k
No, już miałem nie pisać ;)
Porównuj proszę przynajmniej auta z podobną baterią (i w przypadku Ariya napęd na jedną oś).
Czyli wersję Evolve 63 kWh do wersji XL.

1665606406470.png

Żeby się zbliżyć do tematu wątku, to zakup Leafa to chyba obecnie nieporozumienie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Pytanie było o topowe wersje a nie porównywalne. Do czasu opublikowania nowego cennika Ariya nie ma to najmniejszego sensu bo nie wiadomo czy cena wzrośnie o 5, 10, czy 20k, a może nawet więcej.