I to jest odpowiedzialna postawaPrzepraszam mój błąd - na tym odcinku miałem jednak prędkość w drugiej połowie 135 kmh, a nie 140.
I to jest odpowiedzialna postawaPrzepraszam mój błąd - na tym odcinku miałem jednak prędkość w drugiej połowie 135 kmh, a nie 140.
Ja już przestałem wierzyć temu co piszą na tych zegarach. Zrób proste ćwiczenie, naladuj np od 20% do 80%, zobacz ile kWh weszlo, rozładuj do 20% jadąc, zobacz ile Ci pokazuje zużycie i pomnóż to przez przejechane km. Możesz się zdziwić ile Ci wyjdzie roznicy, zwłaszcza przy 140km/h. Tylko jedź ciągle 140km/h a nie że max to 140 a pomiędzy 90km/h za tirem, bo średnia Twoja właśnie na to wskazuje (96km/h). Ja jadąc 140 GPS miałem pomiędzy ładowarkami 135km/h średnią. Dodatkowo sprawdziłem że było zimniej niż pamiętałem bo 1stC.Powrót z PL do UK, jakieś 150 km z tego to były drogi jednopasmowe, reszta to S-ki i autostrady. To nie super oszczędną Teslą, tylko 'ludowym' ID.3. Jechałem przeważnie 130km/h (gdzie się dało) i nigdy za TIR-em, bo na zachód od Odry jest ładowarek bez liku. Też 'zaklinam rzeczywistość'?
![]()
A to ma zasadnicze znaczenie.Dodatkowo sprawdziłem że było zimniej niż pamiętałem bo 1stC.
Ja już przestałem wierzyć temu co piszą na tych zegarach. Zrób proste ćwiczenie, naladuj np od 20% do 80%, zobacz ile kWh weszlo, rozładuj do 20% jadąc, zobacz ile Ci pokazuje zużycie i pomnóż to przez przejechane km. Możesz się zdziwić ile Ci wyjdzie roznicy, zwłaszcza przy 140km/h. Tylko jedź ciągle 140km/h a nie że max to 140 a pomiędzy 90km/h za tirem, bo średnia Twoja właśnie na to wskazuje (96km/h). Ja jadąc 140 GPS miałem pomiędzy ładowarkami 135km/h średnią. Dodatkowo sprawdziłem że było zimniej niż pamiętałem bo 1stC.
Jechałem z 250 kg miodu, więc nie "sam", ale dodatkowa waga praktycznie nie wypływa na zużycie (Bjorn to sprawdzał i u mnie teraz też tak wyszło).I to jest odpowiedzialna postawaCzasem przy 130km/h jak jadę sam to się uda sie w okolice 200W/km (raportowane przez Tesle), ale realnie to dalej 220-230W/km licząc od tego ile prądu wzięła Tesla do aku aby uzyskać dany wzrost naładowania w %
Ale skąd bierzesz te zużycie? Jeżeli z tego co pisze samochód to wg mnie są bzdury. Jeżeli sumowałeś to co raportuje za każdym ładowaniem ładowarka DC to już co innego.Na te 1910km zużyłem 324,35kWh
Moj hybrydowy lexus podawal ze spala 6,9LAle skąd bierzesz te zużycie? Jeżeli z tego co pisze samochód to wg mnie są bzdury. Jeżeli sumowałeś to co raportuje za każdym ładowaniem ładowarka DC to już co innego.
Nie chcę znów tak bronić Tesli, ale przy takich prędkościach jak tu piszesz to mi zużywa ok 13kWh/100 latem (raportowane przez samochód) czyli 15,9kWh/100km wg tego co poszło w samochód:
View attachment 7193
I nie mówimy tutaj o miękkiej jeździe autostradami z tempomatem na 100, tylko walka non stop z Tirami na jednopasmowej wąskiej pagórkowatej mazurskiej drodze. Więc chyba pomimo wielu wad tu prezentowanych Tesla jest dużo wydajniejsza od niemieckich produktów. A zimą to już przepaść. I statsy powyżej są z tego co przyjęło auto, a nie co raportuje.
Po co to piszę?
Piszę to ponieważ wydaje mi się że wielu z Was nie zauważa że jesteśmy oszukiwani tymi statystykami zużycia i auta de facto kosztują nas dużo drożej w jeździe niż producenci nam wciskają. To tak, jakby 10-15% paliwa nam się wylewało podczas tankowania bo wąż jest dziurawy, ale i tak mamy za to zapłacić. Mnie to wkurza, statystyki auta powinny pokrywać się z tym co piszą ładowarki i za co zapłaciliśmy.
Ale skąd bierzesz te zużycie? Jeżeli z tego co pisze samochód to wg mnie są bzdury. Jeżeli sumowałeś to co raportuje za każdym ładowaniem ładowarka DC to już co innego.
Mnie to wkurza, statystyki auta powinny pokrywać się z tym co piszą ładowarki i za co zapłaciliśmy.
Szczegółów protokołu komunikacyjnego CCS2 nie znam, ale skoro przekazywany jest z samochodu np. stan baterii, to równie dobrze można by przekazać do samochodu ile mocy wpycha w kabel ładowarka. I pokazać faktyczne zużycie całego procesu ładowania, a nie tylko fragment i to ten bardziej optymistyczny.A powiedz mi skąd samochód ma wiedzieć jakie są straty na kablu który właśnie do niego podłączyłeś?