Jak to/tamto działa, porady użytkowników

Tompor

Fachowiec
Tematy użytkowników i ich porady odnośnie jazdy ustawień itp mieszają się w różnych wątkach. Kolega "dsc" ruszył temat w innym wątku. W tym proponuję dzielić się informacjami na temat ustawień, sposobu jazdy, obsługi, ładowania, sztuczek itp.

kiki111

Fachowiec
Mam pytanie z kategorii "co robię żle":
Ustawiam harmonogram ładowania start 22.00 koniec 07.00, zaznaczam wyłącznie w taniej taryfie (piszę z pamięci, może to inaczej jest sformułowane) podpinam kabel i mam info że planowane ładowanie od 22.00.
Nadchodzi godzina startu - ładowanie nie startuje, zaglądam w harmonogram - nic nie ustawione, ustawiam ponownie - startuje. Ładuję przez 3 dni z rzędu i wszystko działa jak powinno po czym czwartego dnia podpinam kabel i ładowanie startuje od razu, zaglądam w harmonogram i znowu nic nie ustawione. Czemu te ustawienie harmonogramu się zerują?

kiki111

Fachowiec
1. Ustawiam w aucie, w aplikacji tylko sprawdzam status.
2. Zakładałem, że przed odbiorem dealer ewentualne aktualizacje przeprowadził, ale patrząc na jakość obsługi może źle założyłem

Szkoda, że nie mogę na tym polegać, pozostaje EVSE z opóźnionym startem.

Tompor

Fachowiec
Harmonogram ładowania: 1. ustawiam godzinę wyjazdu, inaczej nie można ustawić czasu startu ładowania, klimatyzacji
2. ustawiam godziny ładowania np. 22 do 6:00, ładowanie rozpocznie się o 22:00 i będzie trwało w zależności od ustawienia opcji do 6:00 albo do założonego poziomu naładowania.
3. ustawienia trzeba zrobić przy podłączonej wtyczce ładowania, ja robię to w samochodzie nie aplikacji.
4. samochód nie dobiera startu ładowania tak by był naładowany na godzinę wyjazdu, to trzeba oszacować samemu i odpowiednio ustawić start, radzę dać zapas, chociaż z moich doświadczeń czas podawany przez samochód jest dosyć dokładny.
5. u mnie to działa, jeszcze nie było problemu
Aktualizacja oprogramowania: Myślałem, że mając KIA Connect komputer pokładowy sam zaktualizuje oprogramowanie i mapy. Czy tak jest, czy muszę sam zainicjować? W Sorento musiałem zgrać na kartę SD aktualizację i aktualizować z karty z poziomu samochodu. Jak to jest w NIRO EV?

Tompor

Fachowiec
Jeszcze jeden pomysł. Np ustawiam wyjazd na godz 8:00 w poniedziałek, start ładowania godz 22:00. I teraz czy ładowanie rozpocznie się w niedzielę o 22:00, czy w dniu wyjazdu (poniedziałek) 22:00. Jak do tej pory początek ładowania ustawiałem zawsze w dniu wyjazdu (np 2:00). Wariantu innego nie testowałem.

kiki111

Fachowiec
Rozpocznie się w niedzielę o 22.00. Przetestowałem taki scenariusz. Ogólnie harmonogram można powiedzieć że jest logiczny i działa. Jedyny problem u mnie to to że zgubił już dwa razy ustawienia. Od ostatniej wtopy na razie jest ok.
Edit:
Mam kolejne pytanie. Nie znalazłem w opcjach w aucie, nie znalazłem w instrukcji, obawiam się że nie ma takiej opcji ale potwierdźcie proszę:
Da się ustawić automatyczne zamykanie drzwi po opuszczeniu samochodu? wszystkie auta jakie miałem do tej pory z keyless robiły to, a tu lipa. Efekt jest taki że często o tym zapominam i zostawiam otwarty samochód na parkingu. Pewnie się przyzwyczaję ale przecież to prosta funkcja która nic by nie kosztowała.