Mnie się zdarza czasem zostawić e-soula na 4-5 dni, również w garażu podziemnym. Nie zauważyłem nigdy spadku prognozy zasięgu w% Może z 1-2 km ubyło ale nawet nie zwróciłem na to uwagi. Jak się czyta ile TM3 żre prądu na postoju to cały zysk w wydajności w czasie jazdy jest tu marnotrawiony na parkingu.Ciekawostka z cyklu: jak samochód się zachowuje, kiedy nieco dłużej nie jeździ.
Tydzień temu wyjechałem (zawodowo) za granicę. Auto stoi w garażu, niepodłączone, po prostu czeka na mój powrót. Nikt inny nim nie jeździ. W garażu panuje całą dobę mniej więcej stała temperatura ok. 10-12 st.C (podziemny w bloku). Kilka razy łączyłem się z samochodem przez apkę mobilną i cały czas pokazywał stan baterii 55%/247km zasięgu, te liczby nie zmieniły się od wyjazdu. Dziś jest ponad tydzień od ostatniego uruchomienia auta i już mi nie odświeżył danych, za to dostałem informację, że w trosce o ochronę baterii tryb Remote Control jest ograniczony. Tak ma być aż do kolejnego odpalenia.
Wracam w ciągu tego tygodnia, więc zobaczę czy utrzyma się taki sam stan naładowania. Wiem, że nie stoi na mrozie, ale wydaje mi się to i tak dobrym wynikiem - czytałem kiedyś artykuł, że zaparkowany elektryk traci tak 1% dziennie (choć może w tekście było, że to "pod chmurką"). A jakie są Wasze doświadczenia?
Dzisiaj założyłem o tym wątek ogólny, w Soulu jest tak samo niestety.Dziś jest ponad tydzień od ostatniego uruchomienia auta i już mi nie odświeżył danych, za to dostałem informację, że w trosce o ochronę baterii tryb Remote Control jest ograniczony. Tak ma być aż do kolejnego odpalenia.
Wydaje mi się że przy elektrycznym ręcznym nie ma ryzyka zaciągania na mrozie. W starych autach chodziło o zamarzanie linki w pancerzu. Przy elektrycznym nie ma linkiPróbowałem wyłączyć automatyczny hamulec postojowy (teoretycznie w instrukcji jest opisana taka możliwość) ale coś u mnie nie chce zadziałać, nie wiem czy tej opcji nie ma u nas czy też robię coś źle. A jak złapie mrozek to może być słabo. Komuś się może udała ta sztuka i pochwali się jak to zrobił?