Jak to/tamto działa, porady użytkowników

Tompor

Zadomawiam się
Tematy użytkowników i ich porady odnośnie jazdy ustawień itp mieszają się w różnych wątkach. Kolega "dsc" ruszył temat w innym wątku. W tym proponuję dzielić się informacjami na temat ustawień, sposobu jazdy, obsługi, ładowania, sztuczek itp.

kiki111

Zadomawiam się
Mam pytanie z kategorii "co robię żle":
Ustawiam harmonogram ładowania start 22.00 koniec 07.00, zaznaczam wyłącznie w taniej taryfie (piszę z pamięci, może to inaczej jest sformułowane) podpinam kabel i mam info że planowane ładowanie od 22.00.
Nadchodzi godzina startu - ładowanie nie startuje, zaglądam w harmonogram - nic nie ustawione, ustawiam ponownie - startuje. Ładuję przez 3 dni z rzędu i wszystko działa jak powinno po czym czwartego dnia podpinam kabel i ładowanie startuje od razu, zaglądam w harmonogram i znowu nic nie ustawione. Czemu te ustawienie harmonogramu się zerują?

Cav

Pionier e-mobilności
. Czemu te ustawienie harmonogramu się zerują?
1. Grzebiesz i w aplikacji mobilnej i w ustawieniach w samochodzie?
2. Masz aktualny soft?

Generalnie problem znany od dawna, również z poprzednich modeli.

kiki111

Zadomawiam się
1. Ustawiam w aucie, w aplikacji tylko sprawdzam status.
2. Zakładałem, że przed odbiorem dealer ewentualne aktualizacje przeprowadził, ale patrząc na jakość obsługi może źle założyłem

Szkoda, że nie mogę na tym polegać, pozostaje EVSE z opóźnionym startem.

Cav

Pionier e-mobilności
Aktualizację pewnie możesz przeprowadzić sam.

Tompor

Zadomawiam się
Harmonogram ładowania: 1. ustawiam godzinę wyjazdu, inaczej nie można ustawić czasu startu ładowania, klimatyzacji
2. ustawiam godziny ładowania np. 22 do 6:00, ładowanie rozpocznie się o 22:00 i będzie trwało w zależności od ustawienia opcji do 6:00 albo do założonego poziomu naładowania.
3. ustawienia trzeba zrobić przy podłączonej wtyczce ładowania, ja robię to w samochodzie nie aplikacji.
4. samochód nie dobiera startu ładowania tak by był naładowany na godzinę wyjazdu, to trzeba oszacować samemu i odpowiednio ustawić start, radzę dać zapas, chociaż z moich doświadczeń czas podawany przez samochód jest dosyć dokładny.
5. u mnie to działa, jeszcze nie było problemu
Aktualizacja oprogramowania: Myślałem, że mając KIA Connect komputer pokładowy sam zaktualizuje oprogramowanie i mapy. Czy tak jest, czy muszę sam zainicjować? W Sorento musiałem zgrać na kartę SD aktualizację i aktualizować z karty z poziomu samochodu. Jak to jest w NIRO EV?

Tompor

Zadomawiam się
Jeszcze jeden pomysł. Np ustawiam wyjazd na godz 8:00 w poniedziałek, start ładowania godz 22:00. I teraz czy ładowanie rozpocznie się w niedzielę o 22:00, czy w dniu wyjazdu (poniedziałek) 22:00. Jak do tej pory początek ładowania ustawiałem zawsze w dniu wyjazdu (np 2:00). Wariantu innego nie testowałem.

kiki111

Zadomawiam się
Rozpocznie się w niedzielę o 22.00. Przetestowałem taki scenariusz. Ogólnie harmonogram można powiedzieć że jest logiczny i działa. Jedyny problem u mnie to to że zgubił już dwa razy ustawienia. Od ostatniej wtopy na razie jest ok.
Edit:
Mam kolejne pytanie. Nie znalazłem w opcjach w aucie, nie znalazłem w instrukcji, obawiam się że nie ma takiej opcji ale potwierdźcie proszę:
Da się ustawić automatyczne zamykanie drzwi po opuszczeniu samochodu? wszystkie auta jakie miałem do tej pory z keyless robiły to, a tu lipa. Efekt jest taki że często o tym zapominam i zostawiam otwarty samochód na parkingu. Pewnie się przyzwyczaję ale przecież to prosta funkcja która nic by nie kosztowała.

Cav

Pionier e-mobilności
Da się ustawić automatyczne zamykanie drzwi po opuszczeniu samochodu? wszystkie auta jakie miałem do tej pory z keyless robiły to, a tu lipa. Efekt jest taki że często o tym zapominam i zostawiam otwarty samochód na parkingu.
Aplikacja powinna Cię o tym powiadomić.
I możesz z niej zamknąć auto.

Olecki

Pionier e-mobilności
Mam kolejne pytanie. Nie znalazłem w opcjach w aucie, nie znalazłem w instrukcji, obawiam się że nie ma takiej opcji ale potwierdźcie proszę:
Da się ustawić automatyczne zamykanie drzwi po opuszczeniu samochodu? wszystkie auta jakie miałem do tej pory z keyless robiły to, a tu lipa. Efekt jest taki że często o tym zapominam i zostawiam otwarty samochód na parkingu. Pewnie się przyzwyczaję ale przecież to prosta funkcja która nic by nie kosztowała.
W instrukcji nic na ten temat nie ma. Tak jak powiedziano wyżej - aplikacja przypomina o niezaryglowanych drzwiach a jeśli masz ustawione składanie lusterek to widać na pierwszy rzut oka czy samochód jest zamknięty.

Tompor

Zadomawiam się
Też nie znalazłem takiej opcji. Powiadamia aplikacja o nie zaryglowanych drzwiach. Jest to czasem denerwujące, bo samochodu w garażu w domu nie zamykam. Na szczęście robi to jeden raz.
Czy nikt nie wie jak wygląda aktualizacja navi, firmware, czy muszę sam inicjować, czy OTE ?

Tompor

Zadomawiam się
Zastanawia mnie jeszcze czy nawigacja działa jak planer podróży. Tzn. jeżeli wyznaczę trasę poza zasięgim, to czy dostanę propozycje punktów ładowania na trasie i czy czas podróży uwzględni czasy ładowania?

Cav

Pionier e-mobilności
Pewnie nie.
Ale dowiesz się że cel poza zasięgiem i zaproponuje wyszukanie stacji po drodze.

Tompor

Zadomawiam się
Nie jestem z tych co czytają instrukcje od A do Z. Może gdzieś jest, ale przytrzymanie przycisku tempomatu powoduje wprowadzenie ogranicznika prędkości. Niezależnie od wciśnięcia "gazu" nie przekroczymy zadanej prędkości. Oczywiście depnięcie na maxa pozwala przekroczyć zadaną prędkość.

kiki111

Zadomawiam się
Takie pytanie zanim zacznę studiować instrukcję od nowa. Włączałem sobie podgląd bieżącego zużycia energii (ogrzewanie, jazda, podgrzewanie baterii itd.) w menu EV klikając na górne menu i którąś z tamtych opcji albo jeśli dobrze pamiętam też na samochodzik na grafice. Teraz nie widzę takiej opcji, albo inaczej po kliknięciu w nią lub na samochodzik wyskakuje mi ustawienie limitów ładowania DC i AC. Jak włączyć te statystyki zużycia?

Tompor

Zadomawiam się
EV->samochodzik i mamy menu po lewej stronie: 1 stan baterii, 2. zużycie, 3. statystyki. Można też chyba EV-> górne menu. Ukryj dzielenie ekranu, bo to czasami ogranicza opcje.

acc

Zadomawiam się
dokładnie - bieżące zużycie jest w menu tylko gdy masz ukryte dzielenie ekranu