Pierwsza podróż na morze - da się bez problemów "normalnie" jak dieslem, ale...

vwir

Pionier e-mobilności
Powtórzę pytanie: czy to była stacja ekoenergetyki fastpoint 100kW o której wspominałem? Może po prostu Orlen zaczął stawiać inne stacje?

krzyss

Pionier e-mobilności
Powtórzę pytanie: czy to była stacja ekoenergetyki fastpoint 100kW o której wspominałem? Może po prostu Orlen zaczął stawiać inne stacje?
Kurde nie wiem, wygladala jak te zwykle ich stacje.
To bylo przed Wroclawiem w strone Drezna zdaje sie. Na tracie na MOP znalazlem, Orlen Mochalowice

Attachments

• A558CD15-75B3-460E-A28A-85358C9815B7.png
    A558CD15-75B3-460E-A28A-85358C9815B7.png
    628,7 KB · Liczba wyświetleń: 11

vwir

Pionier e-mobilności
Może zaczęli stawiać inne stacje ekoenergetyki. Jeśli kiedyś tam jeszcze będziesz to zrób fotkę tabliczki znamionowej. Tak czy inaczej - zgodnie ze specyfikacją producenta - te stare mają max 200A.

cooler

Pionier e-mobilności
Może zaczęli stawiać inne stacje ekoenergetyki. Jeśli kiedyś tam jeszcze będziesz to zrób fotkę tabliczki znamionowej. Tak czy inaczej - zgodnie ze specyfikacją producenta - te stare mają max 200A.
MOP Sople I i II, Rumia, Suwałki (MOP Rudniki) i wiele innych, nigdy nie zeszły poniżej 80kW gdzieś do 70% SoC. Wszystkie 100kW Orlen. Ładowanie od zimy tego roku do teraz.
Może masz na myśli stacje 50kW? tam pewnie max urządzenia jest 200A ale ograniczona do 125A daje właśnie 50kW max

ciastek

Pionier e-mobilności
Nie mam danych, ale pamietam, że lądowałem się kiedyś na Orlenie 100 kW od niskiego SoC i mialem max 75. To chyba było w Katowicach na Piotrowickiej w marcu 2022.
Później na Orlenach zdarzyło się trafić wyższe moce.

vwir

Pionier e-mobilności
MOP Sople I i II, Rumia, Suwałki (MOP Rudniki) i wiele innych, nigdy nie zeszły poniżej 80kW gdzieś do 70% SoC. Wszystkie 100kW Orlen. Ładowanie od zimy tego roku do teraz.
Może masz na myśli stacje 50kW? tam pewnie max urządzenia jest 200A ale ograniczona do 125A daje właśnie 50kW max
Przeczytaj jeszcze raz specyfikację, którą podesłałem. Orlen Wierzchosławice, MOP Zastawie, MOP Kępnica - urządzenia 100kW, 200A. Zresztą zerknij na raporty na plugshare - tylko EV6 i Ioniq 5 raportują tam 100kW. Pozostali poniżej 80kW.
Ale coś mi świta, że w Krakowie na Zakopiańskiej miałem większą prędkość. Gdy tam znowu będę to sprawdzę co to za urządzenie.

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Mi na Orlenach więcej niż 70kW nie poszło. Za to było stabilne w całym czasie ładowania.
Na trasach przelotowych w EU zazwyczaj doładowuję ok 50-60 kWh, na SuCh odłączam się kiedy auto mówi dość, albo jak stoję dłużej i mi spada moc poniżej 100 kW.
Generalnie jakby ładowarki w PL utrzymywały stabilne ładowanie tych 100 kW to ładowanie 50 kWh trwałoby ty przyzwoite 30 min.

vwir

Pionier e-mobilności
Byłem na wspomnianym Orlenie w Krakowie na Zakopiańskiej. Stacja ekoenergetyki, niestety nigdzie nie ma tabliczki znamionowej ani modelu. A potrafi dawać powyżej 200A. Ta stacja powstała znacznie później niż na przykład w Wierzchosławicach. Widać więc, że Orlen zaczął stawiać inne stacje 100kW niż na początku. Ale co to za model to pojęcia nie mam. Taką miałem prędkość:

Attachments

• 188F621E-5CD8-4F77-962A-23010075489E.png
    188F621E-5CD8-4F77-962A-23010075489E.png
    527,3 KB · Liczba wyświetleń: 11

nabrU

Moderator
Byłem na wspomnianym Orlenie w Krakowie na Zakopiańskiej. Stacja ekoenergetyki, niestety nigdzie nie ma tabliczki znamionowej ani modelu.

A to chyba nielegalne jest przy urządzeniu elektrycznym. Jak takie coś przeszło przez UDT :p