Slawoos

Zadomawiam się
To chyba kwestia uczciwego podejścia do klienta. Ja przy zamawianiu w czerwcu usłyszałem, że KIA przyjmuje obecnie termin 10 miesięcy na produkcję, ale "miejmy nadzieję, że będzie wcześniej"-cytując. Więc czasem nadzieje się spełniają, a częściej jednak pełne 10 miesięcy, o których mówił dealer. U mnie również póki co nawet info o VINie nie posiadają.

dsc

Zadomawiam się
Kończąc zapytam skąd Twój sprzedawca wiedział ( był pewny ) o 10 miesiącach, a mój sprzedawca i sprzedawcy wielu innych osób z forum wpisywali na umowach 6 miesięcy ? Jest sporo osób które odebrały auta wcześniej więc ...
U mnie, choć miałem wszelkie podstawy przypuszczać, że dostanę auto raczej szybciej niż później (co się potwierdziło), dealer też cały czas mówił, że do umowy wpisują 10 miesięcy i to jest reguła. Że nikt mi nie obieca mniej - a chyba w jednej rozmowie zacytowałem sytuację z forum, że słyszałem o przypadku, że komuś wpisali datę na koniec 2022 (czyli wtedy to było 6 miesięcy), to mój przedstawiciel powiedział, że to już sprawa indywidualna każdego dealera co obiecuje klientom, ale że centrala nie gwarantuje czasów szybszych niż 10 miesięcy. Że z dużym prawdopodobieństwem wiele aut będzie szybciej, owszem - ale w momencie zamawiania nikt się nie podpisze pod tym, która to konkretnie sztuka będzie. Ten komunikat wybrzmiewał za każdym razem i to dość wyraźnie. Tutaj mamy chyba przypadek dealera, który wyskoczył przed szereg, no i teraz ma cieplutko...

pawcjo

Posiadacz elektryka
To chyba kwestia uczciwego podejścia do klienta. Ja przy zamawianiu w czerwcu usłyszałem, że KIA przyjmuje obecnie termin 10 miesięcy na produkcję, ale "miejmy nadzieję, że będzie wcześniej"-cytując. Więc czasem nadzieje się spełniają, a częściej jednak pełne 10 miesięcy, o których mówił dealer. U mnie również póki co nawet info o VINie nie posiadają.
Jaki masz w takim razie termin w umowie? Ja w maju usłyszałem, że 6 miesięcy i w umowie mam termin do końca listopada. W maju myśmy zamawiali kota w worku i te pierwsze zamówienia miały być szybciej.

Cav

Pionier e-mobilności
Pewnie kwestia modelu, jak pasował do tego co szło na linii wcześniej, to był wcześniej.
Im wyższy model i bardziej odbiegający, tym więcej brakujących półprzewodników potrzeba, więc może być tak że takowe są spychane na koniec kolejki, żeby linii nie blokować....

pawcjo

Posiadacz elektryka
Pewnie kwestia modelu, jak pasował do tego co szło na linii wcześniej, to był wcześniej.
Im wyższy model i bardziej odbiegający, tym więcej brakujących półprzewodników potrzeba, więc może być tak że takowe są spychane na koniec kolejki, żeby linii nie blokować....
Podobno tutaj nie ma reguły, na te z mniejszym wyposażeniem też ludzie czekają.

Mariano

Nowy na Forum
Zamówiłem w maju Niro EV wersja M (czyli podstawową wersje) w salonie któremu UOKiK postawił zarzuty :D
Oczywiście auto jeszcze nie wyprodukowane....
A w umowie mam zapisane że realizacja zamówienia do 30 listopada 2022.
3 razy pisałem na infolinię-odpowiedzi standardowe: Uprzejmie informujemy, że Pani pojazd nie trafił jeszcze na linię produkcyjną. Jeżeli w systemie pojawi się data planowanej produkcji będzie możliwe oszacowanie przybliżonego terminu dostarczenia pojazdu

less

Posiadacz elektryka
Coś z tymi 6 miesiącami jednak chyba było na rzeczy. Jak ja robiłem rekonesans po salonach na przełomie V/VI to we wszystkich informowano mnie o 6 msc. Ostatecznie zamówiłem 6.06 z terminem 30.12 i aktualnie auto jest w transporcie, więc albo będzie na czas albo minimalnie opóźniony

Slawoos

Zadomawiam się
Jaki masz w takim razie termin w umowie? Ja w maju usłyszałem, że 6 miesięcy i w umowie mam termin do końca listopada. W maju myśmy zamawiali kota w worku i te pierwsze zamówienia miały być szybciej.
Mam kwotę "gwarantowaną", ale z uwagi że znałem się z salonem już wcześniej to daty nie mam wpisanej żadnej, deklaracja o tych 10 miesiącach to była słowna kierownika salonu.

electricar

Zadomawiam się
Kończąc zapytam skąd Twój sprzedawca wiedział ( był pewny ) o 10 miesiącach, a mój sprzedawca i sprzedawcy wielu innych osób z forum wpisywali na umowach 6 miesięcy ? Jest sporo osób które odebrały auta wcześniej więc ...
Jezu 50 raz.. odebrali ci co trafili w pulę już wyprodukowanych i tylko tę osoby odebrały !!. I nikt wiecej ! Sam miałem wybór, albo auto na statku z odbiorem ok 1-2 miesiące. Albo czekanie.

pawcjo

Posiadacz elektryka
Jezu 50 raz.. odebrali ci co trafili w pulę już wyprodukowanych i tylko tę osoby odebrały !!. I nikt wiecej ! Sam miałem wybór, albo auto na statku z odbiorem ok 1-2 miesiące. Albo czekanie.
Ja takiego wyboru nie miałem. Chyba nawet o to pytałem i nikt nie wiedział o istnieniu puli ze statku. Może nie ma co dramatyzować, ale też człowiek chciałby się na cieszyć nowym autem a te zamieszania to psują.