zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

qbcio

Zadomawiam się
U mnie na c.o. i c.w.u poszło 412 kWh (150m2) w listopadzie. Praca start-stop w określonych godzinach, bez krzywej grzewczej. COP ma się dobrze :)
Ja zużyłem na co i cwu w listopadzie (za okres 06.11 - 04.12) 254 kWh. Pompa 8kW mocy cieplnej pracuje 24/7 wg krzywej czyli włącza się i wyłącza wg własnego uznania. Dom 178 m2, tyle, że budowany był w standardzie domu pasywnego. Temperatura na parterze (tylko tu są grzejniki) ok. 22 st., na piętrze ok 21 st.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Masz ustawione stałe grzanie temperaturą 50 stopni?
45 grzejniki / 30 podłogówka
C886F7AB-4240-40D7-97BD-EEC187E07139.jpeg

vwir

Pionier e-mobilności
45 stopni nie mam ustawionych nawet przy -20 na zewnątrz. Czy jeszcze mam coś pisać, czy już nie potrzeba? Obecnie u mnie jest -3 stopnie i ponad pół metra śniegu plus wiatr. Pompa obecnie grzeje z temperaturą 33 stopnie. W domu 22 stopnie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Masz dobrą izolacje.
U mnie jeden obieg nie rozdzielony ekstra sterowaniem, pootwierane grzejniki i pootwierane wszystkie strefy podłogówki. Zdąłem regulacje.
Uczę się i obserwuję, bo z jednej strony obcy język pojęć dużo ustawień ale też nie wszystkie parametry mogę zobaczyć czy zmienić.
Pompa musi dać nam przynajmniej 45 stopni na wodę użytkową. CWU
Ale podłogowke steruję mieszaczem z zaworem termostatycznym i
Podłogówka ma na wejściu 33°C
Reszta przy minus - 3°C, na 38-39 °C, tyle idzie na grzejniki CO
Dom ma 22°C
Chata stara 96 r i np klapka psia i kocia plus co chwila coś się otwiera itp.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Masz dobrą izolacje.
U mnie jeden obieg nie rozdzielony ekstra sterowaniem, pootwierane grzejniki i pootwierane wszystkie strefy podłogówki. Zdąłem regulacje.
Uczę się i obserwuję, bo z jednej strony obcy język pojęć dużo ustawień ale też nie wszystkie parametry mogę zobaczyć czy zmienić.
Pompa musi dać nam przynajmniej 45 stopni na wodę użytkową. CWU
Ale podłogowke steruję mieszaczem z zaworem termostatycznym i
Podłogówka ma na wejściu 33°C
Reszta przy minus - 3°C, na 38-39 °C, tyle idzie na grzejniki CO
Dom ma 22°C
Chata stara 96 r i np klapka psia i kocia plus co chwila coś się otwiera itp.
Mam dokładnie tak samo jak ty. Mieszczacze + termozawory na podłogówkę.

JareG

Pionier e-mobilności
Ja mogę dodać, że od odpalenia pompy 8.11.2022 do końca miesiąca zeżarła mi ~1050kWh. Pompa to jakiś Dimplex ~15kW, COP ponad 4. Temperaturę pracy mam ustawioną bodajże na 41 stopni, musiałbym sobie poklikać i popatrzeć na ten mały ekranik.. co tam na nim widać :D

EDIT: Polazłem i poklikałem. Temperaturę zadaną mam ustawioną na 36 stopni, woda na 45. Aktualnie pompa zasuwa na temp. 34,4 stopni.

Pozdrawiam

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie idzie z krzywej a tych mam 9 i każdą jeszcze mogę podnieść
Korci mnie.... Jadę na 7 jest dosyć ostra i jeszcze ją 2 podniosłem o 1 st, aby wyżej grzało przy dodatnich temperaturach otoczenia.
Teraz jak pisałem jest w ok 39 st ale jak będzie zimniej podskoczy i do 50ciu.
To wynika z krzywych grzewczych

vwir

Pionier e-mobilności
Gdy grzeję non-stop to 33-34 stopnie wystarcza. Przy cyklicznym wyłączaniu nie wystarczało. Druga sprawa to dobór grzejników. Generalnie do PC dobiera się grzejniki podobnie jak do pieca gazowego kondensacyjnego, żeby grzały niskimi temperaturami. W tabeli doboru grzejników do kubatury pomieszczenia jest to wszystko ładnie podane. U mnie sam robiłem całą instalację CO i mam dobrane tak, że grzejniki i podłogówka jadą jednym parametrem, bez mieszaczy. Tylko RTLki na powrocie z podłogówek.
Generalnie izolacja budynku nic nie daje gdy grzejniki są za małe i muszą grzać wysoką temperaturą.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) Druga sprawa to dobór grzejników. Generalnie do PC dobiera się grzejniki podobnie jak do pieca gazowego kondensacyjnego, żeby grzały niskimi temperaturami. W tabeli doboru grzejników do kubatury pomieszczenia jest to wszystko ładnie podane. U mnie sam robiłem całą instalację CO i mam dobrane tak, że grzejniki i podłogówka jadą jednym parametrem, bez mieszaczy. Tylko RTLki na powrocie z podłogówek.
Generalnie izolacja budynku nic nie daje gdy grzejniki są za małe i muszą grzać wysoką temperaturą.
A możesz podać jakiś przykład takiego grzejnika niskotemperaturowego? I skąd te w/w tabele wziąć?

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Grzejniki dobiera się na podstawie kubatury pomieszczenia oraz temperatury z jaką mają grzać. Gdy mają grzać z niższymi temperaturami to po prostu grzejniki są odpowiednio większe i tyle.
Chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości energii do pomieszczenia. Możesz to osiągnąć albo wyższą temperaturą albo większa powierzchnią grzejnika. Jeśli już masz instalację zrobioną a chcesz obniżyć temperaturę zasilania to nie zawsze jest to takie proste. W sensie możesz zwiększyć grzejniki, ale trzeba sprawdzić, czy masz wystarczające przekroje rur. Czasami można się ratować większą mocą pompki obiegowej.

Pierwszy lepszy link z sieci: https://www.ogrzewamy.pl/poradnik/grzejniki-dla-kotla-kondensacyjnego