Weekend w Zakopanem? Jedź dizelkiem. Szybciej i taniej!

pmlody

Pionier e-mobilności
PS Sadza po jakimś czasie opadnie na ziemie
Opada, opada, widzę to na aucie, które stoi na dworze. Domyć się tego cholerstwa nie da później :/

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Sadza opadnie...
CO2 samo sobie poradzi...
Ehhh...
Mam wrażenie, że te ruskie trole robią się coraz głupsze. Pewnie coraz mniej płacą, bo ich kraj biednieje. Już nawet się nie starają.
Wyjdź na dwór i zobacz jak sobie CO2 samo radzi
Sadza oklei się wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi i wraz z powietrzem dostanie się do twoich płuc. Ponieważ te cząsteczki są mikroskopijne to przez pęcherzyki płucne przedostaną się do krwioobiegu powodując nowotwory i inne schorzenia. I wszystko po to żebyś z wyciętym Dpf w passacie mógł szpanować pod remizą. Gratulacje!
Pamiętam jak 20 lat temu na warsztacie chłopaki zimą naprawiali ciężarówki, silniki pracowały, a żeby ciepło nie uciekało nawet specjalnie nie wietrzyli
w sumie to nawet 10 lat temu też
żyją i mja się dobrze do tej pory, a to były regularne praktyki
Widzę, że tutaj jak najbardziej na miejscu jest powiedzenie
Punkt widzenia, zależy od puntu siedzenia

Cav

Pionier e-mobilności
Prośba - raportujcie każdy post tego trolla, bo inaczej forum niedługo nie da się używać.
Za jego przykładem będą tu wpadać następni, żeby siać ferment.

Może się adminowi znudzi i go zbanuje wreszcie...

Last edited:

skyactivwalker

Pionier e-mobilności

Pamiętam jak 20 lat temu na warsztacie chłopaki zimą naprawiali ciężarówki, silniki pracowały, a żeby ciepło nie uciekało nawet specjalnie nie wietrzyli
w sumie to nawet 10 lat temu też
żyją i mja się dobrze do tej pory, a to były regularne praktyki
Widzę, że tutaj jak najbardziej na miejscu jest powiedzenie
Punkt widzenia, zależy od puntu siedzenia
Mój dziadek całe życie palił papierosy i dożył 102 lat, czy to dowód że palacze nie umierają na raka płuc?

cooler

Pionier e-mobilności
A słyszałeś że rośliny zielone potrzebują CO2 do egzystencji? Za pomoca fotosyntezy w ten sposób budują swoje struktury białkowe, ceulozę.
To samo się dzieje pod szkołą córki. Czekają w samochodach na zakazie postoju z włączonymi silnikami. Staram się odejść jak najszybciej spod szkoły. Takie dziecko ma niżej głowę i więcej spalin wciągnie. Nadal sobie nie mogę poradzić ze śmierdzeniem w Model 3. Najlepsze co wymyśliłem to tryb manualny na 5 + AC + zamknięty obieg, ale to i tak nie rozwiązuje do końca problemu.
Też mnie to wkurza - zimą obieg zamknięty w M3 słabo się sprawdza, bo dość szybko parują szyby, a tu z przodu taki @Robur82 zasuwa swoim "odchudzonym" ze wszystkich urządzeń zmniejszających szkodliwość spalin TDikiem, a nawet jak je ma jeszcze to okazuje się że zimą ich skuteczność jest żadna, bo się nic nie nagrzało jeszcze.

Pytanie do właścicieli Model Y - czy ten tryb BioDefence się sprawdza zimą? Dla mnie byłby to jeden z augumentów za zmiana 3 na Y.

Generalnie przydał by się lepszy filtr w M3 lub możliwość odpalenia AC pomimo mrozu gdy jest obieg zamknięty - bo zwykle poniżej 4stC osuszanie już nie działa.

Doktor

Posiadacz elektryka
A słyszałeś że rośliny zielone potrzebują CO2 do egzystencji? Za pomoca fotosyntezy w ten sposób budują swoje struktury białkowe, ceulozę.

Też mnie to wkurza - zimą obieg zamknięty w M3 słabo się sprawdza, bo dość szybko parują szyby, a tu z przodu taki @Robur82 zasuwa swoim "odchudzonym" ze wszystkich urządzeń zmniejszających szkodliwość spalin TDikiem, a nawet jak je ma jeszcze to okazuje się że zimą ich skuteczność jest żadna, bo się nic nie nagrzało jeszcze.

Pytanie do właścicieli Model Y - czy ten tryb BioDefence się sprawdza zimą? Dla mnie byłby to jeden z augumentów za zmiana 3 na Y.

Generalnie przydał by się lepszy filtr w M3 lub możliwość odpalenia AC pomimo mrozu gdy jest obieg zamknięty - bo zwykle poniżej 4stC osuszanie już nie działa.
Biodefence w TMX Plaid działa jak złoto. Jechałem przez Szadółki, dzielnicę Gdańska znaną z wysypiska i zapachu. Jak zaśmierdziało, włączyłem tę opcję i jak ręką odjął.

cooler

Pionier e-mobilności
Biodefence w TMX Plaid działa jak złoto. Jechałem przez Szadółki, dzielnicę Gdańska znaną z wysypiska i zapachu. Jak zaśmierdziało, włączyłem tę opcję i jak ręką odjął.
To samo uzyskasz jak włączysz obieg zamknięty, ale jestem ciekaw czy szyby też tak szyby parują jak jest mróz lub okolice 0?
Z tego co rozumiem ten filtr wnosi bardzo duże opory więc przepływ jest utrudniony, w dodatku nie wiem czy właśnie nie jest dodatkowo włączony obieg zamknięty, a powietrze wielokrotnie cyrkuluje przez filtr, aby wyłapać pozostałości tego, czym nas radośnie truje @Robur82

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
To samo uzyskasz jak włączysz obieg zamknięty, ale jestem ciekaw czy szyby też tak szyby parują jak jest mróz lub okolice 0?
Z tego co rozumiem ten filtr wnosi bardzo duże opory więc przepływ jest utrudniony, w dodatku nie wiem czy właśnie nie jest dodatkowo włączony obieg zamknięty, a powietrze wielokrotnie cyrkuluje przez filtr, aby wyłapać pozostałości tego, czym nas radośnie truje @Robur82
Set air flow to recirculating mode & manually raise blower speed to 5 in Model 3 for best air quality. Air filters are smaller than S/X, so clear air is achieved by circulating through filter several times.

For best air quality in a Model 3, set manual recirculating air and turn up the blower speed

Teslarati: Tesla Model 3 protects owner from unsafe air even without Bioweapon Defense Mode

Przy czym to było 4 lata temu przy okazji pożarów w Kaliforni.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Wszystkim bym zezłomował, ale biedocie najpierw bo one najbardziej sieją, są zaniedbane, wycięte dpf-y, zaczopowane EGR-y, lejące wtryskiwacze, usunięte klapy etc. Jak taki pusci bąka to drogi nie widać. Oszczędzają na kosztach jazdy kosztem mego zdrowia.
A najgorsze że nawet w nowych dieslach nie dało się normalnie osiągnąć norm czystości spalin więc wszyscy producenci oszukiwali, a VW najbardziej.

CO2 mnie nie truje (ba! nawet pijesz w napojach gazowanych), trują mnie tlenki azotu, cząstki sadzy, niespalone cząstki paliwa etc.
Juz dawno (z 10 lat temu) sąsiadowi pokazałem przewagę benzyny nad dieslem, odpaliłem swoją benzynę 1.8T euro 4 w garażu podziemnym i staliśmy z tyłu przez kilkanaście minut i rozmawialiśmy.
Potem chcieliśmy to samo zrobić z jego dieslem euro 5, po minucie z kawałkiem sam zgasił. Tego nie da się przeżyć.
Niestety te wspaniałe diesle w ogóle nie grzeją zima, co owocuje że takie barany nawet przed sklepem nie gaszą tego dziadostwa tylko wysadza żonę i stoi i smrodzi aż człowieka dusi.
Żeby to ode mnie zależało to zabroniłbym diesli już z 20 lat temu. Po prostu do dziś się dziwię że ludzie to kupują. Nosa nie mają czy już od tego fetoru stracili węch...
Całkiem możliwe bo jeszcze zauważyłem że właściciele diesla często palą papierosy, jakby im było mało tego co wdychają z własnej rury na światłach.
Wku..lem się bo mnie próbują tacy jak Ty zagazować na gnojowicy na co dzień na drodze, muszę większość jazdy na obiegu zamkniętym jechać żeby to przeżyć. Ale nie k..wa, to EV są do niczego!!! Włazi taki ma forum i pier..li swoje mądrości.
CAŁKOWICIE SIĘ Z PANEM ZGADZAM.! proszę tylko nie obrażać baranów. Ci MĘŻCZYŹNI co stoją pod sklepami gdy ich ŻONY robią zakupy to zwykle prostaki i DEBILE. Ostatnio taki na idiota stał pod sklepem, miał włączony silnik, mial otwarte okno, palił papierosa a w środku samochodu dziecko w foteliku (niemowlak). Zwróciłem mu uwagę, że nie można stać na włączonym silniku a on na to:” człowieku, ja mam dziecko w samochodzie”. +12 stopni na zewnątrz było, dziecko ubrane w kombinezon i czapkę jak na całonocny kulig w Zakopanem,. TO SĄ DEBILE PO PROSTU. I ci również sprzedadzą naszą Ziemię za kilka srebników :

Last edited:

Najnowsze dyskusje