podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
i cyk - kolejny miesiac
SOH spadl o 0,5% a zuzycie w porownaniu do listopada wskoczylo z 15,5 na 18,8 - zima panie :)
Cześć, jak tam zużycia przy ostatnich mrozach?
Jestem zainteresowany zmianą na e-c4, czy możesz syntetycznie napisać swoje spostrzeżenia? plusy minusy które do tej pory zauważyłeś? Generalnie w ciągu roku codziennie mam trasy miejsko-podmiejskie do 60 km. Wiosną, latem, jesienią kilka wyjazdów 200-300 km od domu, ze dwa wyjazdy około 600 km od domu i zimą dwa wyjazdy 600 km. Czy uważasz, że przy takim trybie może to być jedyny samochód w domu? Czy można się nim wybrać w dalszą trasę np. na Węgry lub Chorwacja około 1200km z dość dobrą infrastrukturą ładowania? Czy to będzie mordęga?

p0li

Pionier e-mobilności
Cześć, jak tam zużycia przy ostatnich mrozach?
przy porannej temperaturze -12°C codzienna podroz ok 90km zabierala mi ok 55%SOC - tylko 50km w tym byla autostrada bez ograniczen - wiec nie ciagnalem sie 90 za TIRami ;)
naturalnie wolniejsza jazda skutkowalaby mniejszym zuzyciem
Jestem zainteresowany zmianą na e-c4, czy możesz syntetycznie napisać swoje spostrzeżenia? plusy minusy które do tej pory zauważyłeś?
poczytaj sobie moje wpisy w tym dziala - generalnie opisywalem swoje wrazenia na goraco
syntetycznie podsumowujac:
- trzeba znac obraniczenia platformy PSA i jesli ci nie przeszkadzaja to eC4 jest najlepszym wyborem na tej platformie (najwiecej miejsca w srodku i mieciutkie zawieszenie)
- nie ma chorob wieku dzieciecego - wszystko dzala i jest przewidywalne - nie ma stresu ze po kolejnym OTA wlaczajac swiatla zacznie ci tylna wycieraczka dzialac ;)
- bracharsko/lakierniczy - zadnych uwag - oslony progow robia robote
Generalnie w ciągu roku codziennie mam trasy miejsko-podmiejskie do 60 km. Wiosną, latem, jesienią kilka wyjazdów 200-300 km od domu, ze dwa wyjazdy około 600 km od domu i zimą dwa wyjazdy 600 km.
z wyjatkiem wyjazdow zimowych mniej wiecej podobnie uzytkuje auto - z tym ze dziennie robie 80-90km
latem trase 350km zrobisz z jednym 20 minutowym postojem na szybkiej ladowarce, zima potrzebowalbys dwoch
Czy uważasz, że przy takim trybie może to być jedyny samochód w domu?
Moze
Czy można się nim wybrać w dalszą trasę np. na Węgry lub Chorwacja około 1200km z dość dobrą infrastrukturą ładowania? Czy to będzie mordęga?
w elektryku wszystko zalezy od infrastruktury ladowania
jesli po drodze jest dobra to czemu nie? ludzie jezdzili do chorwacji leafem czy bmw i3 - wiec i eC4 da rade - wszystko kwestia nastawienia i zaplanowania podrozy

Last edited:
S

Gość
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. E-C4 to jest faworyt ale na horyzoncie jest też fajna opcja w postaci Jeep Avenger z ciut większą baterią i silnikiem. Na naszym rynku mają najlepsze finansowanie 0%. Cena podobna.

p0li

Pionier e-mobilności
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. E-C4 to jest faworyt ale na horyzoncie jest też fajna opcja w postaci Jeep Avenger z ciut większą baterią i silnikiem. Na naszym rynku mają najlepsze finansowanie 0%. Cena podobna.
Jeep tez fajny herbatnik ale kwestia czy potrzebujesz jezdzic w 4 osoby na dluzsze trasy
w cytrynce z aut z platformy PSA bylo z tylu najwiecej miejsca
Jeepa jeszcze nie macalem - ale wieksza bateryjka nie bylaby zla :)

S

Gość
na szczęście już nie muszę wozić 500+( Braianów i Jessic) , jeżdzę sam ewentualnie z małżonką
w Jeepa wsadzili nowszy silnik lub stary przeprogramowany z większą bateria i pierwsze doniesienia są optymistyczne, podobno niskie zużycia

Jaceq

Pionier e-mobilności
na szczęście już nie muszę wozić 500+( Braianów i Jessic) , jeżdzę sam ewentualnie z małżonką
w Jeepa wsadzili nowszy silnik lub stary przeprogramowany z większą bateria i pierwsze doniesienia są optymistyczne, podobno niskie zużycia
Ktoś gdzieś już tym jeździł? Myślałem, ze póki co są dopiero zapisy, a pierwsze egzemplarze miały być w przyszłym roku..

S

Gość

p0li

Pionier e-mobilności
... i wracając do tematu wątka - dane za grudzień wleciały do tabelki
ładnie widać jak zużycie miesięczne podskoczyło przy ujemnych temperaturach
ale na szczęście SOH stoi