ciastek
Pionier e-mobilności
Mniejszy rozmiar i masa. Kultura pracy (wibracje).Jakie pozytywy?
Mniejszy rozmiar i masa. Kultura pracy (wibracje).Jakie pozytywy?
No ten Qashqai e-Power co z 10 stron tego wątku zajął tak właśnie ma. Tak ma mieć MX-30 z Wanklem. Stąd moje 'wąty'Ja zakladam ze to rex i wali do baterii a z niej do silników elektrycznych a nie jak w spalinisku sam przez skrzynię napędza auto.
A zresztą to gno warte, szkoda atramentu
Mniejszy rozmiar i masa. Kultura pracy (wibracje).
i to niestety gorzej bo zamiana energii mechanicznej na prąd i dalej z powrotem na energię mechaniczną to większe straty niż połączenie bezpośrednie.Ja zakladam ze to rex i wali do baterii a z niej do silników elektrycznych a nie jak w spalinisku sam przez skrzynię napędza auto.
A zresztą to gno warte, szkoda atramentu
jak rekompensuje 30% wyższe spalanie to luzMniejszy rozmiar i masa. Kultura pracy (wibracje).
Jak odejmiesz od paliwa akcyzę, inne opłaty zapasowe, podatek drogowy to zobaczysz ile to paliwo kosztujeNo ten Qashqai e-Power co z 10 stron tego wątku zajął tak właśnie ma. Tak ma mieć MX-30 z Wanklem. Stąd moje 'wąty'
Agree
Eee tam, guzik prawda. Chodzi o utrzymanie kasy z ropki, bo jak nie to Dubaj i inne 'katary' piasek zasypie![]()
Sprawność Wankla jest z 30% niższa od sprawności benzyny, więc by wyprodukować tę samą ilość prądu trzeba zużyć 30% więcej paliwa. Jaki to ma sens? Jakie pozytywy?
W skrócie zalety silnika Wankla to:
- wysoka sprawność mechaniczna
Jak odejmiesz od paliwa akcyzę, inne opłaty zapasowe, podatek drogowy to zobaczysz ile to paliwo kosztuje
Do tego akcyza na spaliniaki a po drugiej stronie dopłaty do elektryków.
jak by nie patrzył i tak energia od katarczyków najtaniej wychodzi.
OK PV, ale one robią przez 8m-cy a nie wrzucimy tego na pryzmę do magazynu, lub na palety żeby przez kolejne miesiące marnej produkcji i gigantycznego zapotrzebowania w tym czasie korzystać z zapasów
Kiedy kilka lat temu Mazda po raz pierwszy zapowiedziała range extendera do elektryków mowa była o jednocylindrowym wanklu o pojemności 0,33 litra i wielkości pudełka na buty. Coś takiego mogło by mieć nawet sens bo nie dociążało by bardzo samochodu. Zobaczymy jednak co z tego finalnie wyszło.jak rekompensuje 30% wyższe spalanie to luz![]()
Średnio, czy w najlepszym punkcie pracy? Bo właśnie w takim będzie pracować jako re.Sprawność Wankla jest z 30% niższa od sprawności benzyny, więc by wyprodukować tę samą ilość prądu trzeba zużyć 30% więcej paliwa. Jaki to ma sens? Jakie pozytywy?