nabrU

Moderator
Ja zakladam ze to rex i wali do baterii a z niej do silników elektrycznych a nie jak w spalinisku sam przez skrzynię napędza auto.
No ten Qashqai e-Power co z 10 stron tego wątku zajął tak właśnie ma. Tak ma mieć MX-30 z Wanklem. Stąd moje 'wąty'
A zresztą to gno warte, szkoda atramentu

Agree ;)

Mniejszy rozmiar i masa. Kultura pracy (wibracje).

Eee tam, guzik prawda. Chodzi o utrzymanie kasy z ropki, bo jak nie to Dubaj i inne 'katary' piasek zasypie :)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
W skrócie zalety silnika Wankla to:

• niewielka masa
  • niewielkie rozmiary
  • cicha praca
  • prosta budowa
  • wysoka kultura pracy
  • wysoka sprawność mechaniczna
Uogólniając do wad silnika Wankla należą:

• wysokie zapotrzebowanie na paliwo i olej
  • duża emisja gazów spalinowych
  • wysoka różnica temperatur po obu stronach silnika
  • trudności w uzyskaniu precyzyjnego smarowania
  • wolne spalanie mieszanki paliwowo-powietrznej (w przypadku benzyny)

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ja zakladam ze to rex i wali do baterii a z niej do silników elektrycznych a nie jak w spalinisku sam przez skrzynię napędza auto.
A zresztą to gno warte, szkoda atramentu
i to niestety gorzej bo zamiana energii mechanicznej na prąd i dalej z powrotem na energię mechaniczną to większe straty niż połączenie bezpośrednie.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
No ten Qashqai e-Power co z 10 stron tego wątku zajął tak właśnie ma. Tak ma mieć MX-30 z Wanklem. Stąd moje 'wąty'

Agree ;)

Eee tam, guzik prawda. Chodzi o utrzymanie kasy z ropki, bo jak nie to Dubaj i inne 'katary' piasek zasypie :)
Jak odejmiesz od paliwa akcyzę, inne opłaty zapasowe, podatek drogowy to zobaczysz ile to paliwo kosztuje
Do tego akcyza na spaliniaki a po drugiej stronie dopłaty do elektryków.
jak by nie patrzył i tak energia od katarczyków najtaniej wychodzi.
OK PV, ale one robią przez 8m-cy a nie wrzucimy tego na pryzmę do magazynu, lub na palety żeby przez kolejne miesiące marnej produkcji i gigantycznego zapotrzebowania w tym czasie korzystać z zapasów

nabrU

Moderator
Sprawność Wankla jest z 30% niższa od sprawności benzyny, więc by wyprodukować tę samą ilość prądu trzeba zużyć 30% więcej paliwa. Jaki to ma sens? Jakie pozytywy?

W skrócie zalety silnika Wankla to:

• wysoka sprawność mechaniczna

Któryś z Was nie odrobił dobrze pracy domowej w tym temacie. Ja wiem który ;)

Jak odejmiesz od paliwa akcyzę, inne opłaty zapasowe, podatek drogowy to zobaczysz ile to paliwo kosztuje
Do tego akcyza na spaliniaki a po drugiej stronie dopłaty do elektryków.
jak by nie patrzył i tak energia od katarczyków najtaniej wychodzi.
OK PV, ale one robią przez 8m-cy a nie wrzucimy tego na pryzmę do magazynu, lub na palety żeby przez kolejne miesiące marnej produkcji i gigantycznego zapotrzebowania w tym czasie korzystać z zapasów

1. Jak nie było elektryków to akcyza też była w paliwie.
2. U mnie w kraju dopłat do elektryków nie ma.
3. Super że wolisz wspierać Katarczyków niż postawić na np. OZE w PL (patriotyzm ekonomiczny pełną gębą)
4. Są takie 'pryzmy' dla prądu, poczytaj o przechowywaniu/ magazynowaniu energii elektrycznej..
5. Finalnie (nie biorąc pod uwagę cen paliw) to sprawność takiego Wankla na poziomie 30% ma się nijak do EV i jego 90-95%, a ten temat jest o opłacalności więc o czym ta gadka...

Olecki

Pionier e-mobilności
jak rekompensuje 30% wyższe spalanie to luz :D
Kiedy kilka lat temu Mazda po raz pierwszy zapowiedziała range extendera do elektryków mowa była o jednocylindrowym wanklu o pojemności 0,33 litra i wielkości pudełka na buty. Coś takiego mogło by mieć nawet sens bo nie dociążało by bardzo samochodu. Zobaczymy jednak co z tego finalnie wyszło.

pmlody

Pionier e-mobilności
Sprawność Wankla jest z 30% niższa od sprawności benzyny, więc by wyprodukować tę samą ilość prądu trzeba zużyć 30% więcej paliwa. Jaki to ma sens? Jakie pozytywy?
Średnio, czy w najlepszym punkcie pracy? Bo właśnie w takim będzie pracować jako re.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Mazda nad nowym wanklem pracuje już długi czas, możliwe, ze niektóre wady silnika zostały wyeliminowane. Jestem naprawdę ciekawy co to będzie.