viallos

Pionier e-mobilności
z Mazdy to już wolałbym CX60 z baterią która pozwala jeździć do 60km tylko jako EV.

Nawet miałem taką zamówioną ale zrezygnowałem .. jednak nie lubię półśrodków.

viallos

Pionier e-mobilności
Jeżeli pozostanie jako czysty elektryk ... byłem siedziałem i jakoś mi nie podpasował nawet jako autko do kręcenia się po okolicy.
Jak już zaczynają kombinować z dostawieniem do tego spalinowego silnika to tylko niepotrzebnie ulegnie skomplikowaniu.
Poza tym to zupełnie inna bryła niż Nissan ... dlatego podaje substytut zbliżony 'sizem' do tego Nissana.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Jestem ciekaw jak to będzie ze spalaniem tego nowego wankla - rx8 potrafiła srednio spalić 15litrów. Niemniej silnik był super, jeżeli chodzi o jazdę.

Cav

Pionier e-mobilności
Jeżeli pozostanie jako czysty elektryk ... byłem siedziałem i jakoś mi nie podpasował nawet jako autko do kręcenia się po okolicy.
Mi też nie.
Ale doceniam ew. możliwość wyboru jako hybrydy.
Jak już zaczynają kombinować z dostawieniem do tego spalinowego silnika to tylko niepotrzebnie ulegnie skomplikowaniu.
Phev to jednak inna grupa docelowa.
Posiadanie wyboru jest dobre.
Poza tym to zupełnie inna bryła niż Nissan
No wiem.
Moim zdaniem miejsca to tam było jak w Zoe, tyle że w Zoe się lepiej wsiada do tyłu.

nabrU

Moderator
Jestem ciekaw jak to będzie ze spalaniem tego nowego wankla - rx8 potrafiła srednio spalić 15litrów. Niemniej silnik był super, jeżeli chodzi o jazdę.

Mój szef mia kiedyś RX-8 i sprzedał bo serwis / naprawy były drogie i paliła jak smok. Jeśli MX-30 ma mieć podobnego Wankla jako generator to tytuł wątku ("czy to się jeszcze opłąca") nabiera innego sensu :LOL:

Bronek

Pionier e-mobilności
Warunki pracy jako generator a właściwie ładowarka, są chyba inne mniej "stresujące", więc i żywotność i spalanie powinno być inne niż w silniku napędowym.
Czy to wszystko jedno?

nabrU

Moderator
Nie wiem, ale jeśli 'niewysilony' 3-cylindrowy generator o pojemności 1.5L i mocy 150KM pali w Qashqai'u u Perdyna 6,2l/100km przy jeździe cicra 40km/h (czasami z górki) to może taki Wankiel zejdzie do 'dychy' ;). Czas pokaże...

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja zakladam ze to rex i wali do baterii a z niej do silników elektrycznych a nie jak w spalinisku sam przez skrzynię napędza auto.
A zresztą to gno warte, szkoda atramentu

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Mój szef mia kiedyś RX-8 i sprzedał bo serwis / naprawy były drogie i paliła jak smok. Jeśli MX-30 ma mieć podobnego Wankla jako generator to tytuł wątku ("czy to się jeszcze opłąca") nabiera innego sensu :LOL:
Sprawność Wankla jest z 30% niższa od sprawności benzyny, więc by wyprodukować tę samą ilość prądu trzeba zużyć 30% więcej paliwa. Jaki to ma sens? Jakie pozytywy?