zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

ELuk

Pionier e-mobilności
W kwestii cen energii.
Zgadzam się z wnioskiem, że ci wredni monopoliści dostarczający prąd będący na usługach rządu robią go chcą.
Moja córka mieszkająca w DE właśnie dostała rachunek z podwyżką cen prądu
z 0,24 € na 0,39 € (czyli ok. z 1,3 do 1,8 pln).
W stosunku do PL już 0,24 było dużo… hmmm.
Ten Obajtek z Kaczorem Donaldem nawet w Niemczech grasuje…
Jak żyć?🤨

nabrU

Moderator
Jak żyć?🤨

Zasugerować córce powrót do PL?😉
Taniej może prąd będzie ale i zarobi też po polsku...

ELuk

Pionier e-mobilności
Zasugerować córce powrót do PL?😉
Taniej może prąd będzie ale i zarobi też po polsku...
Namawiam ją od lat (ktoś by się mną zaopiekował na starość 😂) tym bardziej, że w jej zawodzie w PL zarabia się równie dobrze. Ale nie, nawet coś napomknęła, że może przeniesie się do Szwajcarii 🤨😉👍

nabrU

Moderator
Mój operator od gazu i prądu Octopus Energy ma taryfy Octopus Tracker, które z wyprzedzeniem oferują dzienną cenę za kWh energii elektrycznej i gazu, która podąża za bieżącymi cenami gazu. Nigdy mnie one za bardzo nie interesowały ale ostatnio zauważyłem, że cały styczeń ceny gazu w Tracker dla mojego rejonu UK były niższe niż w moim abo (link poniżej):

W kwestii energii elektrycznej jestem dość dobrze ustawiony z taryfą na czas określony z cenami zamrożonymi do połowy lipca więc nie byłem zainteresowany, ale że obecna cena gazu spada (przynajmniej w UK) więc póki mamy zimę i działa ogrzewanie, zmieniłem swoją dotychczasową taryfę gazu na Tracker i z miejsca mam zaoszczędzone ok. 40%.

Stara taryfa:
1675199073405.png

Nowa taryfa:
1675199153393.png

Jako ciekawostkę podam, że cała zmiana taryfy dokonana została dzisiaj przez Twittera. Moja prośba wystosowana o 17:34 zaowocowała zmianą taryfy o 20:47. Bez wychodzenia z domu, podpisywania tony papierów i czekania tygodnie na zmianę (y)

1675199682364.png

1675199719553.png

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Jako ciekawostkę podam, że cała zmiana taryfy dokonana została dzisiaj przez Twittera.
Ja muszę w Tauronie zmienić cennik z serwisanta na sprzedawcy i jakoś po pierwszym podejściu nie udało mi się przebić przez ich stronę i zrobić to online :unsure:. Ponoć się da, ale jeszcze nie wiem jak :LOL:.

6a8

Posiadacz elektryka
> Jako ciekawostkę podam, że cała zmiana taryfy dokonana została dzisiaj przez Twittera.
To jest ten inny świat, ciekawe jaki będzie ten do którego my zmierzamy :(

nabrU

Moderator
Ja muszę w Tauronie zmienić cennik z serwisanta na sprzedawcy i jakoś po pierwszym podejściu nie udało mi się przebić przez ich stronę i zrobić to online :unsure:. Ponoć się da, ale jeszcze nie wiem jak :LOL:.

Dodam tylko, że taryfa zmieniona wstecznie od północy 31 stycznia (y) czyli cały dzisiejszy dzień po nowych (niższych) cenach. I mogę ją zmienić na inną choćby jutro, gdyby ceny w Trackerze podskoczyły znacznie w górę...

lookash_c

Pionier e-mobilności
> Jako ciekawostkę podam, że cała zmiana taryfy dokonana została dzisiaj przez Twittera.
To jest ten inny świat, ciekawe jaki będzie ten do którego my zmierzamy :(
Obecnie raczej "w pratiwopołożnom"...

ELuk

Pionier e-mobilności
Tak a’propos sytuacji, tego brexitu i sytuacji w czołowym państwie EU.
link do ciekawego artykułu z mediów niemieckich.