zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

KKL

Posiadacz elektryka
Problemem jest monopol Orlenu. Ostatnio słyszałem ze po III kwartale mieli zysk ok. 12 mld zł, a szacuje się ze na koniec roku będzie 25-30 mld... ładnie nas skubią. Dodatkowo prawo jest tak stanowione by zarobili więcej (przejęcie przez państwo rezerw gazu, itp.).

Dokładnie. Orlen przejmujący PGNiG, Lotos, Energe. To jeszcze poproszę Tauron i PGE do kompletu. Będzie jeszcze łatwiej nas okradać. No ale Orlen to w końcu prywatna firma. NIK nie ma prawa tu wejść z kontrolą. Prokuratura tego nie zakwestionuje. Ten sam sznurek nią pociąga..

Co tu się wyrabia 😱😭

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Dokładnie. Orlen przejmujący PGNiG, Lotos, Energe. To jeszcze poproszę Tauron i PGE do kompletu. Będzie jeszcze łatwiej nas okradać. No ale Orlen to w końcu prywatna firma. NIK nie ma prawa tu wejść z kontrolą. Prokuratura tego nie zakwestionuje. Ten sam sznurek nią pociąga..

Co tu się wyrabia 😱😭
i wszyscy mianowani przez władzę dyrektorowie wpłacający pod limit na jedyną słuszną partię. Zero korupcji.

Cav

Pionier e-mobilności
W teorii masz rację, faktycznie nie. Wzrosła masakrycznie marża ZE, czynników innych praktycznie brak (poza elektrowniami gazowymi). Dziś rząd nas skubie jak chce, bo ceny są regulowane i ustalane jak za komuny, ew. przed wyborami trochę obniży by zbić punkty lub rozrzuci kasę dla elektoratu z dywidend od ZE.
No ale gdzie nie mam racji?
Przecież nigdy i nigdzie nie pisałem, że to uzasadniony poziom cen, a wręcz przeciwnie....

Iktorn

Zadomawiam się
a gdyby zamrożeń nie było, wzrosłyby nawet 5 krotnie.
No ale gdzie nie mam racji?
Przecież nigdy i nigdzie nie pisałem, że to uzasadniony poziom cen, a wręcz przeciwnie....
Dostali polecenie to ZE złożyły stosowne wnioski, że oderwane od rzeczywistości, a URE niby je sprawdziło to co innego. Jak by im kazali to złozyli by tez wnioski na 30gr albo 5 zł. Ze się nie boją zarzutów za działanie na szkodę spółki, to się im dziwię.
Ludzie ("suweren") by partię roznieśli gdyby im wyskoczyły ceny po 2-3 zł, stąd podnieśli tak "na niby", resztę sfinansowali z naszych podatków.
Podsumowując moim zdaniem jest nieprawdą, ze ceny by wzrosły o tyle. Wycfaniakowali się jak przejąć kasę z podatków i klasie średniej dosrać przy okazji.
E: Poza tym są dobrzy w grach psychologicznych. Było straszenie że prąd będzie po 2 czy 3 zł ? Było. Ludzie się bali ? Oczywiście. Efekt - tylko 1,3 zł z dystrybucją - uff jaka ulga. Nikt nie patrzy jaka jest skala podwyżki,

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Dostali polecenie to ZE złożyły stosowne wnioski, że oderwane od rzeczywistości, a URE niby je sprawdziło to co innego. Jak by im kazali to złozyli by tez wnioski na 30gr albo 5 zł. Ze się nie boją zarzutów za działanie na szkodę spółki, to się im dziwię.
Ludzie ("suweren") by partię roznieśli gdyby im wyskoczyły ceny po 2-3 zł, stąd podnieśli tak "na niby", resztę sfinansowali z naszych podatków.
Jaką resztę, skoro to i tak jest więcej niż faktyczne ceny produkcji?
Podsumowując moim zdaniem jest nieprawdą, ze ceny by wzrosły o tyle.
Wzrosłyby - przecież tak już masz w taryfach biznesowych.
Zgoda - wtedy biznesowe mogłyby być nieco niższe, ale nie sądzę żeby 3 krotnie niższe.

Nawet obecne taryfy G bez zamrożeń oznaczałyby (i będą oznaczać w 2024 o ile nic się w nich nie zmieni) prąd za 2 zł - i to są właśnie te poziomy o których pisałem.

Wycfaniakowali się jak przejąć kasę z podatków i klasie średniej dosrać przy okazji.
E: Poza tym są dobrzy w grach psychologicznych. Było straszenie że prąd będzie po 2 czy 3 zł ?
No i jest, w taryfach biznesowych
Stąd dramat w gospodarce i masowe zamykanie firm działających od lat.

Usuwają gnoje wszystko co się zmieniło po 1989 i to się w ten stan wpisuje.
Zostaną same molochy z udziałem państwa....
W swoim dążeniu do powrotu do stanu z komuny są wręcz perfekcyjni.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Jaką resztę, skoro to i tak jest więcej niż faktyczne ceny produkcji?

Wzrosłyby - przecież tak już masz w taryfach biznesowych.
Zgoda - wtedy biznesowe mogłyby być nieco niższe, ale nie sądzę żeby 3 krotnie niższe.

Nawet obecne taryfy G bez zamrożeń oznaczałyby (i będą oznaczać w 2024 o ile nic się w nich nie zmieni) prąd za 2 zł - i to są właśnie te poziomy o których pisałem.

No i jest, w taryfach biznesowych
Stąd dramat w gospodarce i masowe zamykanie firm działających od lat.

Usuwają gnoje wszystko co się zmieniło po 1989 i to się w ten stan wpisuje.
Zostaną same molochy z udziałem państwa....
W swoim dążeniu do powrotu do stanu z komuny są wręcz perfekcyjni.
Masz oligopol kilka firm w zmowie cenowej, tak klepią biedę ze maja rekordowe zyski? Czy nie jest to zastanawiające? Przecież cały 2022 dotowali taryfy G (skoro nagle musiały wzrośnie 2-3x) a strat na działalności jakoś nie widać wręcz przeciwnie. A teraz nam wmawiają ze musi być drożej, czyli zyski poleca w kosmos.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Masz oligopol kilka firm w zmowie cenowej, tak klepią biedę ze maja rekordowe zyski? Czy nie jest to zastanawiające? Przecież cały 2022 dotowali taryfy G (skoro nagle musiały wzrośnie 2-3x) a strat na działalności jakoś nie widać wręcz przeciwnie. A teraz nam wmawiają ze musi być drożej, czyli zyski poleca w kosmos.
To dotowanie taryf było w trosce o ludzi, jakby ceny spadły to ładowaliby wiaderka prądu a wtedy to i blackouty i kolejki przy gniazdkach by były. ORlen pokazał jak trzeba dbać o nas.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
To dotowanie taryf było w trosce o ludzi, jakby ceny spadły to ładowaliby wiaderka prądu a wtedy to i blackouty i kolejki przy gniazdkach by były. ORlen pokazał jak trzeba dbać o nas.
W końcu zarobią na ludziach, to będą mieli z czego wpłacać na kampanię, proste...
Nie mogę doczekać się wyników Q1 w ZE, gdzie poza zapewne rekordowym zyskiem będą rekompensaty od państwa że ten zysk jest za mały.