zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

luki

Pionier e-mobilności
Mnie właśnie coś popieprzyli albo nie rozumiem stawek. Nie zwracałem uwagi ale. Coś nie halo.. Ze stawkami w G12R od lutego 2023
Energię pozaszytowa czyli tanszsza liczą tak jak szczytową ( czerwone ptaszki)? To po kiego mam G12R
To "dzięki" ręcznemu sterowaniu gospodarką. Cena energii jest ustalona maksymalnie na 0,6980 netto/kWh. Stąd w taryfie strefowej masz cenę taką samą - maksymalną. Przesył masz tańszy (opłata sieciowa zmienna szczytowa i opłata sieciowa zmienna pozaszczytowa

kiki111

Fachowiec
Potwierdzam to co pisze Cav, te baby w pkt obsługi Energa obrót są na tyle bezczelne że potrafią kłamać w oczy że innych opcji niż te które położyły na stoliku nie ma. Ciebie interesuje TYLKO taryfa zatwierdzona przez URE czyli G11, G12, G12w i G12r, żadne inne literki, promocje, pakiety i inne śmieci. Ja byłem w ciężkim szoku jak to się odbywa i gdybym sam nie podpisywał umowy to bym chyba nie uwierzył że w takich spółkach mogą zachowywać się jak u obwoźnych sprzedawców garnków. Dopiero gdy zaczęliśmy na siebie znacznie podnosić głos i przy innych stoiskach ludzie się zainteresowali co jest na rzeczy rozmowę przejął jakiś kierownik sali kazał babie wydrukować poprawną umowę (te promocyjne oczywiście miała na biurku już wcześniej gotowe). Na wysłaną skargę nawet nikt nie odpowiedział.

Energię pozaszytowa czyli tanszsza liczą tak jak szczytową ( czerwone ptaszki)? To po kiego mam G12R?
Czynna się zrównała przez zamrożenie cen energii na ten rok ale są jeszcze pozostałe składniki które nadal robią różnicę około 0,40zł brutto. Marne pocieszenie ale jednak nadal lepiej być w którejś opcji G12.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak zwykle spierd.. prawo. Czyli chroniąc niby swoich dowala, się innym.
Czyli przestawiamy jezioro, bo na do planu nie pasuje.
Na pewno bronić tego Państwa nie będę, spierdzielam jak tylko mi w dach walnie coś nieznanego i metalowego. Premier to kłamca i by sprzedał matce koc odmładzający a rakówcowi wodę że źródła życia. To gość bez honoru przy nim Sasin to mąż stanu

Last edited:

kiki111

Fachowiec
że też się opłaca przejść na G12 (i nie G12W jak niektórzy proponują) pod warunkiem, że zużywa się więcej nie produkuje.
Mi zawsze wychodziło najbardziej korzystnie G12r a zwykła g12 najsłabiej (ale teraz mogło się to zmienić). To zdecydowanie zależy od profilu zużycia. Na mojlicznik można sobie zrobić symulację dla własnego zużycia z całego roku i porównać wszystkie warianty.

Cav

Pionier e-mobilności
Mnie właśnie coś popieprzyli albo nie rozumiem stawek. Nie zwracałem uwagi ale. Coś nie halo.. Ze stawkami w G12R od lutego 2023
Energię pozaszytowa czyli tanszsza liczą tak jak szczytową ( czerwone ptaszki)? To po kiego mam G12R?
Żeby tańsze były opłaty przesyłowe.
I żeby tańsze były opłaty za energię do przekroczenia 2 MWh (też limit ustawowy).
Ty już zużyłeś więcej, więc objął cię limit maks. ceny na resztę, na całe Twoje szczęście.

Się ciesz że zastosowali górny pułap ceny, bo inaczej płaciłbyś nie 0,69 tylko 1,50 zł za 1 kWh.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja lubię jasne sytuację a nie pokrętne przeliczenia, dotacje, ulgi i promocje.. Wtedy mogę coś planować, a tak to żyjemy chwilą i cieszymy się z 13, 14 emerytury zamiast mieć dwanaście uczciwych i solidnych

luki

Pionier e-mobilności
Mi zawsze wychodziło najbardziej korzystnie G12r a zwykła g12 najsłabiej (ale teraz mogło się to zmienić). To zdecydowanie zależy od profilu zużycia. Na mojlicznik można sobie zrobić symulację dla własnego zużycia z całego roku i porównać wszystkie warianty.
Ja to liczyłem w excelu, i założyłem większe żużycie energii (~400kWh/mc) i wyszło mi że najlepiej się ładować właśnie w nocy (najlepiej jest w dzień w niższej taryfie, bo nie dość że nie oddaje się do "magazynu", to płaci w niższej taryfie, ale nie zawsze jest taka możliwość). Ja mam inne taryfy, bo PGE

daniel

Señor Meme Officer
Ja lubię jasne sytuację a nie pokrętne przeliczenia, dotacje, ulgi i promocje.. Wtedy mogę coś planować, a tak to żyjemy chwilą i cieszymy się z 13, 14 emerytury zamiast mieć dwanaście uczciwych i solidnych
W mętnej wodzie dobrze ryby łowić.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Dzisiaj dostałem fakturę z PGE w domu z taryfy G11. Oczywiście 2000kwh zużyłem w 5 miesięcy tego roku i z przesyłami i pierdołami wyszło 0,83zł/kwh. a kolejne 100kwh które zużyłem ponad to już z opłatami wszystkimi 1,32zł brutto za kwh. Czyli taniej mogę ładowac na mieście z AC lub niewiele drożej ale z fakturą na firmę z DC niż z domowoego "taniego" źródła. Zaliczki na kolejne 6 miesięcy skoczyły dwukrotnie. Teraz muszę pomyśleć jak ten prąd z ładowarki AC do domu w wiadrach przynieść......

STMS

Pionier e-mobilności
W Energa wychodzi 1,16 brutto

Nadal taniej niż na mieście na słupku Orlen AC