zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

STMS

Pionier e-mobilności
Nie Orlen -
karta DCS (dostępna z BMW i Mini) ma takie stawki na GreenWay, PowerDot, Noxo i kilka innych mniejszych.
U nas w mieście nie ma nic poza Orlenem 😩

Specjalnie porobili dużo ładowarek aby nikt nie wszedł im w lokalizacje
3 DC od 2 lat nie włączone
Tylko wszystkie AC działają i 2 DC

bart_zaw

Posiadacz elektryka
U nas w mieście nie ma nic poza Orlenem 😩

Specjalnie porobili dużo ładowarek aby nikt nie wszedł im w lokalizacje
3 DC od 2 lat nie włączone
Tylko wszystkie AC działają i 2 DC
Dla mnie ten rachunek to motywacja żeby ruszyć z tematem fotowol. i pompy ciepła. Z samochodami się udało zrobić przesiadkę na EV to teraz dom trzeba dostosować do sytuacji.

luki

Pionier e-mobilności
Ja też parę dni temu dostałem FV z PGE za styczeń (tak tego roku, 2023). Jeszcze się zmieściłem w limicie (zużyte tylko 950kWh). Ale cena faktycznie szokuje (mi wyszło 0,800435zł/kWh, 0,83zł/kWh licząc kwota FV/zużyte kWh). Nie mniej jednak cieszę się, że już zaoszczędziłem 1000zł ;)
1685879360954.png

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Ja też parę dni temu dostałem FV z PGE za styczeń (tak tego roku, 2023). Jeszcze się zmieściłem w limicie (zużyte tylko 950kWh). Ale cena faktycznie szokuje (mi wyszło 0,800435zł/kWh, 0,83zł/kWh licząc kwota FV/zużyte kWh). Nie mniej jednak cieszę się, że już zaoszczędziłem 1000zł ;)
View attachment 11242
Gratuluje niskiego zużycia i również pozdrawiam z grona szczęśliwców tak szczodrze wspomaganych i ratowanych

aadamuss

Posiadacz elektryka
Kiedyś taryfę nocną miałem za 40 groszy, dzienna za 80. Teraz dzienna 1.3 a nocną 1.0. Powoli nie ma już znaczenia kiedy będę ładował auto, w dzień przy pomocy FV czy w taryfie nocnej.

Cav

Pionier e-mobilności
Dzisiaj dostałem fakturę z PGE w domu z taryfy G11. Oczywiście 2000kwh zużyłem w 5 miesięcy tego roku i z przesyłami i pierdołami wyszło 0,83zł/kwh. a kolejne 100kwh które zużyłem ponad to już z opłatami wszystkimi 1,32zł brutto za kwh.
To na firmę?
Bo dla domowych obowiązuje zamrożenie ceny, tyle wyjść nie powinno.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Cav to zamrożenie jest właśnie na poziomie 83gr brutto. Więc do limitu nie ma różnicy czy dzień czy noc , cały cennik jest na te 83gr na wszystkie taryfy. Za drugą połówkę 2022 dokupiłem 2000kWh, wszystko z taniej taryfy zapłaciłem tysiąc zł z hakiem czyli już z oplatymi stałymi wyszło mnie 51gr/kWh