zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Rzeczywiście cena wychodzi 1.3173 brutto bez opłat stałych w taryfie G11. Przy takim koszcie to amortyzacja fotowoltaiki skraca się o połowę w systemie net-meteringu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
0,8585 (brutto / kWh) odnosi się do samej energii. Do tego trzeba doliczyć opłatę za usługę dystrybucji wg poniższej tabelki (na rok 2023 w PGE).
Wychodzi więc minimum 1,3173zł/kWh + opłaty za abonament, OZE, gotowość, konfetti, itd.
View attachment 11247
Strasznie drogi przesył w G11, w tauronie to 0.272 zł, a w G12w odpowiednio 0,3521 i 0,0560zł netto.

Znalazłem coś takiego jeszcze (http://cena-pradu.pl/tabela.html):
1685958496405.png

Michal

Moderator
Energa odp. Na pytanie po ch te taryfy G12...Jak walą równo?
W skrócie - możemy Pana orżnąć, to rżniemy, i nic nie może nam Pan zrobić :D

bart_zaw

Posiadacz elektryka
To na firmę?
Bo dla domowych obowiązuje zamrożenie ceny, tyle wyjść nie powinno.
Domowy z zamrożeniem ceny
A użycie G12 o prawie 1/3.
Chyba dla nietoperza... ja korzystam z prądu w ciągu dnia a nie w nocy i wtedy kiedy potrzebuję. Jak mam skorzystać z G12 i gdzie ta 1/3 się pojawi jak większość dystrybutorów dla zużycia ponad limit 2000kwh praktycznie zrównała stawkę nocną z dzienną.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Rżną nas energetycy _> rekordowe zyski, rżną nas paliwa -> rekordowe zyski, i banki w samym kwietniu ponad 4mld zysku.... Sorry taki mamy klimat.
ale trzeba mieć gdzie ponarzekać -- czasami żeby sobie jakoś poprawić samopoczucie.