Dzisiaj jechałem Niro EV oraz ID.4. Tesli żadnej nie biorę pod uwagę z racji osobistych preferencji - wygląd obłej bryły i wnętrza mi przeszkadza. Choć wiem że softowo najlepszy wybór.
Zielonym oznaczam aktualizacje w moim poście.
Tutaj muszę zaznaczyć że jestem kierowcą który
- ma lekką stopę lubiącym oszczędną jazdę
- potrzebuje przewieźć czasami trochę więcej (dzieci + osprzęt, znajomych, zawsze jakiś kartonik albo kilka z rupieciami się trafi do przewiezienia)
- samochodu kierowanego również przez żonę tym samym posiadającą kamerkę cofania
- lubiącym patrzeć na jezdnię a nie wyświetlacze (head's up display mile widziany)
Pomiędzy Niro i ID.4 również mam zagwozdkę.
Wygląd - subiektywne
Niro
+ w środku wygląda spooooczko, ma czytelna infografikę, ale...
- ...jego tyłek z zewnątrz to lata 2000
+/- miałem wrażenie że charakter samochodu jest bardziej kompaktowy
ID.4
+ wygląda spoczko z zewnątrz ale środek...
- jest nieco bez emocji w moim odczuciu, zbyt konserwatywny, bezpieczny.
+/- miałem wrażenie że samochód jest pełnoprawnym suvem z wszystkimi plusami i minusami
Obydwa posiadają koszmarne plastiki fortepianowe które po chwili są wypalcowane. Czyszczenie obydwu w środku nie będzie wesołym sobotnim popołudniem.
Warunki jezdne
Niro EV:
+ Wydaje się bardziej czuć w nim prędkość i przyspieszenie ale...
- również każda nierówność wydaje się być uwypuklona przez nieco twardsze zawieszenie.
+ z tego co się orientuję można pociągnąć 750kg przyczepkę
ID.4
+/- Nie odczuwasz takiego zrywu i prędkości (nie miałem w ogóle wrażenia że zamula) ale ....
+ trzyma się niesamowicie jezdni, na co wpływa oczywiście również masa samochodu.
+ z tego co się orientuję można pociągnąć 1000kg przyczepkę
W moim odczuciu kierowca Niro jest mieszczuchem lubiący poczuć dreszczyk, ID to bezpieczeństwo i pewność podczas dłużnych wypadów.
Wygoda
Niro EV:
+/- tarcze i wyświetlacze są czytelniejsze niż w ID.4 ale ilość opcji potrafi trochę przytłoczyć.
- fotele nie ok na krótkie przejażdżki, ale w dłuższej trasie będą niewygodne. Zagłówki wyglądają bajerancko ale pchają mi głowę w przód, co mnie irytowało. Z tyły miejsca jest mało jak na 3 osoby. Zmieszczą się ale o komforcie można zapomnieć. 2 osoby komfortowo ale jak w przypadku przednich foteli, są tylko ok, i zagłówki również bez rewelacji.
+ głośność spoczko ale z ID nie może się równać
+ pakowność na poziomie hatchbacka
ID.4
+/- tarcze są mniej czytelne niż w Niro ale ilość dodatkowych opcji została przystępnie podana.
+ wygoda rewelacyjna poza środkowym podłokietnikiem. Dlaczego zrobili 2 a nie jeden szeroki jak w Niro tego nie wiem. Z tyłu mniejsca więcej, ale 3 osoby będą oczuwać delikatny ścisk.
+ mega cisza, nawet przy dużych predkościach.
+ mega skrętny
+ pakowny!
Tech
Niro EV:
+ systemy wspomagania spoczko działają. Head-up display fajosko pokazuje najważniejsze parametry a informowanie o przejeżdżającym samochodzie jest wyświetlane na lusterku jest super czytelne.
+/- miałem problemy z uruchomieniem pojazdu. Nie umiałem wrzucić biegu, co się okazało że ponoć nie uruchomiłęm silnika. Jestem techniczny więc dziwie się że coś takiego się wydarzyło. Okazuje się że trzeba wcisnąć hamulec > uruchomić silnik > wtedy wrzucać bieg. Gdy uruchamiałem samochód > wciskałem hamulec > nie mogłem wrzucić innego biegu poza N. W ID.4 wsiadałem i jechałem!
- V2coś tam, ale jako bank energii wątpię że kiedyś mi posłuży (mam panele więc taką myśl zawsze mam z tyłu głowy)
+ One pedal driving!
ID.4
- miałem wrażenie UX nie jest jeszcze do końca ostatecznie przemyślany, albo zbyt delikatne. Informowanie o przejeżdżającym samochodzie w lusterku jest mało widoczne
+ V2G
- brakuje mi informacji na wierzchu o statsach jazdy, energii etc.
+ D/B dający funcjonalność one pedal driving!
W przypadku ID.4 nie zauważyłem problemów softowych, ale pewnie dlatego że za krótko użytkowałem samochód.
Cena - oriantacyjnie bo jeszcze nie potwierdziłem tego w salonie
NIro EV:
+/- cena podstawowa okazuje się być delikatnie wyższa - 198 900 a nie 191 900.
+ kamera cofania w wersji podstawowe
- cena z head's upem:
wersja XL (230 900)
wersja L z pakietem technologicznym 6000 (218,900)
według stalonu KIA "cennikowo między 221 000 zł brutto, a 230 000 zł brutto"
W przypadku wersji XL nie mieszcze sie na dopłaty oraz cena jest baaardzo zbliżóna do ID.4
- trzeba czekać 10 mcy na nowy samochód, a jesli w tym czasie cena się zmienia, również będe musiał dopłacić albo zrezygnować
+ 7 lat gwarancji, ale diabeł tkwi pewnie w szczegółach
Przeglądy orientacyjne wg salonu KIA:
W NIRO EV przeglądy występują co 2 lata lub 30 000 km:
Przegląd 30 000 km / 24 miesiące - 1350 zł brutto
Przegląd 60 000 km / 48 miesięcy - 1350 zł brutto
Przegląd 90 000 km / 72 miesięcy - 1350 zł brutto
Przegląd 120 000 km / 96 miesięcy - 1350 zł brutto
Przegląd po 150 000 km / 120 miesięcy - Jeżeli przegląd jest wykonywany w oparciu o czas, czyli 10 lat to 2020 zł brutto, jeżeli w oparciu o km to 1350 zł brutto.
Jakie są warunki finansowe?
ID.4
+/- cena podstawowa ID.4 219000zł
- pakiet assistance z kamera cofania: 5 470 zł (224,470)
- pakiet infotainment plus z head's up display: 7 550 zł (232,020) Tutaj już się nie łapię na dopłaty ;(
+ tutaj trzeba czekać ok pół roku na samochód. VW stosuje gwarancje ceny!
- 2 lata, na akumulator 8, ale trzeba się zapoznać ze szczegółami
Jakie są koszty przeglądów?
Jakie są warunki finansowe?
Ogólnie
ID.4 jest samochodem o klasę wyżej jeśli chodzi o warunki jezdne i wygodę. Cenowo wypada gorzej i mam wrażenie że odstaje jeszcze UX/technologicznie od Niro.
Nie wiem co jeszcze kupię. Wysłałem zapytania do salonów. Będę informować.