marekkraj

Zadomawiam się
Trochę szok jeśli to prawda. W naszych warunkach gdzie pełno soli i przejść przez punkt 0 stopni to masakra dla blach. W jaki sposób sprawdzasz czy są ocynkowane ?
Miernik lakieru Prodig-Tech GL-PRO-2-FAZ
Podobno wszystkie "azjatyckie" auta są bez ocynku.
Szkoda że próg nie jest obudowany PCV wszystko inne pod autem jest zabudowane.

Maciek525

Zadomawiam się
Sprawdziłem czujnikiem lakieru blachy w Niro EV, grubość lakieru to tylko 80um. Blachy nie są ocynkowane 🙁!!! Zaskoczeniem pozytywnym dla mnie jest maska wykonana z aluminium.Trzeba pomyśleć o konserwacji progów, są najbardziej narażonym miejscem korozji w tym aucie.
Aż mi się nie chce w to wierzyć.... skąd ta informacja, że blachy nie są ocynkowane, jak to jest zweryfikowane??

Slawoos

Zadomawiam się
Oczywiście, że to jest prawda. Rok temu sprzedawałem Soula i przyjechał facet z miernikiem, który jest w stanie określić rodzaj blachy. I na Kijance wyszło Fe, a na Fiacie żony, który stał obok wyszło Fe+Zn. I to na całości łącznie z dachem. Więc koreanskie auta pod względem zabezpieczenia blachy wypadają tylko ciut lepiej niż japońskie, ale dużo gorzej niż chociażby wspomniany fiat.

Maciek525

Zadomawiam się
FYI - jeśli ktoś nie zna człowieka to jest sprzedawca z KIA udzielający się na youtube.

Kia oczami doradcy:
Blachy i cała buda „maczana” jest w fosforanie cynku - więc nie jest to prawdą. Pomierzylem właśnie Niro EV - grubość lakieru 130/140mikronow / maska jest aluminiowa i ma 84. Wszystko jest tak jak być powinno.

Last edited:

PabloPN

Posiadacz elektryka
Kia Niro produkowana jest tylko w Korei i eksportowana przez port w Pyeongtaek na caly swiat... codziennie odplywaja stamtad 2-3 statki przystosowane do przewozenia samochodów... Kie Niro na rynek PL doplywaja do portu w Koper na Slowenii a stamtąd do Polski pociagiem... Statek Grand Ruby wyplynął z Pyeongtaek 12 lutego i jako jedyny lutowy statek doplywa do Koper...
Dodam jeszcze ze w lutym z Pyeongtaek w różne strony świata wypłynęlo 60 statków przewożących samochody...

Last edited: