też tak uważam ale kolega J123 wie lepiejCoś chyba masz zwalone to wyliczanie. Nie możliwe żeby aż 10% było tracone, chyba, że tam dochodziło jakieś przygotowanie do jazdy albo coś w tym stylu.
Nie. Czyste ładowanie. Monitoruję wszystkie parametry pojazdu z API Tesli. Przed EVSE mam licznik MID, reszta to tylko proste obliczenia które łatwo sprawdzić.Coś chyba masz zwalone to wyliczanie. Nie możliwe żeby aż 10% było tracone, chyba, że tam dochodziło jakieś przygotowanie do jazdy albo coś w tym stylu.
W jaki sposób jest mierzona ta energia ? przez software/hardware ładowarki ?ładowarka podała pobranie 14,79 kWh energii
W jaki sposób jest mierzona ta energia ? przez software/hardware ładowarki ?
Wiec proponuję zastosować przed tym urządzeniem licznik energii klasy rozliczeniowej MID i porównać wskazania energii. Wskazania urządzenia ZENCAR są zapewne orientacyjne - bo to nie licznik rozliczeniowy.![]()
ZENCAR 11kW. Przenośna ładowarka 6-16A, do gniazda 3-fazowego 16A 5-pin
Przenośna stacja ładowania / ładowarka ZENCAR do ładowania samochodu elektrycznego w domu jak i w podróży. Regulowana moc ładowania od 4,14kW do 11kW przy zasilaniu 3-fazowym. - 5 ustawień regulacji prądu: 6-8-10-12-16A - opóźnienie startu ładowania - 2 do 6h - wtyczka zasilania siłowa typu...evston.com
mam kupować licznik aby się przekonać, że wyliczenia są poprawne ?Wiec proponuję zastosować przed tym urządzeniem licznik energii klasy rozliczeniowej MID i porównać wskazania energii. Wskazania urządzenia ZENCAR są zapewne orientacyjne - bo to nie licznik rozliczeniowy.
Ponadto ja odnoszę stratę do wartości energii zmagazynowanej w baterii a nie pobranej z sieci co matematycznie też podwyższa wynik %.
Zapewne uwzględniając błąd pomiarowy ZENCARa i odniesienie wyniki będą podobne.
Jak dla mnie możesz kupować i wierzyć w co tylko Ci się podoba. Ja staram się przekazać dane z wiarygodnych przyrządów pomiarowych i parametrów zwracanych przez pojazd.mam kupować licznik aby się przekonać, że wyliczenia są poprawne ?
widziałeś wcześniejszy post o ORLENie ?
sądzisz, że Orlen by mi podarował jakieś kWh aby mnie oszukać i mniej zarobić ? ... nie sądzę 🤣
raczej ZENCAR zwyższa pobór niż pomniejsza