deltaT -40CCzy ktoś umie mi wytłumaczyć skąd te krętactwa się wzieły? Co liczy Tesla? Skąd 15% rozjazd?
Ale tu chyba rozmowa jest nie o LFP ale o NMC (z tego co widzę przynajmniej większość wypowiadających się tutaj ma baterie NMC) gdzie BMS nic nie musi szacować ponieważ poziom naładowania świetnie się skaluje z napięciem ogniw.Jeszcze raz to napiszę. Bateria to nie konto bankowe i bilans nigdy nie będzie się zgadzał.
Po pierwsze BMS stara się jak może oszacować ile energii jest w baterii, więc z jakimś błędem trzeba się oswoić typu +-1% a w LFP w zakresie 15-85% moze i więcej.
Po drugie energia wpływając i wypływając z baterii w części wypromieniowywana jest w postaci ciepła. Im szybciej sie to dzieje tym więcej tracimy.
skoro performance MY21 to NCA panasonicAle tu chyba rozmowa jest nie o LFP ale o NMC (z tego co widzę przynajmniej większość wypowiadających się tutaj ma baterie NMC) gdzie BMS nic nie musi szacować ponieważ poziom naładowania świetnie się skaluje z napięciem ogniw.
NCA też się skalują z napięciem ogniwskoro performance MY21 to NCA panasonic
Miałem trochę doświadczenia w pracy z różnymi ogniwami i mogę cię zapewnić że można to ustalić dużo dokładniej niż co do 1%, zmiana rezystancji wraz z ze zmianą SOC i temperatury to nie są zmienne losowe i BMS może to wszystko policzyć, nawet na pracującym ogniwie.@Olecki @macinowa Nie napisałem ze mamy do czynienia z LFP tylko chciałem przypomnieć że tam mamy większą niedokładność. Napięcie zmienia sie wraz z temperaturą czy z tym ile aktualnie mocy pobieramy. Wszystkie te parametry są brane pod uwagę ale i tak nawet w NMC nie wiadomo ile dokładnie można jeszcze wycisnąć z baterii. W pojeździe który jedzie nie zmierzymy open circuit voltage bo cały czas bierzemy energię. Wraz z wiekiem zmienia się rezystancja baterii, przy niskim SoC też zwiększa się rezystancja. Tak jak napisałem +-1% to minimalny błąd, widać to np na takim wykresie, który pokazuje ile km przejedziemy na pełnej baterii, oscyluje on właśnie o -+1% bo auto nie wie ile dokładnie ma jeszcze energii w baterii.
Nie mam, ale zrobię dla Cupry Born, po 14.02 (po feriach). Mam licznik na EVSE zapisujący każde ładowanie, porobię foty przed podlaczeniem, itd... W sumie nigdy na to nie zwracałem uwagi, ale celach naukowo-poznawczych ogarnęJestem ciekaw takich statystyk dla innych producentów - ma ktoś KIE lub ID.7/ID3/Audi e-tron aby zrobić podobny test efektywności raportowanej versus pobranej energii?
Moze jak masz jedno ogniwo w lab w stałej temp to tak, ale gdy masz tysiące ogniw w seriach po ok 100 ktore ciągle albo się grzeją albo chłodzą i nie wiesz jaka jest dokładnie temperatura całego pakietu to może nie być prosto. Ja miałem kilka razy sytuację ze ustawiałem ładowanie do 80%, ladowanie się kończyło z taka wartością a za pare godzin gdy auto ostygło to wskazywało np 82%Miałem trochę doświadczenia w pracy z różnymi ogniwami i mogę cię zapewnić że można to ustalić dużo dokładniej niż co do 1%, zmiana rezystancji wraz z ze zmianą SOC i temperatury to nie są zmienne losowe i BMS może to wszystko policzyć, nawet na pracującym ogniwie.