Bonus Tesla przy wymianie -13 000 zł

Młody

Follow the White Rabbit
Czepiasz sie, nikt nie twierdzi ze to prawdziwa alkantara. Wszyscy wiedza ze to „miziajny” material. Nawet jesli ktos to nazywa alktantara to dlatego ze tak nam sie wmawia. Zwykla skajoze wszyscy dookola (np.bmw) nazywa skora ekologiczna. Dlatego przestajemy przywiazywac uwage do dokladnego okreslania czym jest material.
Nie znam nikogo pochlebnie wypowiadajacego sie o skajozie w poprzednich modelach 3 i Y…
Jezdzilem dluzsza czesc swojego zycia smartem i sluchalem elekteycznych gitar, jestem lepszy czy gorszy ?
Czemu chcesz nas roznicowac ?

Nie chcę. Tylko, że słowo alcantara, która jest materiałem, a nie skórą jak większość uważa stała się synonimem premium i przez to jest nadużywana w celu podniesienia prestiżu samochodu. Nawet mój napalony na Teslę szwagier, który odbył ostatnio jazdę próbną próbował mi wmówić, że w 3 jest prawdziwa skóra, a chłop ma od nowości BMW ze skórzaną tapicerką i trochę samochodów przez jego ręce przeszło.

No ale jak widać słowo tapicerka materiałowa przez gardło nie przechodzi.

Mun9o

Nowy na Forum
Najdziwniejsze jest to, że rabatują auta na które UE podwyższyła cła do prawie 18%
Czy możesz rozwinąć? Nie mogę się doszukać informacji, o podwyżce cła. Znajduje artykuły że Tesla z końcówki 2024, że Tesle z Chin są objęte cłem 7,8%. Kiedy się to zmieniło

Młody

Follow the White Rabbit
Czy możesz rozwinąć? Nie mogę się doszukać informacji, o podwyżce cła. Znajduje artykuły że Tesla z końcówki 2024, że Tesle z Chin są objęte cłem 7,8%. Kiedy się to zmieniło
No jest standardowo 10% i Tesli podwyższyli o dodatkowe 7,8%. Razem Tesla płaci 17,8%

Namtih

Zadomawiam się
Nie chcę. Tylko, że słowo alcantara, która jest materiałem, a nie skórą jak większość uważa stała się synonimem premium i przez to jest nadużywana w celu podniesienia prestiżu samochodu. Nawet mój napalony na Teslę szwagier, który odbył ostatnio jazdę próbną próbował mi wmówić, że w 3 jest prawdziwa skóra, a chłop ma od nowości BMW ze skórzaną tapicerką i trochę samochodów przez jego ręce przeszło.

No ale jak widać słowo tapicerka materiałowa przez gardło nie przechodzi.
Czy chcesz czy nie przyjąć do wiadomości alkantara jest materiałem premium i obecna w markach i wersjach droższych niż tańszych..
Jak twierdzisz inaczej idź do mercedesa czy bmw i powiedz im, że udają coś lepszego niż są.. i, że ich powaliło za to ile sobie liczą za extra wykończenie tym materiałem.
Czasy skór licowych i np nappa minęły bezpowrotnie ale też nie ma co wynosić na piedestały stawiając każdy rodzaj skóry wyżej od materiałów syntetycznych..

pablito1991

Nowy na Forum
Trochę off-topic się tu zrobił przez tą ala alcantare 😅

ChatGPT nazwał to mikrofazą albo mikrofibrą natomiast na innych forach zagranicznych też zwykle nazywają to Alcantarą. Nie jest to natomiast oryginalna włoska Alcantara z certyfikatem jeśli o to chodzi @Młody

Z drugiej strony czy jakikolwiek inny producent korzysta z licencjonowanej alcantary czy to już jest czepialstwo ?

EDIT: Ok zakładam że te marki:

Case closed ?

Mun9o

Nowy na Forum
No jest standardowo 10% i Tesli podwyższyli o dodatkowe 7,8%. Razem Tesla płaci 17,8%
Ok, jasne, dzięki. Trochę Twoje zdziwienie że rabatują auta, na które UE podwyższyła cła, zrozumiałem jako jakieś nowe cła. Zauważ że Tesla aktualizowała cenniki (np TM3), na początku 2025, już po wprowadzeniu tego dodatkowego cła. Cło musiało być już uwzględnione w tej wycenie. Od tego czasu dolar się osłabił, więc mogą dodatkowo schodzić z ceny.

Sam teraz trochę spekuluję ;) Planuję zakup TM3 "już zaraz". Aktualna oferta z inventory jest już kusząca. Z drugiej strony ciekaw jestem co szykują, skoro wyprzedają też samochody demo. Zanosi się na symboliczny upgrade baterii. Spodziewam się też korzystnej aktualizacji cennika ze względu na osłabienie USD i konkurencję na rynku. Twoja wypowiedź zapaliła mi lampkę, czy cła nie wpłyną przy ewentualnej aktualizacji cennika na podwyżki. Rozumiem że na razie nie zanosi się na nowe, więc nie powinny.

Młody

Follow the White Rabbit
Ok, jasne, dzięki. Trochę Twoje zdziwienie że rabatują auta, na które UE podwyższyła cła, zrozumiałem jako jakieś nowe cła. Zauważ że Tesla aktualizowała cenniki (np TM3), na początku 2025, już po wprowadzeniu tego dodatkowego cła. Cło musiało być już uwzględnione w tej wycenie. Od tego czasu dolar się osłabił, więc mogą dodatkowo schodzić z ceny.

Sam teraz trochę spekuluję ;) Planuję zakup TM3 "już zaraz". Aktualna oferta z inventory jest już kusząca. Z drugiej strony ciekaw jestem co szykują, skoro wyprzedają też samochody demo. Zanosi się na symboliczny upgrade baterii. Spodziewam się też korzystnej aktualizacji cennika ze względu na osłabienie USD i konkurencję na rynku. Twoja wypowiedź zapaliła mi lampkę, czy cła nie wpłyną przy ewentualnej aktualizacji cennika na podwyżki. Rozumiem że na razie nie zanosi się na nowe, więc nie powinny.

Nikt nie chce być "łosiem" szczególnie jak wydaje sporo kasy. Ja też zamówiłem auto i po kilkunastu dniach czytam, że szykują FL, ale wszystko zależy od horyzontów czasowych w jakich operujemy. Cła czy kurs walutowy są w dzisiejszych czasach nieprzewidywalne tak samo jak ruchy cen ze względu na konkurencję. Na jestem wróżbitą i ciężko coś przewidzieć, ale od kilku miesięcy widać walkę cenową i przetasowania w TOP. Dlatego mam przeczucie, że Elon jeszcze coś odstawi, żeby pokazać kto rządzi. Tym bardziej, że kilka elementów sprzyja dalszym obniżkom tak jak ww kurs dolara czy spadek cen baterii.

Last edited:

chess_m

Posiadacz elektryka
Przypominam ze to watek o Y… nie o importowanych z chin modelach TM3 :)
No nie wiem, zgodnie z tytułem wątku dyskutujemy tu o bonusie za oddanie auta przy zakupie nowego.

I w nawiązaniu do tego tytułu wspomnę, że identyczne bonusy widzę w tesla NL oraz DE (4k EUR)
1753691801513.png

chociaż identyczne to raczej nie koniecznie, bo wtedy u nas powinno być 16k tego bonusu.

I też bliżej tematu wątku. Jak szybko po wypełnieniu formularza trade-in dostaliście maila ze wstępną wyceną?

Bo u mnie:
  • Formularz wypełniłem w czwartek późnym wieczorem;
  • W piątek dostałem SMS'a czy się pytam dla samego zapytania, czy chcę coś kupić;
  • Jak odpisałem, że może i bym coś kupił tylko chciał bym wiedzieć wstępnie ile dadzą za moje auto to zaraz do mnie zadzwonił koleś i w sumie jedyne co mi przekazał to to, że ten bonus nie łączy się z innymi promocjami (jakbym nie potrafił czytać tego co piszą na stronie). Obiecał że prześlą tą wycenę ale;
  • do dziś cisza.

umcus

Pionier e-mobilności
Był lepszy wątek do tego, ale gdzieś mi przepadł.

Wracając do tematu niższej ceny w kontekście materiału - mam wrażenie, że niektórzy przeceniają wpływ zmiany wykończenia na boczkach drzwi z tkaniny na ten zamsz (*) (ha, widzieliście, nie napisałem alcantara! ;) ). To, ile za to się dopłaca to jedno, a to, ile kosztuje to producenta, to zupełnie inna para kaloszy. Jestem prawie pewien, że różnica w koszcie nie przekracza 10-15%. W skali całego samochodu, to pewnie będzie 10-20 USD.

*) widziałem w wielu filmach na yt z US czy EU, że nazywają to "suede" - czyli zamsz.