Cena/obejrzenie auta

nabrU

Moderator
My tu sobie dywagujemy na temat tych napięć, bo coś tam wiemy więcej ;), ale przeciętny Kowalski, Bauer czy Smith nie ma o tym pojęcia. Czasami dopiero się uczy różnicy między ładowaniem AC a DC, więc kompletnie nie ma pojęcia o jakichś napięciach ładowarek DC. Do tego dodać trzeba fakt, że nigdzie otwarcie żaden operator tego nie ogłasza (nie ma naklejek 100kW/800V, jest tylko 100kW - to samo w apkach). Większość sprzedawców jak znam życie też nie będzie miała pojęcia o tym, więc sądzę, że większość potencjalnych właścicieli CLA może czuć się nabita 'w bambuko' jak się okaże, że gdzieś sobie podjechali na ładowarkę DC, która z ich samochodem nie działa.

Michal

Moderator

Michal

Moderator
Na szybko można sprawdzić na mojej mapie, ale tam dałem jako jeden z progów 350 kW:
Zmieniłem próg z 350 kW na 300 kW - takich mamy w PL:
Ilość zwróconych złącz: 123 oraz ilość stacji: 30
Natomiast "szybkich" ładowarek z mocami powyżej 99 kW mamy w PL:
Ilość zwróconych złącz: 1780 oraz ilość stacji: 978
Wychodzi około: 7% złącz oraz 3% stacji ładowania

Przy czym wydaje mi się, że GreenWay na ładowarkach 200 kW ma architekturę 800V, bo Tesla ładuje mi się w Gorzowie na takiej zazwyczaj z mocami około 140 kW.

nabrU

Moderator
To ustaw proszę tymczasowy próg 200+ i daj znać co Ci wyjdzie?

Michal

Moderator
Zmieniłem na 200: 206 oraz ilość stacji: 54
, ale tutaj łapię się SuC: 38 oraz ilość stacji: 4
Po odjęciu: 168 oraz ilość stacji: 50
Zostawiłem tak więc możecie się sami pobawić.

nabrU

Moderator
Grazie (y);)
Czyli cienko to widzę, przy założeniu że każda ładowarka 200kW+ jest 800V i nie jest to definitywnie liczba / % który jest w tej wstawce z Xa wstawionej przez @to_masz wcześniej.

to_masz

Posiadacz elektryka
200kW+ jest 800V i nie jest to definitywnie liczba / % który jest w tej wstawce z Xa wstawionej przez @to_masz wcześniej.
To screen z artykułu, który bardzo polecam https://jesmb.de/26910/ -- dowiecie się tam m.in. że w Niemczech jest 34% stacji 300kW+ i route planner MBUX tylko je uwzględnia ... więc pewnie w PL będzie prowadził tylko po tych 123 złaczach co mamy (vs. 11900 w DE 😅) nadal te 30 lokalizacji to lepiej niż kilkanaście SUC 🙃

boa

Posiadacz elektryka
My tu sobie dywagujemy na temat tych napięć, bo coś tam wiemy więcej ;), ale przeciętny Kowalski, Bauer czy Smith nie ma o tym pojęcia. Czasami dopiero się uczy różnicy między ładowaniem AC a DC, więc kompletnie nie ma pojęcia o jakichś napięciach ładowarek DC. Do tego dodać trzeba fakt, że nigdzie otwarcie żaden operator tego nie ogłasza (nie ma naklejek 100kW/800V, jest tylko 100kW - to samo w apkach). Większość sprzedawców jak znam życie też nie będzie miała pojęcia o tym, więc sądzę, że większość potencjalnych właścicieli CLA może czuć się nabita 'w bambuko' jak się okaże, że gdzieś sobie podjechali na ładowarkę DC, która z ich samochodem nie działa.
Tak będzie jak mówisz. Albo że w ogóle elektryki to oszustwo i porażka 😂

xplde

Fachowiec
Podobno zamówienia startują 29 Kwietnia.

Cena za granicą rzekomo za podstawę 51k euro ale w beneluxie 53k euro.

Bardzo ciekawy artykuł:
Fajnie, że chociaż MB się ocknął i coś robi sensownego bo w reszcie Europy to głównie zapowiedzi. Mimo wszystko przy tej cenie w podstawie powinno być AWD.

Najnowsze dyskusje